Borsa
ANALİZ: Savaş en çok bizim Borsa’yı vurdu
İsrail borsasının yüzde 3 gerilediği bir ortamda Borsa İstanbul’un bölgedeki en büyük darbeyi alan piyasa olması sadece jeopolitik gelişmelere bağlanmıyor. Borsadaki baskının birkaç sebebi var.
İş Bankası Haftalık Bülteni’ne göre, Orta Doğu’da artan gerilim nedeniyle hafta boyunca küresel hisse senedi piyasalarında yatırımcı iştahının azaldığı ve volatilitenin yükseldiği gözlendi. MSCI Dünya endeksi haftalık bazda %1,4 oranında gerilerken, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler endeksindeki düşüş %0,1 ile nispeten sınırlı oranda gerçekleşti.
Küresel ölçekte ekonomik aktiviteye ilişkin göstergelerin zayıf bir tablo çizmesine rağmen jeopolitik endişelerin etkisiyle Brent türü ham petrolün varil fiyatı Perşembe gününü %7,8’lik hızlı bir artışla 77,6 USD seviyesinde tamamladı.
Bu hafta küresel piyasaların seyrinde belirleyici olan jeopolitik endişelerin Türkiye’deki yatırımcı algısını daha olumsuz etkilediği izlendi. BIST-100 endeksi haftalık bazda %9 oranında gerileyerek 8.898 seviyesine indi.
Böylece endekste 3 Nisan’dan bu yana ilk kez 9.000 seviyesinin altında gün kapanışı kaydedildi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 10 baz puan artarak 276 baz puan seviyesine yükselirken; TL, USD ve euro karşısında değer kazandı.
IRAK BORSASI PRİM YAPTI
Sözcü’den Mehtap Ercan Ertürk’e göre bölge borsaları arasında en büyük darbeyi yine Borsa İstanbul aldı. Suudi Arabistan’ın gösterge endeksi Tadawul Borsası (TASI) haftayı yüzde 2.56 kayıpla tamamlarken, Dubai’nin ana hisse endeksi Dubai Genel (DFMGI) geçen hafta yüzde 2.55 düştü. Ürdün’de Amman Borsası haftayı yüzde 0.44 düşüşle kapattı. Katar’ın Doha Menkul Kıymetler Piyasası (QSI) ise açık olduğu ilk 4 günde yüzde 1.13 düştü. Bununla birilikte halka açık 84 şirketin olduğu Irak ana endeksi ISX işlemlere açık olduğu ilk 3 günde yüzde 2.3 prim yaptı. Mısır’ın endeksi EGX 30 ise yüzde 0.83 pirimle haftayı tamamladı.
Borsa niye bu denli hızlı düşüyor?
Borsa İstanbul haftanın son işlem gününü toparlanma çabaları ile geçirse de haftalık yüzde 6.83 kayıpla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. İran’ın misilleme olarak İsrail’e yaptığı saldırıyla Ortadoğu’da artan gerginlik BIST 100 endeksini kritik seviyenin altına iterken, haftanın ilk iki günü açık olan İsrail’in TASE borsası haftayı yüzde 2.96 kayıpla tamamladı. İsrail borsasının yüzde 3 gerilediği bir ortamda Borsa İstanbul’un bölgedeki en büyük darbeyi alan piyasa olması sadece jeopolitik gelişmelere bağlanmıyor. Borsadaki baskının birkaç sebebi var. Yüksek faiz ve enflasyon beklentilerinin henüz kırılamamış olması ve kredi faizlerinin yüksek olması, ekonomide yavaşlama ve nakit sıkışıklığı, yatırımcıların yatırım tercihlerini kısa vadede mevduata ve altına yöneltmesi hisse fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.
Hiç bir kaynakta yer almayan sıkıntı ise iç siyaset gündemi. Yatırımcılar Ekrem İmamoğlu’nun hukuk yoluyla siyasetten dışlnamsı ve CHP başkanı Özgür Özel’in her gün yineledği 2025 Kasımı’nda erken seçim çağrısını da kayda değr bir berliszlik olarak görüyor.