Sosyal Medya

ANALİZ:  Piyasaya Şimşek darbesi

18 Ekim 2024

BIST 100 endeksi güne 16,25 puan artışla 9018,59 puandan başladıktan sonra, seans boyunca güç kaybederek Cuma’yı %2.32 değer kaybıyla kapattı. Dolar/TL de gün içinde yukarı trend izlerken, akşama doğru bir ara %0.55’a kazanca yöneldi.  Akşam saatlerinde doların primi azalırken, TCMB piyasaya satış yönünde müdahale etmiş olabilir.

Global düzlemde gelişen piyasalar gün boyunca Çin’den yeni teşvik haberleriyle güçlü seyir izledi.  Ne Türkiye, ne dünyada Borsa’daki ani değer kaybına neden olabilecek bir olay yaşanmadı. Akşam saatlerinde Wall Street hisseleri yeni rekorlara koşarken, dolar endeksinde hafif değer kaybı, fonların Türkiye gibi gelişen piyasalara kaydığını anımsattı.

O zaman sorayım: Borsa niye göçtü?  Cüneyt Özdemir’in Erdoğan’ın az daha Mehmet Şimşek’i görevden aldığı iddiası spekülasyonun   başlıca nedeni olabilir.  HalkTV haberi şöyle verdi:

 

 

Cüneyt Özdemir, olayın son bir ayda Külliye’de yaşanmış olduğuna dikkat çektiği kulis bilgisinde şu ifadelere yer verdi; “Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki kime diyor bilmiyorum, Mehmet Şimşek bir politika uyguluyor tamam ama bu bize oy kaybettiriyor. Ben de siyasetten anlıyorum bu böyle devam etmez.

 

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine yakın danışmanlardan birisi, sabah kalktık niyet ettik oruç tuttuk, iftara yarım saat kala siz diyorsunuz ki orucu bozalım. Tamam bozalım, siz günahını alıyorsunuz fakat bozmakla yetmiyor bunun bir de 61 gün telafisi var. Bu metafor üzerinden durumu anlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Şimşek’i görevden almaktan vazgeçmiş. Bana aktarılan kulis bilgisi bu şekilde”…

Bu bilgi başka YouTube kanallarından da yatırımcılara aktarıldı. Gün içinde Yeni Şafak  gazetesinin TCMB’nin yüksek faizini hedef alan haberini de sitemize koyduk.  Albayrak ailesine ait olan gazetenin haberi maksatlı olrak Şimşek’in altını oymak olarak  yorumlandı.

Erdoğan’ın Şimşek’i görevden alacağı iddiası henüz uluslararası basında tartışılmadı. Eğer  hafta sonunda Cumhurbaşkanlığı sözcüleri bu haberi yayınlamazsa piyasalar gelecek hafta da satıcılı başlayabilir.

 

 

FÖŞ ne  düşünüyor?  Cüneyt Özdemir’in güvenilir kaynaklara dayanarak yaptığı habere itirazım olmaz. Fakat, daha önce de bu tür gerçek olmayan haberlerin AKP ve Saray içindeki  “nas” hayranı odaklar tarafından medyaya sızdırıldığını biliyoruz. Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’i görevden alması için hiç bir neden görmüyorum. Zaten, Erdoğan, kredi kartlarından savunma sanayi fonu kesintisini veto etmek gibi yollarla, Şimşek’in politikalarını istediği şekilde yönlendiriyor.  Cüneyt Özdemir’in haberinde bahsi geçtiği gibi, Şimşek’i kovmak, ikinci bir Naci Ağbal vakası olarak yabancı yatırımcıların Türkiye’den hızla kaçmasında ve döviz şokuna neden olur.

 

Ayrıca, AKP Eylül’den bu yana anketlerde önceki aylara nazaran performansını yükseltirken, TUIK ve BloombergHT tüketici güven endeksleri son 3 aydır aralıksız yükseliyor.  Seçim önceleri yapılan bir dizi ekonometrik çalışma, tüketici güven anketlerinde yükselişle Erdoğan ve AKP oyları arasında doğrusal ilişki bulunduğunu ortaya koyuyor.

Erdoğan ve Bahçeli’nin birincil öncelikleri yeni anayasa yapmak. Bu anayasa  TBMM’de 400 oy bulunamazsa, referanduma gidecek. Döviz şoku ortasında veya sonrasında, halkın anayasaya EVET oyu vermesi çok da mantıklı olmaz. Uluslararası tecrübeler gösteriyor ki, halkın geçim sıkıntısından mağdur olduğu dönemlerde sandık kurmak iktidarın aleyhine işliyor. Çünkü, referandumda sorulan soru ne olursa olsun, seçmen iktidarı protesto yönünde oy kullanıyor.

Böyle bir dönemde, Mehmet Şimşek’i görevden alarak gündemi olumsuz yönde değiştirmek, özellikle Erdoğan’ın zayıf karnı olan ekonomiye yöneltmek ve Batı desteğini kaybetmek bana çok anlamsız geliyor.

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları