Borsa
Ak Yatırım: Finans-dışı şirketler çift haneli kar, VAFÖK artışı açıklayacak
Genel olarak, perakende, sağlık, gıda ve içecek sektörlerinde bu dönemde karlılığın güçlü olmasını bekliyoruz. Öte yandan, fiyatlama gücündeki bozulmanın otomotiv sektöründeki kar artış hızında yavaşlamaya neden olmasını, bilet fiyatlarındaki gerilemenin de havayollarının karlılığına baskı yapacağını düşünüyoruz.
Stoklarla ilgili farklı muhasebe uygulamaları, duran varlık alımlarındaki zamanlama farkları, finansal borç tarafında farklı muhasebe kayıtları ve vergi finansallarında uygulanan farklı muhasebe standartları sebebiyle enflasyon muhasebesinin şirketler üzerindeki net etkisini şu aşamada hesaplamanın oldukça zor olduğu söylenebilir. Kısa vadede hem şirketler, hem muhasebe birimleri hem de analistler açısından zor bir geçiş dönemi beklenebilir. Bu nedenle, bu rapordaki tahminlerimiz enflasyon muhasebesi baz alınarak yapılmamıştır.
Zorunlu olmamasına rağmen bazı şirketler SPK düzenlemelerinin elverdiği ölçüde hem nominal hem düzeltilmiş finansallarını açıklayabilir. Bazı şirketler sunumlar ya da faaliyet raporlarında seçici olarak 4Ç23 ve 2023 nominal verilere yer verebilir. Bu dönemde şirket kar ve bilançoları ile ilgili yorumlar büyük ölçüde şirketler tarafından paylaşılacak ek açıklamalar, sunumlar ve faaliyet raporlarında verilen ek bilgilere bağlı olacaktır.
SPK enflasyon muhasebesine tabii şirketlere finansal raporlarını açıklamak için 10 haftalık ek süre tanıdı. Ayrıca, denetimden geçmemiş ara dönem finansal raporları için de 6 haftalık en süre tanındı. Buna göre, enflasyon muhasebesi uygulayacak şirketlerin 2023 finansallarını son açıklama tarihi 20 Mayıs olarak belirlendi.
Bankalar 2023’te enflasyon muhasebesi uygulamayacağı için bankalarda son tarih 11 Mart olarak korundu. TAV Havalimanları ve Tofaş diğer banka dışı şirketlere göre daha erken finansallarını açıklayacaklar. Hem TAV hem Tofaş 2023 finansallarını 13 Şubat’ta açıklamayı planlıyor.
Banka dışı şirketlerde enflasyon düzeltmesi harici finansallara baktığımızda, 4Ç23’te net satışlarda %62, FAVÖK’te %53, net karda %21’lik bir artış tahmin ediyoruz. Genel olarak, perakende, sağlık, gıda ve içecek sektörlerinde bu dönemde karlılığın güçlü olmasını bekliyoruz. Öte yandan, fiyatlama gücündeki bozulmanın otomotiv sektöründeki kar artış hızında yavaşlamaya neden olmasını, bilet fiyatlarındaki gerilemenin de havayollarının karlılığına baskı yapacağını düşünüyoruz.
Şirketler özelinde, EREGL, KRDMD, KRVGD, MAVI, MPARK, OTKAR, PETKM, TTRAK, ULKER ve VESBE diğer şirketlere göre daha güçlü büyüme ve karlılıkla öne çıkabilir. Buna karşın, PGSUS, SELEC, SISE ve TKFEN’de görece daha zayıf bir çeyreklik kar görünümü olduğunu tahmin ediyoruz.