Borsa
AHLATCI YATIRIM: Bist-30 daha ön plana çıkabilir
Ahlatçı Yatırım Bist-30 analiz. Hangi sektör ve şirketler prim potansiyeli vadediyor?
Mevcut durumda 2024 yılı beklentileri; yılın ilk yarısında zirve yapan ancak daha sonra yüzde 40’lar mertebesine gerilemesi beklenen enflasyon, gerileyen ekonomik büyüme, toparlanan cari denge, yılın tamamında ya da yıl sonuna kadar merkez bankası haftalık repo faizinin şimdiki seviyesinde sabit kalması, bu esnada gerileyen risk primi ve not görünüm artışları olarak sıralanabilir.
Bununla beraber merkez bankası enflasyonu düşürmek için faiz artırımı, seçici ve miktarsal sıkılaştırma, özellikle tüketici kredileri ve kredi kartları üzerine düzenlemeler yapılıyor. Enflasyonu geriletmenin bir diğer önemli ayağı da döviz kurlarını kontrol etmek. Yani döviz kurlarının gerilemesi istenmiyor ama yukarı doğru hızlı bir yükseliş olmaması da gerekiyor. Bu sebeple kur şu an kontrol altında ve yatay pozitif bir seyir izliyor. Kur yükselişi enflasyon oranına göre oldukça geride.
Devaluasyon yok
Yerel seçimlerden sonra kurda bir hareketlenme görebiliriz ancak sene genelinde kurun enflasyon oranının altında artmaya devam etmesini beklemek makuldür diye düşünüyorum. Mevcut ekonomi yönetimi kurların düşmesini istemeyeceği gibi, hızlı bir artıştan da kaçınacaktır.
Borsa nereye kadar yükselir?
Bu süreçte BIST-100 endeksinde artık 8.000 aşağısı kalıcı bir seviye beklemem, daha çok 8.500-8.600 direnç bölgesinin test edilmesi bu seviye yakınlarında işlem görmesini bekliyorum, eğer kırarsa 9.000’ler mertebesine yükseliş görülebilir. Sene içinde ise 11.000-12.000 seviyeleri olası diye düşünüyorum. Ancak yukarı yönlü hızlanmanın seçime doğru ya da seçim sonrası yaşanma ihtimali de yüksek. O sebeple de borsadaki mevcut seviyeler beklentileri olumlu ve fiyatları uygun seviyelerden hisse toplamak ya da biriktirmek için uygun bir dönem olabilir.
Kur ihracatçı şirketleri vuruyor
Kurun yatay pozitif bir bantta seyir etmesi ve genel enflasyondan daha düşük seviye de yükselmesi pek tabii ki ihracatçı olan, gelirini döviz üzerinden sağlayan şirketler için olumsuz. Tabii, tek etken bu değil, çok sayıda etken olmakla beraber döviz üzerinden gelir elden eden özellikle maliyetleri TL bazlı ise olumsuz bir durum oluşturduğu söylenebilir. Bununla beraber TL bazlı çalışan ayrıca nispeten az yükselen döviz kuru nedeni ile maliyetlerini baskılayabilen şirketlerde mevcut.
Ayrıca kuru hızlı bir şekilde yükselterek, fiyat istikrarsızlığı oluşturmak pahasına ihracatı desteklemek sürdürülebilir bir politika değil. Mevcut kur üzerinden olumsuz etkilenenler ihracatçı şirketler olmak ile beraber olumlu etkilenen sektörler gıda perakende ve perakende, teknoloji ve telekomünikasyon ayrıca çimento gibi enerji yoğun sektörler, ayrıca stabil döviz kurlarından faydalanacak banka ve holdingler olduğunu söylemek mümkün. İhracatçı şirketler ise kendi hikâyelerine göre olumlu ya da olumsuz ayrışan şirketlerde bulunuyor.
Portföy önerisi
Hisse ağırlıklı bir portföyden yanayım bununla beraber ABD borsalarına dayalı endeks fonları ya da değerli metaller portföyde bir miktar bulunmalı. Şu an borsa pahalı değil hatta ucuz, bununla beraber borsanın gerilemesi ile gerileyip uygun seviyelere gelmiş ama beklentileri olumlu hisseler var, ağırlığı bu hisselerden sepet yapıp borsanın sene içerisinde yükselmesi beklenebilir.
Bununla beraber yurt dışında Fed’in 2024 yılında faiz indirim beklentileri ABD borsalarını destekliyor ayrıca daha önce korkulduğu kadar büyük bir resesyonda görünmüyor. Bu açıdan ABD borsaları ya da bunlara dayalı fonlar iyi durumda. Borsada fon almak istemeyenler için ise altın ve gümüş de portföylere eklenebilir. İhtiyaç için ayrılan miktar haricinde TL ya da dolar nakit önermiyorum.
Yabancı girişi hızlanabilir
Aslında yabancı girişi geçen sene haziran ve sonrasında başladı, Haftadan haftaya para giriş çıkışları olmakla beraber, kümüle hesap edildiğinde yabancı girişi sınırlıda olsa olduğunu ve devam ettiğini görüyoruz. Seçimlerden sonra hızlanabilir, ya da cari dengede toparlanma ve enflasyonda gerileme görülürse giriş hızlanabilir. Ancak eski yüksek seviyelerini yüzde 60’lar 70’ler mertebesine yabancı oranının gelmesini beklemem.
Yabancı girişinden en çok faydalanacak sektörler, banka ve holdingler yanı sıra büyük boyutlu şirketler. Daha çok BIST-30 BIST-100’e göre daha ön plana çıkabilir. Bu süreçten en az faydalanması olası hisseler ise yan tahtalar dediğimiz daha küçük çaplı likiditesi düşük şirketler olacaktır. Ancak yukarıda belirttiğim gibi, tek hikâye enflasyon, döviz kuru yabancı girişi değil, daha fiyatlanabilecek hisse özelinde gelişmeler olabilir.
AHLATCI YATIRIM HAZİNE MÜDÜRÜ ARDA COŞAR