Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Dr Fulya Gürbüz: Haziranda sanayi üretimi, inşaat maliyetleri ve işsizlik arttı

TÜİK bugün Haziran ayına ait üç veri açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre artarken, sanayi üretimi Kurban Bayramı tatili…

Dr Fulya Gürbüz: Haziranda sanayi üretimi, inşaat maliyetleri ve işsizlik arttı

TÜİK bugün Haziran ayına ait üç veri açıkladı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre artarken, sanayi üretimi Kurban Bayramı tatili etkisiyle vites yükseltti, kurdaki sert artış inşaat maliyetlerini sert yukarı çekti.

İşsizlik oranı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 puanlık artışla %9,6’ya, genç işsizlik oranı yüzde 1,2 puanlık artışla %18,6’ya, geniş anlamda işsizliği gösteren ve iş bulmakta umudunu kaybedenleri de kapsayan atıl işgücü oranı aylık yüzde 1,7 puanlık artışla %24,2’ye yükseldi.

Kaynak: TÜİK

Sanayi üretimi Haziran ayında güçlü performans gösterdi. Dolar TL’nin %17,5 arttığı Haziran ayında 2 olumlu faktör vardı: 1 haftalık Kurban Bayramının etkisiyle yurt içi siparişlerde artış, imalat sektöründe kapasite kullanımında artış. Olumsuz gelişme ise otomotiv sektörü üretiminin aylık %13’lük daralmasıydı. Otomotiv sektöründeki daralmaya rağmen söz konusu olumlu faktörlerin desteğiyle sanayi üretimi Haziran ayında aylık %1,6 büyüdü. Temmuz ayına ilişkin öncü göstergelere odaklanırsak (kapasite kullanımı, ihracat, reel kesim güven endeksi, kredi hacmi) sanayi üretimi Haziran ayı performansının gerisinde kalacak. Sanayi sektörü ciro verisi cuma günü açıklanacak. Sanayi sektöründe ciro artışı 3Ç22’den bu yana enflasyona (Yİ-ÜFE) yenik düşüyor, Haziran ayında da yenik düşecek. Hatta yıllık Yİ-ÜFE artışının başını yukarı çevirdiği Temmuz ayında da reel ciroda umut ışığı yok.

Kaynak: Turkey Data Monitor

Bugün açıklanan bir diğer veri de TÜİK’in yayınladığı inşaat maliyet endeksiydi. İthal girdilerin ağırlığını hissettirdiği inşaat maliyetleri Haziran’da hızlandı, Temmuz’da da artmaya devam edecek. Aylık bazda malzeme maliyetlerinin %5,8, işçilik maliyetlerinin de %0,9 artmasıyla inşaat maliyetleri aylık %4,4 arttı, aynı ay döviz kurundaki artış %17,5 olmuştu. Temmuz ayında %14,1’lik kur artışının etkisiyle inşaat maliyetleri artışını sürdürecek. Mayıs ayı verileri sektörün ciro artışının yatay kalmaya devam ettiğini, konut fiyat artış hızının ise yavaşladığını göstermişti. Tedarikçi tarafında en son Nisan ayında inşaat malzemeleri sanayinde tahsilat hızının yavaşlamaya devam ettiğini görmüştük. Her ne kadar kurdaki artış ithal malzeme hizmeti sunan şirketler açısından fiyat artışları anlamına gelse de peşin ödemeli satış yapan şirketlerin daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: Turkey Data Monitor

fulyagurbuz.com / Vega Portföy

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler