Dr. Fulya Gürbüz
Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomi Gündemi: Bej kitap, beklenti, borç, cari açık, ciro, enflasyon, inşaat, işsizlik, konut, perakende, sanayi
10-14 Temmuz haftasında yurt içinde Haziran ayına ilişkin olarak Tarım-ÜFE’de hızlanma olası gözükürken; Mayıs ayına ilişkin olarak talep, üretim ve…
10-14 Temmuz haftasında yurt içinde Haziran ayına ilişkin olarak Tarım-ÜFE’de hızlanma olası gözükürken; Mayıs ayına ilişkin olarak talep, üretim ve işsizlikte önemli bir hızlanma beklemiyoruz. Mayıs ayı cari açık verisi ve inşaat maliyetlerinde artış ihtimali yüksek.
10 TEMMUZ 2023, PAZARTESİ
MAYIS AYI İŞGÜCÜ VERİLERİ – TÜİK
2023 yılı Nisan ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 yüzde puan artışla %10,2 seviyesine yükselmiş, istihdam edilenlerin sayısı 521 bin kişi artmış, iş aramaktan vazgeçen ve/veya umudunu kaybedenlerin oranı aylık 1,7 yüzde puan artışla %23,8 seviyesine yükselmişti. SAMEKS verilerinin Mayıs ayında hizmet sektörü istihdamında düşüş, imalat sektörü istihdamında ise artış işareti verdiğini not düşelim.
Kaynak: TÜİK
11 TEMMUZ 2023, SALI
MAYIS AYI ÖDEMELER DENGESİ – TCMB
2023 yılı Nisan ayında 5,4 milyar dolarlık cari işlemler açığı kaydedilmiş, geriye dönük 12 ayda toplam cari açık (grafikte siyah çubuklar) bir önceki aya göre 2,9 milyar dolar artışla 57,8 milyar dolara yükselmişti. Mayıs ayında dış ticaret açığının 3,8 milyar artmasına rağmen iyileşen turizm gelirlerinin etkisiyle cari açık Mayıs ayında 8 milyar dolar civarına yükselebilir.
Kaynak: Turkey Data Monitor
MAYIS AYI İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ – TÜİK
Dolar/TL’nin aylık %1,8 artış kaydettiği 2023 yılı Nisan ayında inşaat maliyet endeksi aylık %1,03, yıllık %52,99 artış kaydetmişti. Döviz kurunun doğrudan etkilediği malzeme maliyetinin inşaat maliyetlerini yukarı çekmesi yeni konut fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Dolar/TL’nin aylık %2,2 artış kaydettiği Mayıs ayında da inşaat maliyetleri artmaya devam edecek. Söz konusu baskı dolar kurunun %17,5 artış kaydettiği Haziran ayında daha sert olacak.
Kaynak: Turkey Data Monitor
12 TEMMUZ 2023, ÇARŞAMBA
MAYIS AYI SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ – TÜİK
2023 yılı Nisan ayında sanayi üretimi aylık %0,9 azaldı, yıllık %1,2 düşüş kaydetti. Mayıs ayına ilişkin öncü göstergeler imalat sektöründe bir önceki aya göre yeni siparişlerde artış, satın alımlarda hızlanma, stoklarda artış, yatırım harcamalarında zayıflık ve üretimde sınırlı artışa ediyor. Özellikle Mayıs ayında bir önceki aya göre otomotiv sektörü üretiminde ve ihracatındaki artış sanayi üretimini de olumlu etkileyecektir.
Kaynak: TÜİK
2023 YILI BEŞİNCİ BEJ KİTAP RAPORU – federalreserve.gov
ABD Merkez Bankası (FED) her yıl sekiz kere ABD’deki ekonomik aktivite, istihdam ve fiyat eğilimlerini ortaya koyan Bej Kitap (Beige Book) raporlarını yayınlıyor. FED en son 31 Mayıs’ta 10 Nisan-21 Mayıs dönemini kapsayan dördüncü Bej Kitap raporunu yayınladı. Söz konusu dönemde ekonomik aktivite bir önceki rapor dönemine göre hafif iyileşme kaydetti. Tüketici harcamaları ve imalat sektörü aktivitesi hafif iyileşti, tedarik zincirindeki iyileşme sürdü ancak başta kamyon taşımacılığı olmak üzere taşıma hizmetlerine olan talep geriledi. Konut talebi artarken, ofis talebindeki zayıflık sürdü. Covid-19 yardımlarının sonlanması ve yüksek enflasyon düşük ve orta gelirli hane halkının bütçesi üzerinde baskı yaratırken, sosyal hizmetlere olan talep arttı. İstihdam artışı yavaş hızla da olsa devam etti. Ücretlerdeki artış sınırlı kaldı. Fiyat artışları ılımlı yükseldi. Söz konusu ılımlı tablo FED’in 14 Haziran toplantısında politika faiz aralığını %5,00-5,25 olarak sabit bırakmasında etkili oldu. Haziran ayında imalat sektöründe zayıflığın sürmesi, hizmet sektörünün ise güçlü seyrini koruması; fiyatlar tarafında ise çekirdek PCE enflasyonunun yıllık %5 seviyesinin hemen altındaki seyrini, ücret artışlarının ise yıllık %4 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi FED’in Temmuz ayı toplantısında faiz artırım hamlesini göz ardı etmeyeceğine işaret ediyor.
Kaynak: Turkey Data Monitor
13 TEMMUZ 2023, PERŞEMBE
MAYIS AYI PERAKENDE SATIŞ ENDEKSİ – TÜİK
2023 yılı Nisan ayında perakende satış hacmi aylık %0,9, yıllık %27,5 artış kaydetmişti. Perakende ticaret güven endeksi verileri Mayıs ayında perakende satışları desteklerken, konut ve taşıt hariç tüketici kredileri ve bireysel kredi kart harcamalarındaki yavaşlama ise perakende satışların zayıf kalmasına sebep olabileceğine işaret ediyor. Haziran ayında 1 hafta süren Kurban Bayramı tatili etkisiyle perakende satışlarda hızlanma görebiliriz.
Kaynak: TÜİK
MAYIS AYI CİRO ENDEKSLERİ – TÜİK
2023 yılı Nisan ayında sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi aylık %3,6, yıllık %56,2 artmıştı. Nisan ayında yurt içi üretici fiyat enflasyonu dikkate alındığında inşaat ve hizmet sektörlerinde ciro reel olarak artış kaydetmişken, sanayi ve perakende sektörlerinde ciro enflasyondaki artışın gerisinde kaldı.
Kaynak: TÜİK
14 TEMMUZ 2023, CUMA
TEMMUZ AYI TCMB PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ – TCMB
2023 yılı Haziran ayında piyasa anketi katılımcıları beklentilerini yukarı çekerek TÜFE’nin yıl sonunu %38,6’dan, 12 ay sonrasında %30,7’den, 24 ay sonrasında %18,1’den tamamlayacağını ortaya koymuştu. Yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisi 26,18’e yükselirken, gelecek 12 ay sonunda kur seviyesinin 29 seviyesine yükselmesi bekleniyor. 2023 ve 2024 yılları için cari işlemler açığı beklentileri sırasıyla 40,3 milyar dolar ve 27 milyar dolar olarak yukarı çekildi. 2023 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,8’e yükselirken, 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %4,5’e geriledi.
Kaynak: Turkey Data Monitor
HAZİRAN AYI TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TARIM-ÜFE) – TÜİK
Tarım-ÜFE Mayıs ayında aylık %2,14, yıllık %50,79, on iki aylık ortalamalara göre %120,64 artış kaydetmişti. Haziran ayında döviz kurundaki %17,5’lik, enerji fiyatlarında ise aylık %4,2’lik artış Tarım-ÜFE’nin aylık ve yıllık bazda artmasına sebep olacak.
Kaynak: TÜİK
HAZİRAN AYI KONUT SATIŞLARI – TÜİK
2023 yılı Mayıs ayında Türkiye genelinde konut satışları 113 bin 276 adet ile önceki aya göre artış kaydetmişti. Konut satışları Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,3 azalışla 482 bin 143 olarak gerçekleşmişti.
Kaynak: Turkey Data Monitor
MAYIS AYI ÖZEL SEKTÖR UZUN VADELİ YURT DIŞI KREDİ BORCU – TCMB
2023 yılı Nisan ayında özel sektörün uzun vadeli yurt dışı kredi borcu 147,7 milyar dolar ile önceki aya göre yatay kaldı. Grafikte görüleceği gibi bankalar (mavi çizgi) uzun vadeli yurt dışı borçlarını Mart 2018’den bu yana 99 milyar dolardan 42 milyar dolara kadar düşürürken, finans dışı sektörün borcu (turuncu çizgi) aynı dönemde 108 milyar dolardan 98 milyar dolara gerilemiş durumda.
Kaynak: Turkey Data Monitor
fulyagurbuz.com