Dr. Fulya Gürbüz
Dr. Fulya Gürbüz: 24 Şubat haftasında KKM zirvede, DTH düştü, tüketici harcamaları hızlandı, döviz rezervi geriledi
Kaynak: Turkey Data Monitor 24 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre piyasadaki likidite hafif arttı, KKM hızlanarak rekor tazeledi, bireyler…
Kaynak: Turkey Data Monitor
24 Şubat haftasında bir önceki haftaya göre piyasadaki likidite hafif arttı, KKM hızlanarak rekor tazeledi, bireyler ve reel sektörün döviz mevduatları haftalık 4,7 milyar dolar düşüşle 185,8 milyar dolara geriledi, TL krediler arttı, tüketici kredileri ve bireysel kredi kart kullanımı hızlandı, bankacılık sektörü “yabancı para net döviz pozisyon açığı” hafif geriledi, uluslararası rezervler 121,2 milyar dolara düştü, net rezerv açığı 48,8 milyar dolara geriledi, yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde nette satış yaptı.
Hane halkı yardımları para basımını frenledi, TL mevduat arttı, YP mevduat düştü…
24 Şubat ile biten haftada piyasadaki likidite önceki haftaya göre hafif arttı. Detaylarda; dolaşımdaki para haftalık %1,6 azaldı, TL cinsi toplam mevduat hacmi %3,1 arttı, yabancı para (YP) cinsi toplam mevduat %2,3 düştü. Deprem yardımı için kampanya ile toplanan 115,1 milyar TL’nin TCMB’nin 24 Şubat ile biten haftada bir önceki haftaya göre daha az para basmasına sebep olmuş olabilir. Merak edenler için Prof.Dr.Kamil Yılmaz Hoca depremin ekonomik maliyetinin devlet üzerindeki yükünün 63-81 milyar dolar aralığında olacağını hesaplıyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının politika faizlerini artırmaya devam ettiği mevcut ortamda deprem maliyetinin yurt dışı ve yurt içi finansmanı konusunda seçim öncesi ve seçim sonrası dönemdeki gelişmeler önemli olacak.
TL mevduat ve kredi hacmi artıyor, döviz mevduat ve kredi hacmi düşüyor…
TL cinsi tüketici kredi faiz oranları %29,02’ye, TL cinsi ticari kredi faiz oranları %13,39’a geriledi. 3 aya kadar vadeli TL cinsi mevduat faizleri ise %26,95’e yükseldi. TL cinsi mevduat faiz oranları %12-27, kredi faiz oranları ortalama %12-30 aralığında.
Kur korumalı mevduat (KKM) 24 Şubat haftasında 1 trilyon 552 milyar TL ile rekor seviyeye yükseldi, paralelinde TL cinsi toplam mevduat hacmi 5,4 trilyon TL ile zirvede. Yabancı para (YP) cinsi mevduat hacminin TL cinsinden değeri ise 4,0 trilyon TL (212,1 milyar dolar) büyüklüğüyle düşmeye devam etti ki bunda döviz kurunun sabit kalmasının da katkısı var.
24 Şubat haftasında TL cinsi kredi hacmi 5 trilyon 545 milyar TL’ye yükseldi, YP cinsi kredi hacmi 2 trilyon 457 milyar TL (130,2 milyar dolar) seviyelerine geriledi. TL cinsi kredi hacmi artışı (bireysel, ticari, KOBİ) önceki haftaya göre artmaya devam etti, tüketici kredi hacmi (koyu yeşil) ve bireysel kredi kartları harcaması (açık yeşil) hızlandı. Aşağıdaki grafikte görüleceği gibi 2023 yılı başından itibaren KKM’deki (gri) hızlanmanın etkisiyle TL cinsi mevduat hacmi (kırmızı) de hızlanmaya devam ediyor.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Yabancı para cinsi yurt içi mevduat hacmi (DTH) 4,7 milyar daha düştü…
Gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 24 Şubat haftasında 110,7 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,2 milyar dolar düştü, son 6 haftadaki düşüş 7,7 milyar dolar oldu. Tüzel kişilerin DTH’si de haftalık 4,3 milyar dolar düşüşle 75,1 milyar dolara geriledi. Böylece bankacılık dışı toplam yurt içi DTH haftalık 4,7 milyar dolar düşüşle 185,8 milyar dolara geriledi, son altı haftadaki düşüş 12,2 milyar dolar oldu.
Aşağıdaki grafikte de görüleceği gibi yabancı para cinsi kredi hacmi (grafikte mavi çizgi) ve mevduat hacmi (kırmızı çizgi) düşmeye devam ediyor.
2022 yılında yurt içi bankacılık dışı DTH hesabı nette 45,1 milyar dolar azalmış, gerçek kişilerin DTH hesabı 30,8 milyar dolar, tüzel kişilerin 14,3 milyar dolar düşmüştü. Bankacılık dışı yurt içi toplam DTH hacmi en son 24 Aralık 2021’de 239 milyar dolar ile zirve yapmıştı.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Bankacılık sektörünün “yabancı para net döviz pozisyon açığı” 1,4 milyar dolara geriledi…
Bankacılık sisteminin yabancı para net genel pozisyonu 13 Ocak 2023 haftasından bu yana açık vermeye devam ediyor. 24 Şubat haftasında sektörün “net döviz pozisyon açığı” (grafikte siyah çizgi) 1,4 milyar dolara geriledi. Kamu bankalarının net döviz pozisyon açığı 1,0 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bir önceki haftaya göre kamu, özel, yabancı bankaların net döviz pozisyon açığı azaldı.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Döviz rezervleri düştü, altın rezervleri değişmedi, net rezerv açığı geriledi…
Merkez Bankasında tutulan toplam uluslararası rezervler 24 Şubat haftasında 121,2 milyar dolar ile önceki haftaya göre 1,4 milyar dolar düştü; altın rezervleri 49,2 milyar dolar ile değişmedi. Brüt döviz rezervleri 1,4 milyar dolar düşüşle 72,0 milyar dolara geriledi. Merkez Bankasının net rezerv açığı ise haftalık 0,8 milyar dolar düşüşle 48,8 milyar dolara geriledi.
Kaynak: Turkey Data Monitor
Yabancı yatırımcıların portföy büyüklüğü hafif arttı, nette hisse sattılar, tahvil aldılar…
24 Şubat ile biten haftada yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stokları toplamı 27,7 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 0,2 milyar dolar arttı. Aynı hafta, yurt dışı yerleşikler hisse senetlerinde 260 milyon dolarlık net satış, DİBS’te 13 milyon dolarlık net alış gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana yabancı yerleşikler 606 milyon dolarlık net satış gerçekleşti. Yurt dışı yerleşikler 2022 yılı genelinde hisse senetlerinde 4,0 milyar dolarlık, DİBS’te 2,5 milyar dolarlık net satış gerçekleştirmişti.
Kaynak: Turkey Data Monitor
fulyagurbuz.com