Dilek Ete
Dilek Ete: “Uzman Doktor, Doçent Kadrosu İle Emekli Olandan Daha Fazla Emekli Aylığı Alır”
Sosyal Güvenlik Mevzuatında sık sık yapılan düzenlemeler ile çorba halini alan emeklilik şartlarından yara almadan emekli olmak bildiğiniz uzmanlık gerektiriyor.
Artık hepimiz biliyoruz ki, sadece emekli olmak yetmiyor. Sosyal Güvenlik Mevzuatında sık sık yapılan düzenlemeler ile çorba halini alan emeklilik şartlarından yara almadan emekli olmak bildiğiniz uzmanlık gerektiriyor.
Yıllarca çalışıp emekli olunca çalışmalarının karşılığını almaya çalışan meslek grupları kendini hep bir arayış içinde buluyor.
‘Nasıl daha fazla emekli aylığı alırım?’ sorusunun bir çok farklı cevabı bulunuyor. Emeklilik dilekçesi vermeden doğru bilgileri alarak araştırarak primlerine çalışma sürelerine sahip çıkarak işe başlayabilirsiniz. Sadece form doldurup emeklilik dilekçesi vermek bana göre kesinlikle hatalı bir yaklaşım olur.
Bu yazımda kısaca sıkça gelen şu soruya cevap vermek istiyorum. Özellikle doktorlara yapılan şiddet ve saygısızca yaklaşımlar bir çok doktoru meslekten uzaklaştırıyor.
Son bir yılda bir çok doktor Kamudan ayrılmanın planlarını yapmak üzere benden danışmanlık talep ediyor.
Eğitim hiç bu dönem kadar ayaklar altına alınmamıştı.
Cahillik tüm dünya da ayakta alkışlanır oldu. Konuyu çok da dağıtmadan Kamu da doktor ve öğretim kadrosunda yer alan emekliliği gelmiş olanlar için yapacakları seçimde ışık tutmak için aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunlu hale geldi.Burada sıkça hatalı emeklilik başvurularının getirdiği mağduriyete tanık oluyorum.
Durum şöyle; 5434 sayılı kanunun mülga ek 68. maddesi uyarınca makam tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam iki yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara, aylıklarına ek olarak makam tazminatı ödeniyor.
Doçentler, 2914 sayılı kanunda makam tazminatını alabilmek için kazanılmış hak aylıklarının 1. derecede olması gerekiyor. Bu durumda halinde (2.000) göstergesi üzerinden makam tazminatı alıyor.
Makam tazminatı (2000) alan doçentler (8.000) gösterge üzerinden ayrıca görev tazminatı da alıyor. Yani emekli doçentlere, toplam (10.000) göstergenin güncel memur maaş katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar, emekli aylığı ile birlikte ödeniyor.
Temmuz 2023 tarihi itibarıyla emekli doçentlere ödenen makam ve görev tazminatları; 2.000 x 0.509796 = 1.019,59 TL makam tazminatı, 8.000 x 0.509796 = 4.078,37 görev tazminatı olmak üzere toplamda 5.097,96 TL. olarak emekli aylıklarına ekleniyor.
5434 sayılı kanunun ek 84. maddesinde, tabip kadro ve pozisyonu esas alınarak emekli aylığı bağlanmış olup, aylığıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan doktorlardan uzman olanlara, (26.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılıyor.
Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kamudan emekli olmuş uzman tabiplere emekli aylığı ile birlikte ayrıca 26.000 x 0.509796 = 13.254,70 TL ilave ödeme yapılıyor.
Uzman doktor olarak emekli olmanız halinde, emekli aylığınıza 13.254,70 TL ilave ödeme alacakken doçent olarak emekli olmanız halinde emekli aylığınız ile birlikte tarafınıza ödenecek makam ve temsil tazminatı 5.097,96 TL olacaktır.
Bu durumda, mümkünse uzman doktor olarak emekli olmak daha doğru olacaktır.Yine 2024 yılında tüm katsayılar lehinize değişeceğinden mümkünse emeklilik başvurusunu Kamudan emekli olacak Doktor 16 Ocak 2024 sonrasında yapması emeklilik aylığı açısından yararına olacaktır.
Herkese çalıştığı emek verdiği süreler ,ödenmiş primler dikkate alınarak aylık bağlanmasını dilerim.Zira haksızlığa uğramanın açtığı yara kolay kapanmıyor.
Sağlıcakla Kalın,