Tarım
TAGEM Genel Müdürü Türker: Gıda konusu milli güvenlikten daha önemli hale geldi
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker, “Sadece gıda meselesi değil kırsalda yaşayan insanların istihdamı, sanayiye ham madde…
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker, “Sadece gıda meselesi değil kırsalda yaşayan insanların istihdamı, sanayiye ham madde temini, uluslararası ihracatta ülkelere gelir kaynağı sağlanması gibi pek çok açıdan tarım stratejik sektörlerin başında. Gıda konusu artık milli güvenlikten daha önemli hale geldi” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Merkezi (TAGEM), “Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi” kapsamında Erzurum’da eğitim düzenledi.
Eğitimin açılışında konuşan TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, gıda konusunun, mili güvenlikten daha önemli bir mesele olduğunu vurguladı.
Türker, “Gıda meselesi artık bir milli güvenlik meselesi haline geldi. 2018 yılında yaşadığımız Covit hadisesi, 2020 yılında yaşadığımız Rusya-Ukrayna Savaşı ve son olarak yaşadığımız asrın felaketi olarak ifade ettiğimiz depremler maalesef bize çok büyük dersler veriyor. Bunu almamız gerekiyor. Çünkü bu artan nüfusu beslememiz lazım. Dünya nüfusu 8 milyar. 2050 yılında 10 milyar olacak. Şu anki üretimimizi yüzde 65 artırmamız gerekiyor” dedi.
“Tarım stratejik sektörlerin başında”
Gıda stoklarının artırılması konusunda uygulanacak yöntemleri dile getiren Türker, şöyle konuştu:
“Bir taraftan gelecek neslimizi beslemek zorundayız. Sadece gıda meselesi değil, kırsalda yaşayan insanların istihdamı, sanayiye hammadde temini, uluslararası ihracatta ülkelere gelir kaynak sağlaması gibi pek çok açıdan tarım stratejik sektörlerin başında. Az önce dedim, milli güvenlikten daha önemli hale geldi.
“Birtakım sıkıntılarımız var. İklim değişiyor. Artık bunu tartışmıyoruz ve adaptasyon noktasında ne yapabiliriz, bunlara daha fazla odaklanmak mecburiyetindeyiz. Su kaynaklarımız azalıyor, kirleniyor. Toprak kaynaklarımız azalıyor ve kirleniyor. Bir taraftan da iklim krizi… Gelecekte şu savaşları yaşanacak deniyor ama aslında su savaşları değil gıda savaşları. İşte bunu ortadan kaldırmak için gelişmiş ülkeler, kendi ülkelerinin 50 yıl sonraki ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmekte olan Güney Afrika, Güney Amerika ve Uzak doğu ülkelerindeki tarım arazilerini ya satın alıyorlar ya da kiralıyorlar. Yakın zamanda Ukrayna arazilerinin yüzde 40’ı Çinliler tarafından, uluslararası şirketler tarafından ya satın alındı ya kiralandı. Rusya 1990’dan sonra o yapıyı değiştirdi ve uluslararası ticarete başladı. Çünkü gıda üretimi gerçekten evrensel bir konu.”
Türker, mevcut kaynakların verimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Kısa Dalga