Borsa
Kontrolmatik Teknoloji 2022’de 469 Milyon TL Kar Elde Etti
Türkiye’nin ‘küresel marka olma’ yolunda emin adımlarla ilerleyen teknoloji, mühendislik ve enerji şirketi Kontrolmatik Teknoloji, net karını bir önceki yıla göre yüzde 259 oranında arttırarak 469,1 milyon TL’ye çıkardı...
Türkiye’nin ‘küresel marka olma’ yolunda emin adımlarla ilerleyen teknoloji, mühendislik ve enerji şirketi Kontrolmatik Teknoloji, net karını bir önceki yıla göre yüzde 259 oranında arttırarak 469,1 milyon TL’ye çıkardı. Her geçen gün büyüyen ve imza attığı başarılı projelerle Türkiye’nin adını yurt dışında duyuran şirketin 2022 yılı net satışları da yine bir önceki yıla göre yüzde 193 oranında artarak 1,79 milyar TL’ye ulaştı.
Büyümeyi yalnızca satış ve kar rakamları olarak değerlendirmeyen şirket 9,36’lık Kurumsal Yönetim Derecelendirme skoru; 7,95’lik ESG (Çevre, Sosyal ve Yönetişim) Skoru ve 7,79’luk Kurumsal Sürdürülebilirlik skoru kaydetmenin yanı sıra kadın çalışanları destekleme politikası çerçevesinde kadın çalışan sayısında da yüzde 49’luk bir artışa imza attı.
4 kıtada 33 ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye’nin uluslararası arenada hizmet sunan küresel markalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kontrolmatik Teknoloji, 2022 yılı finansal raporunu açıkladı. Rapora göre Kontrolmatik Teknoloji 2021 yılında 130,6 milyon TL olan dönem karını yüzde 259 oranında arttırarak 469,1 milyon TL’ye yükseltti. Şirketin 2022’deki net satışları da önceki yılın satış rakamlarına göre yüzde 193 oranında artarak 1,79 milyar TL’ye ulaştı. Küresel bir marka olarak ‘kurumsallaşmaya’ büyük yatırımlar yapan Şirket 9,36’lık Kurumsal Yönetim Derecelendirme; 7,95’lik ESG ve 7,79’lık Kurumsal Sürdürülebilirlik skorlarıyla da önemli adımları tamamlamaya devam etti. Toplam çalışan sayısı yüzde 78 artışla 496’ya ulaşan Kontrolmatik’te kadın istihdamını destekleme politikası çerçevesinde kadın çalışan sayısındaki artış oranı da yüzde 49 olarak gerçekleşti.
2022’nin öne çıkan başlıkları: Sürdürülebilirlik ve enerji arz güvenliği
2022 yıl sonu sonuçlarını değerlendiren Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan; “Son birkaç yılımızı etkileyen Covid’in ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tüm dengeleri hepimiz için bir kez daha değiştiren zorlu bir yılı geride bıraktık. 2022, hayatın devamlılığı için iki temel başlık olan “sürdürülebilirlik” ve “enerji arz güvenliği” konularının hiç olmadığı kadar ön plana çıktığı bir dönem oldu. 2022, her ne kadar 2021’e göre daha hareketli geçen bir yıl olsa da dünya genelinde ekonomik büyümelerde yaşanan yavaşlamalar ya da aşağı yönlü revizyonlar aynı şekilde devam etti. Post-covid dönemde tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği büyük ölçüde yeniden sağlandı ancak tüm dünyada enflasyonun ve ayrıca enerji fiyatlarındaki artış trendinin devam etmesi dolayısıyla ekonomik ve sosyal alanlarda beklenmedik gelişmeler ortaya çıktı. Hayatın her açıdan sürmesi için “sıfır emisyonla ve güvence altına alınmış enerji tedarikine” ihtiyacımız bulunduğundan bu iki başlık bundan sonra da tüm yaşamımızı ve ayrıca ekonomik faaliyetlerimizi şekillendirecek görünüyor.” dedi.
“Ana hedefimiz ‘Türkiye’yi gururlandıran bir küresel marka’ olmak”
“Bizim asıl amacımız Türkiye’ye gurur veren küresel bir marka haline gelmek” diyen Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan “Elbette belirsizliklerin hakim olduğu ve çeşitlendiği bir dünyada önceden belirlediğiniz rotadan sapmadan ilerlemek çok kolay değil. Fakat burada da geçmiş deneyimlerimizden edindiğimiz tecrübeler bize ışık oluyor ve ‘geçmişten yani dünden güç alarak geleceğin, yarının şirketini’ beraberce inşa ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“2022 yılında enerji yatırımlarına odaklandık”
Enerji sektörünü şirketin odak noktası haline getirdiklerinin altını çizen Aslanhan; “2022 yılının ilk yatırımı karbon salımı ve küresel ısınma gibi konularda çevreye verilen zararı en aza indirerek, yeşil dönüşümün gelişmesinde öncü rol oynayacak Pomega Enerji Depolama Teknolojileri fabrikamız oldu. Kontrolmatik olarak küresel pazarda da enerji alanında bir ihtiyaç olduğunu gördük ve ikinci enerji depolama yatırımımızı Amerika’da yapmaya karar verdik. Güney Carolina eyaletinde toplam 320 bin metrekare arazi üzerine kurulacak ve “Pomega Energy Storage Technologies Inc.” adıyla hizmet verecek fabrikamız için toplam 279 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bununla birlikte ABD’nin önde gelen bir enerji depolama sistem entegratörü ile lityum iyon (LiFEPO4) pil hücresi alımına yönelik çerçeve alım anlaşması imzaladık. Bu anlaşmaya göre, 2024’ün son çeyreğinden başlayarak 2028 sonuna kadar uzanan beş yıllık süre zarfında Kontrolmatik Technologies Inc. tarafından ABD’de lityum demir fosfat (LFP) teknolojisi ile üretilecek olan toplam 7.5 GWh büyüklüğünde pil hücresi tedarik edeceğiz.” dedi.
Ankara’daki Pomega lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri giga kapasiteli fabrikasıyla ilgili olarak Aslanhan; 2023 yılının ikinci çeyreğinde ilk fazı olan 500 MWh yıllık kapasiteyi devreye almayı planladıklarını ve yıl sonunda ikinci fazı 2024 yılı başında da üçüncü fazını devreye alarak 2.25 GWh/yıl kapasiteye ulaşmaya hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Enerji alanında bir başka olumlu gelişmenin yenilikçi ve alternatif enerji yatırımları ile enerji ticareti alanlarında faaliyet gösteren Kontrolmatik iştiraki Progresiva Enerji Yatırımları alanında gerçekleştiğini belirten Aslanhan; “ 2022 yılında enerji alanında pozitif gelişmeler yaşadığımız bir başka gelişme de Progresiva Enerji Yatırımları alanında gerçekleşti. İştirakimiz 2022 yılı başında enerji tedarik lisansı aldı. 2022 yılı son çeyreğinde yayınlanan yönetmelik ile de tedarik lisansına ek olarak 250 MW’a kadar çıkabilecek rüzgâr enerji santrali ya da güneş enerji santrali ön lisansa başvurma hakkı elde etti ve bununla ilgili başvuru sürecine devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ulusal ve uluslararası alanda birçok başarılı iş birliğine imza attık”
2022 yılı içerisinde şirket olarak Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye’deki 150’den fazla fuar, kongre ve çalıştaya katılım gösterdiklerini, 15’ten fazla organizasyonda boy göstererek ürün ve çözümlerini ilgililerle buluşturduklarını kaydeden Aslanhan; “Kurulduğumuz günden bu yana sürdürülebilir bir stratejiyle sürekli kendimizi yenileyerek ARGE ve enerji alanında yatırımlarımızı sürdürerek birçok başarılı iş birliğine de imza attık.” “dedi.
“AR-GE çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor”
AR-GE ekibinin yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Aslanhan, Kontrolmatik iştiraki Mcfly Robot Teknolojileri’nin 2022 yılında kendi tasarladığı ve ürettiği ilk iki kolaboratif robot kol prototipleriyle tecrübelerini artırdığını ve üçüncü prototip üretim çalışmalarına başladığını bildirdi. Robot kolunun en önemli özelliğinin insanla omuz omuza ve güvenli şekilde çalışabileceğini söyleyen Aslanhan; “Bu yönüyle robot kollar, KOBİ ölçeğinden, büyük endüstriyel tesislere kadar geniş bir alanda insan emeğine değer katacak. Mcfly kolaboratif robot kol ve tutucuları, 2023 yılı içerisinde makine parkurunun tamamlanmasıyla test üretimlerine başlayacak” dedi.
Kontrolmatik olarak uydu ve uzay teknolojileri ile yakından ilgilendiklerine değinen Aslanhan; Nesnelerin interneti ve uydu haberleşmesi konusunda da çalışmalarının sürdüğünü, Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri’nin ürettiği ikinci uydunun da yörüngesine yerleştiğini üçüncüsü olan gözlem uydusunun da 2023 yılı ikinci çeyreğinde yörüngeye gönderilmesini planladıklarını sözlerine ekledi.
“Sürdürülebilirlik yaklaşımımız ciromuza pozitif etki sağladı”
2022 yılında aynı zamanda “PLANEARTH” sürdürülebilirlik stratejisi ile çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik kavramları üzerinde yoğunlaştıkları bir yıl olduğuna değinen Aslanhan; “Bu yıl sürdürülebilirlik politikamızı uluslararası arenalarda belgelendirme fırsatı yakaladık. CGE Evaluation tarafından yapılan değerlendirmede Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) performans puanımız 10 üzerinden 7,95 olarak belirlendi ve Kontrolmatik Teknoloji olarak içinde bulunduğumuz sektörde sürdürülebilir yönetişimde örnek ve öncü olabilecek firmalar arasında seçildik. Aynı zamanda TÜV SÜD tarafından belirlenen derecelendirme sisteminde sürdürülebilirlik yönetimimiz 10 üzerinden 7,57 puan belirlenerek ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik Sertifikası’ almaya hak kazandık. Eşitlik ilkemiz doğrultusunda ise kadınların iş hayatında ve toplum içerisinde güçlendirilmesini sağlayan WEPs imzacısı şirketler arasında yerimizi aldık. Biz asıl kurumsal büyümeleri bu veriler üzerinden değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.