Reel Sektör
Türkiye’deki aktif oyun şirketi sayısı 500’e yükseldi
2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylelikle, Türk oyun sektörü Avrupa’da en çok yatırım alan…
2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylelikle, Türk oyun sektörü Avrupa’da en çok yatırım alan ülke oldu.
Türkiye, oyun ekosistemine yapılan sermaye yatırımlarında 333 milyon dolarla Avrupa’da birinci sırada.Toplam girişimcilik ekosistemi yatırımlarında ise Avrupa’da 4. sırada yer alıyor. Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin 2022 yılının ilk yarısında 1,4 milyar dolarlık yatırım alması bu durumun en güzel örneği.
Beklentiler ise, Türkiye’nin oyun ekosistemindeki cirosal büyüklüğünün 2025 yılında 1,5 milyar dolara çıkması. Oyun sektöründe Türkiye’deki satın alma dinamikleri de farklışatı. Pek çok oyun şirketi satın alma ve yatırım yoluyla iş modellerini farklılaştırıyor ve geliştiriyor.
Hypercasual türüne odaklanan oyun şirketlerinin casual oyun türünde faaliyet gösteren oyun şirketlerini satın alması ve iş modelini değiştirmesi ise bunun en bariz örneği. Çok yüksek bütçelerle uzun sürelerde geliştirilen oyunlara karşı çok daha basit yapısıyla dikkat çeken hyper-casual oyunlar, sektördeki oyunlara karşı çok daha iyi bir performans gösteriyor. Son yıllarda Türkiye’de yılda 200‘ü aşkın yeni oyun firması kuruldu, Türkiye’deki aktif oyun şirketi sayısı 500’e ulaşmış durumda.
Mobil Oyun Sektörü
Mobil oyun dünyası pazarı ilk kez bu yıl düşüşe geçti. Bu durum dünyanın her yerinde benzer bir ivme gösteriyor. Ancak yine de mobil oyunların ve oyuncuların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Dünya çapında 120 milyonun üzerinde mobil oyuncu bulunuyor. Mobildeki düşüş biraz da özellikle pandemi döneminde aşırı yükselişlerden de kaynaklanıyor. Eve kapanan insanlarla mobil oyunlara ilgiyi patlatmıştı. Şimdi ise bir normalleşme döneminde olunduğu söylenebilir.
patronlardunyasi.com