Ekonomi
İç pazar daraldı, ihracat düştü, küresel markalar terk etti… Tekstilde ‘işsizlik’ patlayacak!
Tekstil sektöründeki sıkıntılı süreç azalan istihdam, daralan iç pazar ve düşen ihracatla devam ediyor...
Tekstil sektöründeki sıkıntılı süreç azalan istihdam, daralan iç pazar ve düşen ihracatla devam ediyor. Küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını kaydeden sektör temsilcileri “Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz” diyerek büyük bir işsizliğin kapıda olduğunun sinyalini verdi.
Tekstil sektöründeki alarm zilleri yeni yılda asgari ücretle birlikte çalmaya başlamış ardından sektördeki yavaşlamayla devam etmişti. Sektör temsilcileri şimdiki mevcut durumu geçtiğimiz yıl “Piyasa ve diğer firmalarla konuştuğumuzda 2023’ün ilk altı ayı, benim öngörüme göre ilk 9 ay adet bazlı yüzde 30 civarında kapasite daralması yaşanacak. Fasona verilen tarafta bir yavaşlama var. Kapanmalar oradan başlayacak. Önümüzdeki dönemde o kapanmaları göreceğiz” cümleleriyle anlatmıştı.
Sektördeki sıkıntı üzerine konuşan Tekstil ve konfeksiyon sektöründe örgütlü Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, büyük bir işsizliğin kapıda olduğunu aktardı.
İHRACATTA YÜZDE 24 KAYIP
Habertürk’te yer alan habere göre Ay, tekstil sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, ihracatta yüzde 24’lük kayıp olduğunu kaydeden Ay, sektörün 1.5 milyona yakın doğrudan istihdam yarattığını, dolaylı istihdamla bu sayının 4 milyona ulaştığını belirtti. Sektörün fason üretim yapmanın sonuçlarını yaşamaya başladığını ifade eden Rafi Ay, son bir yılda tekstil ve konfeksiyon sektöründeki çok sayıda ünlü markanın Mısır, Cezayir, Tunus ve Bangladeş gibi ülkelere göçtüğünü, istihdamda 134 bin kişilik azalma olduğunu söyledi. Sektörü ayakta tutacak yeni çözüm yolları ve politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunan Ay, aksi halde 20 milyar dolar ihracat yapılan sektörde çok büyük kayıplar yaşanabileceğini belirtti.
KÜRESEL MARKALAR İLKE BAŞKA ÜLKELERE GİTTİ
Rafi Ay, son dönemde hazır giyim ve tekstil sektöründe ciddi bir sorun yaşanmaya başladığını, imalatını yıllardır Türkiye’de yaptıran küresel markaların ilk kez başka ülkelere gitmeye başladığını, bu markaların gittikleri zaman geri gelmelerinin zor olacağını söyledi. Bunun ihracatı ve istihdamı olumsuz etkilediğini kaydeden Ay, istihdam azalırken, iç pazar daralırken, markalar Türkiye’den çıkarken, ihracat düşerken kimsenin kılının kıpırdamadığını belirtti.
Ay, “Emekçiler olarak biz bunun mağduru olmak istemiyoruz. Sektör kurtarılamazsa 20 milyar dolar ihracatı, 1,5 milyon işçiyi kaybederiz. Çözüm için markalaşmaya ağırlık verilmesi, mevcut markaların satın alınması ve istihdama vergisel desteklerin sağlanması gerekir” diye konuştu.
‘MAAŞLAR KREDİYLE ÖDENİYOR’
Rafi Ay, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisinde son yapılan artışlarla çalışanların üzerindeki vergi yükünün olağanüstü arttığını, işçilerin hem gelir vergisi hem de dolaylı vergilerin altında ezildiğini söyledi. Ücretle çalışanların KDV ve ÖTV’yi gelir vergisinden düşme hakkı verilmesi gerektiğini savunan Ay, şu an 70 bin lira olan gelir vergisi birinci diliminin aslında 182 bin lira olması gerektiğini belirtti.
Sektörde birçok işletmenin banka kredisiyle maaş ödediğini kaydeden Ay, son dönemde Merkez Bankasının kredileri kısma politikası nedeniyle maaş ödemelerinde sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
karar.com