Genel
YENİLEME: Twitter’la uzlaşma sağlandı, erişim kısıtlaması kalkacak
Twitter kısıtlanması hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, bunun ‘teknik bir sorun’dan kaynaklandığını iddia etti...
Hürriyet: Twitter’dan Türkiye’ye taahhüt: Dezenformasyonla ilgili mücadelede iş birliği içinde olacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı Hughes ve Twitter’ın Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Costello ile videokonferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar ele alındı. Toplantıda, toplumu panik ve kaosa sevk edebilecek dezenformasyonlara karşı Twitter’ın sorumluluklarına da işaret edildi.
Toplantıda ayrıca Türkiye tarafından Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif iş birliği başta olmak üzere ‘İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatıldı.
“TWITTER ‘YANINIZDA OLACAĞIZ’ DEDİ”
CNN Türk canlı yayınında detayları aktaran İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, “Twitter, Türkiye’ye taahhüdünü veriyor. Toplantıda Twitter yetkilileri ‘Mücadelede sizin yanınızda olacağız’ dedi. Türkiye’nin talepleri iletilmişti. Dezenformasyon şikâyetleri üzerine önce bant daraltılmıştı, daha sonra da Twitter yetkilileri ile bir toplantı yapıldı. Toplantıda Türkiye’nin istekleri iletilmesinin üzerine Twitter yetkilileri dezenformasyonla iş birliği içinde olacağını açıkladı. Bant daraltılması durumu içinde gerekli anlaşmalar için mutabık kalındığında bu sorunda çözülmüş olacak” dedi.
Twitter kısıtlanması hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, bunun ‘teknik bir sorun’dan kaynaklandığını iddia etti. Siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, problemin uygulamaya konan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirmişti.
AFAD merkezinden konuşan Oktay, diğer sosyal medya araçlarına girilebilirken Twitter’a erişilememesi hakkında, “Benim öğrendiğim kadarıyla bazı teknik sorunlar vardı” dedi.
Ne olmuştu?
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 10 şehirde 6 bin 444 binayı yerle bir etti. Can kaybı saat 18:20 itibariyle 9 bin 57.
Depremin ilk anından beri bilgi almak için Twitter’ı aktif olarak kullanan yurttaşlar, bölgeye yardım göndermek için de burada organize oluyor, enkaz altındaki kişilerin adresini paylaşarak sürece katkı sunmaya çalışıyordu. Twitter sayesinde bölgeden haber akışı sağlanıyordu. Enkaz altında kalanlar da seslerini duyuruyordu.
Bugün akşam saatlerinde birçok kullanıcı Twitter’da yavaşlık olduğunu ve uygulamaya zar zor girebildiğini söyledi. Bazı kullanıcılar da anca VPN’le Twitter’a girebildiğini dile getirdi.
NetBlocks’un Twitter paylaşımına göre Twitter Türkiye’de erişime kısıtlandı.