Gündem
AB’ye rest çeken Erdoğan’ın alternatif planı olabilir mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyareti öncesinde Avrupa Parlamentosu’nun son raporuna eleştiri getirerek “Bu değerlendirilmelerden sonra Avrupa Birliği’yle (AB) gerekirse yolları ayırabiliriz” dedi.
20 Eylül’e kadar temaslar bulunacağı ABD’ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklamalar yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) son yayınladığı raporuna yönelik görüşlerinin sorulması üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan söz konusu AP raporunu gerekçe göstererek gerekirse AB ile yollarını ayırabilecekleri belirterek konuya dair şu ifadelere yer verdi:
“Benim değerlendirmemi çok açık net öğrenmek istiyorsanız Avrupa Birliği, Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Avrupa Birliği’nin Türkiye’den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirilmelerden sonra Avrupa Birliği’yle gerekirse yolları ayırabiliriz.”
Erdoğan’ın bu şekilde çıkış akıllara “Erdoğan’ın alternatif planı olabilir mi?” sorusunu da beraberinde getirdi.
AVRUPA PARLAMENTOSUNDA KABUL EDİLEN TÜRKİYE RAPORU
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor’un hazırladığı 2022 Türkiye Raporu, AP Genel Kurulunda gerçekleştirilen oylamada 18’e karşı 434 oyla kabul edilmiş, 152 milletvekili de çekimser oy kullanmıştı.
Raporda, temel haklar, hukukun üstünlüğü gibi konularda eleştirilere yer verilmiş, Türkiye’nin üyelik sürecine yönelik perspektif ise işbirliği odaklı aktarılmıştı. AP’de Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmayı içeren değişiklik önergesi ise 460 oyla reddedilmişti.
Avrupa Birliği’nin (AB) insani ihtiyaçların karşılanması ve yeniden yapılanma çabalarına destek vermeye devam etmesi gerektiği belirtilen raporda, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşı kınaması ve Ukrayna’nın egemenliği ile toprak bütünlüğüne bağlılığından memnuniyet verici olduğu kaydedilirken, AB’nin Rusya’ya yönelik politikasıyla yüzde yüz uyum gösterme çağrısı yapıldı.
Türkiye’den, İsveç’in NATO üyeliğini en kısa sürede onaylaması istendiği söz konusu raporda şu ifadelere yer verildi:
“(Avrupa Parlamentosu), Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereleri kolaylaştırma çabalarını memnuniyetle karşılar ve Türkiye’nin BM ile birlikte, küresel tahıl sıkıntısının giderilmesine yardımcı olmada hayati önem taşıyan Karadeniz Tahıl Girişimi’ne aracılık etme ve onu canlı tutma konusunda oynadığı önemli rol için takdirini yineler.”
TÜRKİYE’YE UYUM ÇAĞRISI YAPILDI
Türkiye’nin çevre ve iklim eylemiyle ilgili AB direktifleri ve kanunlara uyum konusunda ilerleme kaydetmeye davet edildiği ile Türkiye’deki demokrasi, yargı ve medyanın bağımsızlığı ile farklı etnik ve dini gruplarla kadın ve LGBTİ haklarına yönelik iddiaların yer aldığı raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının tümüne uyma çağrısı da yapıldı.
Tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan AP’nin raporunda Türkiye’nin, AB’nin dış politikasıyla birçok açıdan farklılık göstermeye devam ettiği belirtilirken Türkiye’nin Suriye, Irak ve Libya’da oynadığı role dair eleştiriler de yer aldı.
PARA ANALİZ