Genel
Ons altın göstergeleri bize neler anlatıyor?
Ons altın ve dolayısı ile gram altının günlük hareketlerinde haber akışlı volatilitenin sürdüğü bir dönemde özellikle ons altın tarafında göstergelerin bize ne anlattığına…
Ons altın ve dolayısı ile gram altının günlük hareketlerinde haber akışlı volatilitenin sürdüğü bir dönemde özellikle ons altın tarafında göstergelerin bize ne anlattığına bakmak orta vadeli bakış açışı oluşturabilmek adına yararlı olacaktır.
Haber Döviz’den analist Osman Bayrak anlattı:
Ons altının haftalık hareketlerini takip ettiğim grafiği sırası ile RSI, DMI ve MACD göstergeleri ile birlikte paylaşıyorum.
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafiğe bir teknik analist olarak ilk baktığımda dikkatimi çeken kırmızı yükselen trendin 1960 USD bölgesinde kırılmış olduğudur. Bu kırılımın ardından belirli oranda geri çekilme yaşayacak olan ons altın için kabaca 1600-2070 USD arasına fibonacci seviyelerini çekip takip etmeye devam ettik. Dikkat ederseniz haftalık grafikte fibo 0.236 seviyesi “tepki yükselişlerinde” ciddi bir direnç olarak çalıştı ve fiyat tekrar yönünü aşağı çevirdi. Bu sebeple bugün, fiyatla birlikte bir miktar da göstergelere odaklanacağız.
Her zaman için bir fiyat grafiğinde asıl olan fiyatın kendisidir. Çünkü grafiklerde gördüğünüz tüm göstergeler temel olarak 5 değişkenden üretilir.
Bunlar: Açılış fiyatı, kapanış fiyatı, gün içi zirve fiyat, gün içi dip fiyat ve hacimdir.
Bu bilgilerden üretilen göstergeler fiyattan sonra odaklanılarak anlamlı ipuçları elde edilir. Bu nedenle grafikte gösterdiğim haftalık grafiğin göstergelerini birlikte inceleyelim.
RSI Göstergesi:
Haftalık grafiğin RSI göstergesi her yükseliş denemesinde 70 sınırına dek yükselip oradan dönüş alıyor. 70 ve üzeri bölgeler RSI için aşırı alım bölgeleri olduğu için önemli yükseliş atakları yaşanacaksa RSI göstergesi 70 ve üzeri bir bölgede yer alır. Son dönemde yaşanan geri çekilme sonucunda RSI yönünü tekrar aşağı çevirmiş, bu durum ise önemli yükselişler açısından sınırlayıcı bir durum olarak karşımıza çıkmıştı.
DMI Göstergesi:
Önemli trendlerin yönü konusunda sıklıkla yararlandığım bu göstergenin iki çizgisinden yeşil ile gösterilen DI+ göstergesinin kırmızı ile gösterilen DI- göstergesinin üzerinde olması orta vadeli trendin hala olumlu olduğunu ifade etmektedir. Fakat eğer kırmızı çizgi yeşil çizgiyi yukarı keser ve yeşil çizginin üzerinde konumlanırsa fiyat üzerindeki baskı bir süre daha hatırı sayılır şekilde devam eder. Dikkat ederseniz bir önceki 2070-1600 USD düşüşünde DMI göstergesi net bir negatiflik içindeymiş. Bugünlerde DMI göstergesinin çizgilerinin birbirlerine yakın olması tedirgin edici bir durum olsa da henüz net bir kesişim olmadığı için takibe devam ediyoruz. Fakat olur da DMI göstergesi olası bir düşüş ile negatif sinyal vermeye başlarsa özellikle dikkatli olmakta yarar görüyorum.
MACD Göstergesi:
MACD göstergesi diğer göstergelerden daha önce sinyal vermekle meşhurdur fakat sinyal yönü sıklıkla değişebildiği için muhakkak oluşan sinyalleri diğer göstergeler ışığında değerlendirmek gerekir. Ons altının yükselen trendini kıracağı, bu denli zayıf oluğu aslında MACD göstergesinden belli oluyordu. Ons altın haftayı 1977 USD seviyesinde kapattığında MACD göstergesi sat sinyali üretmek üzereydi ki ertesi hafta sat sinyali gelerek yükselen trend kırıldı. Şu an hâlihazırda negatif bölgede seyreden gösterge tepki yükselişlerini saymazsak yaşanan zayıflığı net bir şekilde göstermektedir. Olası bir kalıcı yükseliş sırasında ilk sinyal gelmesini beklendiğim MACD’yi bu açıdan yakından izlemeliyiz.
Tüm bu göstergeler ve gelen haber akışları ışığında ons altın üzerindeki baskının bir süre daha devam edebileceğini, bu zaman zarfında 200 günlük hareketli ortalama olan 1906 USD seviyesinin destek olabileceğini, 1985 USD seviyesinin yukarı kırılması halinde ise 2000 USD seviyesinin hedefte olacağını öngörebiliriz. Bu marjın gram altın üzerindeki olası etkilerini ise çarşamba günü inceleyeceğim.
doviz.com