Borsa
Cüneyt Akman ‘Finansta İllüzyon Olmaz’ Diyerek Uyardı! Merkez Üzerinden Oynanan KKM Oyunu!
Merkez Bankası, kur korumalı mevduatlarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Bu düzenlemenin, kademeli çıkış stratejisi uygulanan KKM’nin azalmasını hızlandırması bekleniyor.
Merkez Bankası, kur korumalı mevduatlarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Bu düzenlemenin, kademeli çıkış stratejisi uygulanan KKM’nin azalmasını hızlandırması bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, bir süre önce, kademeli çıkış stratejisi uygulayacaklarını açıkladığı kur korumalı mevduatla (KKM) ilgili yeni bir adım daha atıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uygulama talimatında yapılan değişiklikle, Türk Lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırdı.
Böylece bankaların Türk Lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
AZALTMA ADIMLARI
Son dönemde ekonomi yönetimi KKM’nin misyonunu tamamladığı mesajı verirken, birçok düzenlemeyi de hayata geçirmişti.
Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırılarak, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.
Eylül ayında ise TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2.5’e yükseltilmişti. Ayrıca, TL’ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.
Dr. Cüneyt Akman kendi Youtube kanalından yaptığı açıklamada “KKM’den çıkan para nereye gider?” sorusunu cevapladı. KKM’den çıkan yatırımcıların yönünün borsa olup olmayacağını değerlendiren Akman’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle;
YENİ YÖNETİM KUR KORUMALIYI İSTEMİYOR”
“Yeni yönetim artık Kur Korumalı Mevduatı istemiyor. Eski ekonomi yönetimi Kur Korumalı Mevduatı liralaşma stratejisinin bir parçası olarak sunuyordu. O yüzden de biliyorsunuz ki Menkul Kıymet Tesisi ve Zorunlu Karşılıklar konusunda belli bir miktarda Türk lirasına varlıklarının büyük bir bölümünü bankalar yatırmazlarsa veya belli bir bölümünü cezai şekilde düşük faizli devlet tahvilleri alma zorunlulukları getirilmişti. Bankalar bu şekilde zorlanıyordu.
Eski yönetim kur korumalı mevduatı da Türk Lirası saydığı için bütün bu hesaplar TL mevduatı artık kur korumalı mevduat toplamı üzerinden hesaplatıyordu. Aslına bakarsanız Kur Korumalı Mevduat ne Türk lirası ne de döviz. Deve kuşu gibi yani ne kuş ne de deve. Hibrit bir yöntem. Şimdiki yeni yönetim ise Ağustos’ta bu durumu değiştirdi. Önemli bir adımdı bu.
KKM’DEN ÇIKIŞLAR BAŞLADI
Kur Korumalı Mevduattan çok hafif çıkışlar oldu. 3,5 trilyona yakın KKM var 100 milyar TL çıktı diye seviniliyor. Dolayısıyla problem var çünkü asgari bir ödeme sınırı vardı ve onun üstü de Merkez tarafından fonlanıyordu. Faizin üstüne çıkarsa kur farkı devlet tarafından ödeniyordu.
Merkez Bankası’nın bankalara borç verirken kullandığı politika faizi ne kadar düşükse bankalarda en az o kadar vermek zorundaydılar şimdi biliyorsunuz politika faizi düşürüldü 19’dan 18’e ondan sonra neredeyse 8’e… Şimdi politika faizi yükseldikçe bankaların riski böylece arttı.
FAİZ YÜKSELDİKÇE ÇIKIŞLAR HIZLANACAKTIR
Politika faizi şu anda %30 bunun kur korumalı mevduattan çıkışı biraz daha teşvik edeceği şüphesiz. Çıkışlar biraz daha hızlanacaktır. Sorun şu ki kur korumalı mevduattan çıkan para nereye gidecek? Borsanın yükselişinin bu kadar teşvik edilmesinin sebeplerinden biri de kur korumalıdan çıkanın borsaya yönlendirilmeye çalışılması.
KKM’DEN BORSAYA GEÇİŞ MÜMKÜN
Kur korumalı mevduatta da biraz frene basılınca borsaya bir parça daha gidiş mümkün. Borsa konusunda yaptığım yorumlarda bazı değerli takipçilerim demişler ki ‘Cüneyt Bey çok iyimsersiniz borsa öyle yükselemez’ ama işte bakın ben yorum yaptığımdan sonraki gün bile galiba %3 civarında yükseldi daha da yükselecektir.
Önümüzdeki zamanlarda hisse seçimi son derece önemli. Halka arzlar 10 milyonun üstüne çıktı. Borsada hesap açtırmış olanların sayısı katlanıyor. Halka arzlar yolsuzluklar demeyeyim ama yatırımcılar için hoş olmayan uygulamaların cirit attığı yerlerdir. Yatırımcıların dikkat etmesinde fayda var.
KKM YARI PANİKLE BULUNMUŞ İLLÜZYON BİR SİSTEM
Önce kur korumalı mevduatın içinde yapılmış olan düzenlemelerle sonra da genel düzenlemelerle faizlerin nasıl yükseldiğini gördük bu mucize bir sistemde değildir dövizi önlemek için uygulanan sistemler. Eğer siz finansta böyle mucize bazı formüller görüyorsanız bilin ki bir illüzyonistin etkisi altındasınızdır. Nasıl fizik biliminde mucizeye yer yoksa finans biliminde de yoktur. Sadece bir tavşan çıkarma gösterisi gibi bir illüzyonistin geçici olarak sizi aldatması söz konusudur. Ama siz yine de bilime ve temel kurallarına güvenin. Kur korumalı mevduat biraz yarı panikle bulunmuş bir sistemdir.
Döviz kuru aniden yukarıya çıkınca ortaya çıkmış bir sistemdir. Bundan dolayı uygun bir sistem değildir. İktidarın amacı ülkeyi böyle apaçık bir krize yuvarlanmadan sağ salim genel seçimlere kadar götürmek. İktidarın oy kaybetmesini engellemek için yapılmış ekonomik olmaktan çok siyasi bir hadisedir. Bu işlevini ise kısmen yerine getirmiştir.”
Para Analiz