Sosyal Medya

Piyasa

Altın Fed Etkisinde Gram Dolardan Destek Buluyor? Yükselecek mi, Düşecek mi?

ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri sabit tutmasına rağmen Jerome Powell’in şahin açıklamaları altını baskı altında tutmaya devam ediyor.

Altın Fed Etkisinde Gram Dolardan Destek Buluyor? Yükselecek mi, Düşecek mi?

ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri sabit tutmasına rağmen Jerome Powell’in şahin açıklamaları altını baskı altında tutmaya devam ediyor.

 

 

 

Gram altın Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatte 1.668 TL seviyelerine kadar geldi. Ons 1.929 doların altına gerilerken dolar endeksi 105 seviyelerindeki pozisyonunu koruyor.

 

Fed, piyasa beklentilerine paralel olarak Eylül ayında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

 

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verilerini göz önüne alan ABD’nin yıl sonuna kadar bir faiz artışına daha gitmesi bekleniyor.

 

Fed faiz kararlarından en çok etkilenen emtialardan olan altın ise geriledi. Yurt içinde gram altın 21 Eylül Perşembe itibariyle ekranlarda 1.675 TL’den işlem görmeye başladı. Kapalıçarşı’da alım ve satımlar 1.700 TL seviyelerinde dolanıyor.

 

FED BEKLENTİLER DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETTİ

 

Fed bu ay faizleri 5,25-5,50 seviyelerinde bırakarak sabit tuttu. Geçtiğimiz hafta ABD manşet enflasyonu 3,6’lık beklentileri geride bırakarak yüzde 3,7 olarak açıklandı. Buna karşın çekirdek enflasyon rakamlarında beş aydır gerileme gözleniyor.

 

Fed’in faize ilişkin 2024 yılı için tahmini yüzde 4,6’dan yüzde 5,1’e, 2025 yılı için de yüzde 3,4’ten yüzde 3,9’a yükseltildi.

 

Powell açıklamalarında “Son 3 enflasyon verisi oldukça iyiydi. FOMC faiz artışlarında çok ileriye çok hızlı gitti” dedi. Powell gelecek döneme ilişkin önemli sinyaller vererek “FOMC faizi ne kadar mesafe geldiğimizi görebilmek için sabit tuttu. Uygun olması durumunda FOMC faizleri daha yüksek seviyeye çıkarmaya hazır” ifadelerine yer verdi.

 

ONS ALTIN FED ETKİSİNDE

 

Altın perşembe günü ons başına 1.930 doların altına geriledi. ABD Merkez Bankası’nın şahin hamlesi ve doların güçlenmesiyle altın birkaç haftanın en yüksek seviyelerinden geriledi.

 

ABD merkez bankası, yaygın olarak beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi ancak yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımının sinyalini verdi. İngiltere Merkez Bankası da bugün ilerleyen saatlerde para politikasına ilişkin kararını verecek.

 

Yatırımcılar, merkez bankasının faiz oranlarını yeniden artırıp artırmayacağı veya İngiltere’deki enflasyonun yavaşlaması nedeniyle sıkılaştırma kampanyasını duraklatıp durdurmayacağı konusunda bölünmüş durumda. Japonya Merkez Bankası cuma günü de para politikasına ilişkin bir güncelleme sunacak. Japonya’nın negatif faiz oranı politikasının olası bir sonunun işaretlerine odaklanacak.

 

GRAM DOLARDAN DESTEK ALIYOR

 

Gram altın, ons altındaki gerilemeye rağmen dolar kurundaki sağlam duruşla yatay seyrediyor. Gram altı yeni güne 1.676 TL’den başladı. Fiyatlamalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına göre şekillenecek gibi görünüyor.

 

Diğer yandan Merkez Bankası’nın yıl sonu dolar kuru tahmini 29,82’den 30,14’e çıktı. Fed’in faiz kararlarına yönelik beklentiler göz önüne alındığında altın fiyatlarının aşağı yönlü bir baskıyla karşılaşması bekleniyor.

 

Uzmanlara göre, 1.953 dolar direncini aşamaması halinde 1.900-1.890 dolar arasında kalabilir. Ons altın tarafından baskılanan gram kurdan destek alarak yükselişe geçebilir.

 

FAİZ KARARI ÖNCESİ SON DURUM

 

Ahlatcı Yatırım tarafından yapılan günlük altın bülteninde şu analize yer verildi: Gram altın dün akşam açıklanan Fed faiz kararı sonrası genel olarak Powell açıklamalarının şahin tonlu olması sonrasında ons altında yaşanan geri çekilme ile birlikte aşağı yönlü baskılanmaya devam ediyor.

 

Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantısında olası faiz artışının 500 baz puan olması beklenirken kur tarafında da oynaklığın sınırlı kalmaya devam ettiğini görüyoruz.

 

Genel olarak yatay fiyatlama beklediğimiz gram altında teknik olarak, İlk direnç noktası olarak 1680TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1685TL ve 1690TL seviyeleri izlenebilir.

 

Geri çekilmelerde ise 1675TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1670TL ve 1665TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler