Para Politikasi
2024 Finansman Programı yayımlandı! 10 milyar dolarlık dış borçlanma hedefleniyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı borçlanma planını kamuoyuna açıkladı. Buna göre, 2024'te dış piyasalardan 10 milyar dolarlık borçlanma yapılması öngörülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı borçlanma planını kamuoyuna açıkladı. Buna göre, 2024’te dış piyasalardan 10 milyar dolarlık borçlanma yapılması öngörülüyor.
İç borçlanma da 2,14 trilyon TL olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde, “Hazine Finansman Programı” adını taşıyan bir doküman, 2023 yılı gelişmeleri ve 2024 yılı öngörülerini içeriyor.
Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörülerine dayanarak hazırlanan bu programa göre, nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, geçen yıl 70 ayken, bu yılın ocak-ekim döneminde 65 aya düştü. Sabit getirili Türk lirası cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti de aynı dönemde yüzde 18 seviyesine yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırımcı tabanını genişletmek ve borçlanma araçlarını çeşitlendirmek amacıyla 2012 yılında başlattığı kira sertifikası ihracatlarına 2023 yılında da devam etti. Bu çerçevede, iç piyasada toplam 107,4 milyar lira tutarında Türk lirası cinsi kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.
Ayrıca, bu yılın ocak-ekim döneminde toplam 136,3 milyar lira tutarında Türk lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli senet ihracı yapıldı.
Nisan ayında gerçekleştirilen 2,5 milyar dolarlık 7 yıl vadeli yeşil tahvil ihracı ise Türkiye’nin uluslararası sermaye piyasalarında ihraç ettiği ilk çevresel, sosyal ve yönetişim tahvili olma özelliği taşıyor. Yeşil tahvil ihracı, yeşil projelerin finansmanı ve refinansmanı için kullanılacak uygunluk kriterlerini karşılayan finansman sağlayacak bir araç olarak öne çıkıyor.
10 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLANMASI PLANLANIYOR
2024 yılına dair program öngörülerine göre, toplam borç servisinin 2 trilyon 213,2 milyar lira olması planlanıyor. Bu tutarın 1 trilyon 565,2 milyar lirası iç borç ve 648 milyar lirası dış borç servisi olarak ayrılacak.
İç borç servisinin 1 trilyon 262,2 milyar lirasının piyasa ödemelerinden, 303 milyar lirasının ise kamu kurumlarına yapılan rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışlardan kaynaklanması öngörülüyor.
Nakit bazlı faiz dışı denge, özelleştirme gelirleri, 2B satış gelirleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kaynaklarından aktarılacak kaynaklar, devirli ve garantili borç geri dönüşleri ile kasa/banka kullanımı sonucu elde edilecek borçlanma dışı kaynakların toplamının eksi 281 milyar lira olması bekleniyor.