Ekonomi
Türk Bankaları, KKM’yi kısıtlama planındaki risklere dikkat çekiyor
Türk bankaları, lirayı desteklemek amacıyla geliştirilen KKM’yi sınırlamak için yetkililer tarafından getirilen zor hedeflerin, bankacılık sektörü karlarını riske attığını dile…
Türk bankaları, lirayı desteklemek amacıyla geliştirilen KKM’yi sınırlamak için yetkililer tarafından getirilen zor hedeflerin, bankacılık sektörü karlarını riske attığını dile getiriyor.
Ticari bankalar, konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilere göre pazartesi günü Türkiye Merkez Bankası’nın üst düzey yetkilileriyle yapılan telekonferansta endişelerini dile getirdi. Toplantı kamuya açıklanmadığı için kişilerin isimleri gizli tutuldu.
Para otoritesi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
Toplantı, Türkiye’nin döviz korumalı hesapları olarak bilinen KKM hesaplardan çıkışta ilk adımını attığı yeni kuralları takip ediyor. Bu mekanizmada, lira mevduat sahipleri, hesaplar üzerindeki faizi aşan kurda değer kaybı için devlet garantili tazminat alıyor.
Aralık 2021’deki bir para krizinin ardından acil lira koruma planı olarak tasarlanan KKM hesapları zaman içinde 124 milyar dolara büyüdü ve Türk bankalarında bulunan tüm mevduatın dörtte birinden fazlasını oluşturdu.
Pazar günü para otoritesi, bankaların tasarruflarını KKM’den normal lira hesaplarına dönüştürmeye mevduat sahiplerini ikna etmeleri gerektiğini kararlaştırdı.
Ancak bankalar, pazartesi günkü görüşmede bazılarının büyük ihtimalle hırslı dönüşüm hedeflerine ulaşamayacaklarını ve bu durumda düşük getirili devlet borcu ekstra satın almalarının gerekeceğini yetkililere iletti.
Merkez bankası yetkilileri, programı sona erdirmenin, Türkiye’nin para politikası çerçevesinin basitleşmesi ve iletim mekanizmasının güçlenmesi için önemli olduğunu bankalara görüşmede belirtti.
Türkiye’nin 10 yıl vadeli devlet borcunun getirisi, pazartesi günü 95 baz puan düşerek %21,1’e geriledi. Lira tahvil getirileri, yıllarca süren düzenlemelerin bankaları hükümet tarafından ihraç edilen borçlarla yüklediği için şu an yaklaşık %50 seviyelerinde olan Türkiye’nin tüketici enflasyonunun oldukça altında kalmaya devam ediyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan önderliğindeki yeni kurulan ekonomi yönetimi, bu düzenlemeleri geri çekmeyi taahhüt etti ancak bu sürecin yavaş ve zorlu olacağı konusunda uyardı.
Bloomberg