Para Politikasi
Merkez Bankası Para ve Kur Politikası Metni yayımlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yayımladığı Para ve Kur Politikası Metni'nde 2024 hedefleri ve izlenecek stratejiler hakkında açıklamalarda bulundu. TCMB yetkilileri, piyasa koşullarının uygun olması durumunda uluslararası rezerv biriktirme stratejisine 2024'te de devam edeceklerini belirttiler.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yayımladığı Para ve Kur Politikası Metni’nde 2024 hedefleri ve izlenecek stratejiler hakkında açıklamalarda bulundu. TCMB yetkilileri, piyasa koşullarının uygun olması durumunda uluslararası rezerv biriktirme stratejisine 2024’te de devam edeceklerini belirttiler.
Merkez Bankası’nın ana odak noktası, toplumun refahına katkıda bulunarak fiyat istikrarını sağlamak olarak öne çıktı. Bu çerçevede, TCMB’nin asıl hedefi fiyat istikrarını korumak ve bu istikrarı devam ettirmek olarak açıklandı. Enflasyon tahminleri, enflasyon beklentilerine referans oluşturarak ara hedefler belirlemede kullanılacak.
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, TCMB’nin temel politika aracı olarak devam edecek. Ayrıca, miktar bazlı sıkılaştırma adımlarıyla birlikte sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi planlanıyor.
TCMB, uluslararası etki alanını genişletmek amacıyla uluslararası kuruluşlar, diğer merkez bankaları ve yurt dışı paydaşlarıyla etkin bir iletişim içinde olacak. Bu çerçevede, Yatırımcı Günleri gibi platformlar aracılığıyla enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda teknik sunumlar düzenlenecek.
2024’te, bankacılık sisteminde Türk lirası mevduatın payının artırılması ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, kredi kompozisyonunun dezenflasyon sürecini ve makroekonomik dengeleri gözeten bir çerçevede şekillendirilmesi planlanıyor.
Sıkılaşan finansal koşulların dar gelirli kesime etkisini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınabileceği de ifade edildi.
Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini korumak ve parasal sıkılaştırmayı desteklemek amacıyla, likidite fazlasının sterilize edilmesi ve miktarsal sıkılaştırmanın sürekli devam ettirilmesi planlanıyor.
TCMB’nin APİ portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla 2024 için nominal 200 milyar TL olarak belirlendi.
Swap işlemlerinin 2024’te de devam edeceği ancak bu işlemlerin TCMB tarafından kademeli olarak azaltılacağı belirtildi.
Döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar arasındaki döviz karşılığı efektif işlemlerinin devam edeceği vurgulandı.
TCMB’nin Döviz Depo Piyasası’nda bankalara toplamda yaklaşık 50 milyar ABD doları limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkânı sağlamaya devam edileceği ifade edildi.
Bankaların, belirlenen limitler dahilinde TCMB’ye teminat döviz veya altın deposu getirebileceği aktarıldı.
Uluslararası rezervlerin 2023’ün ikinci yarısından itibaren artış gösterdiği ve 22 Aralık 2023 itibarıyla 145,5 milyar ABD dolarına ulaştığı belirtildi. Bu doğrultuda, piyasa koşullarının müsait olması halinde 2024’te de rezerv biriktirme stratejisinin devam edeceği ve uluslararası rezervlerde istikrarlı bir artışın hedeflendiği vurgulandı.
2024’te ihracatçı firmaların finansman koşullarını iyileştirmek ve finansmana erişimlerini desteklemek adına ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde ilave kolaylaştırıcı adımların atılabileceği açıklandı.