Sosyal Medya

Ekonomi

Kağıt banknot tartışmaları sürerken darphane yeni para basımını duyurdu!

Aniden gündeme gelen tartışmalar, enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte yeni madeni para ve banknotların gerekliliği üzerinde odaklandı. Türkiye'nin zaten yüksek seyreden enflasyonu, pandeminin ekonomik dalgalanmalarıyla birleşerek olumsuz etkileri daha da artırdı.

Kağıt banknot tartışmaları sürerken darphane yeni para basımını duyurdu!

Aniden gündeme gelen tartışmalar, enflasyonun hızla yükselmesiyle birlikte yeni madeni para ve banknotların gerekliliği üzerinde odaklandı. Türkiye’nin zaten yüksek seyreden enflasyonu, pandeminin ekonomik dalgalanmalarıyla birleşerek olumsuz etkileri daha da artırdı.

 

 

Yükselen enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanma, Türk Lirası’nın değer kaybını hızlandırırken, yeni para basımı fikrini gündeme getirdi. Şu an dolaşımda bulunan en yüksek değerli banknot 200 TL ve madeni para ise 1 TL olarak biliniyor. Ekonomistler, özellikle 500 TL banknot ve 1000 TL kağıt para talebinde bulunurken, Darphane’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için madeni 5 TL basacağı duyuruldu.

 

Bu hatıra paranın duyurulmasının ardından spekülatif haberler hız kazandı.

 

CHP’li Yalım, ekmeğin 8 liraya satıldığı bir ortamda 1.5-10 ve 25 kuruşluk paraların artık işlevini yitirdiğini belirterek, Merkez Bankası’nın bu paraların tedavülden kalkması ve yeni banknotların basılması yönünde çalışmalar yaptığını iddia etti.

 

Darphane’nin resmi hesabından yapılan açıklamada ise, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı için özel gümüş hatıra paranın tasarlandığı ve 2024’te satışa sunulacağı duyuruldu. Bu açıklama, yeni para ve madeni para tartışmalarını daha da karmaşık hale getirdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler