Sosyal Medya

Para-banka-finans

Bankaların enflasyon muhasebesinden rahatsızlık duydukları gün yüzüne çıktı

Bankaların yüksek vergi ödemesine neden olacak enflasyon muhasebesi uygulamasından rahatsız oldukları iddia edildi.

Bankaların enflasyon muhasebesinden rahatsızlık duydukları gün yüzüne çıktı

Bankaların yüksek vergi ödemesine neden olacak enflasyon muhasebesi uygulamasından rahatsız oldukları iddia edildi.

 

Türk bankalarının, ekonomi yönetiminin açıkladığı enflasyon muhasebesi uygulamasından muaf tutulmaktan duydukları rahatsızlık gün yüzüne çıktı.

 

Reuters’ın haberine göre, bankalar yüksek enflasyon nedeniyle gerçek karlarını yansıtmak amacıyla enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe uygulamasına geçmeyi planlıyor. Üç üst düzey bankacının Reuters’a yaptığı açıklamaya göre, bankalar, sektördeki vergi artışına yol açacak enflasyon muhasebesinden muaf tutulma uygulamasının iptali için Hazine yetkilileri ile görüşmeler yaptı.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, Türkiye şirketler için enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe yöntemine geçmeyi planlıyor ancak finans kuruluşları bu kapsamın dışında tutulabilir. Bankaların, enflasyon muhasebesi uygulamasını istemelerinin bir nedeni, ülkenin yüksek enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde yüksek kar görüntüsü vermek istememeleri olarak belirtildi. Bankaların enflasyona göre düzeltilmiş muhasebe uygulamasının dışında tutulmasının hükümetin vergi gelirlerine duyduğu ihtiyaçtan kaynaklandığı ifade edildi.

 

Bir bankacı, bankaların enflasyondan arındırılmış reel kar elde etmek ve bunu bilançolarında uygulamak istediklerini belirtirken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Hazine ise, Türk şirketlerinin 2023 sonu bilançolarının enflasyona göre düzeltilmiş olacağını ve uygulamanın 2026 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini açıklamıştı.

 

HATIRLATMA

 

Türkiye’de, 2021’in sonlarındaki agresif faiz indirimi döngüsü ve kur çöküşü, enflasyonu geçen yılın sonunda %85’in üzerine çıkardı.

 

Enflasyon daha sonra kısmen düştü, ancak son aylarda tekrar yükselerek Ekim ayında %61,4’e ulaştı. Türk bankalarının kârlarındaki yıllık artış, geçen yılki %366’lık yükselişin ardından 2023’ün ilk dokuz ayında %50 civarına geriledi.

 

Mayıs ayındaki seçimlerden bu yana hükümet, Şubat ayında yaşanan büyük depremin ardından ekonomik toparlanmayı desteklemek için banka ve finans kuruluşlarının kurumlar vergisi dahil çeşitli vergi oranlarını %25’ten %30’a yükseltti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler