Gündem
Ünal Çeviköz/CHP: AB’ye üyelik süreci canlanacak, Yunanistan’la barışa doğru
Millet İttifakı, yaklaşan çekişmeli seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yenerse, Avrupa Birliği üyelik müzakereleri üstündeki vetoyu çözebileceğinden emin ve Ankara’nın…
Millet İttifakı, yaklaşan çekişmeli seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yenerse, Avrupa Birliği üyelik müzakereleri üstündeki vetoyu çözebileceğinden emin ve Ankara’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği üzerindeki vetosunu sona erdirecek.
Ana muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dış politika baş danışmanı Ünal Çeviköz yeni hükümetin Türkiye’nin lekelenen insan hakları sicilini onarmaya çalışacağını söyledi.
Daha da önemlisi, muhalefetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin şu anda hapiste olan Erdoğan’ın en tanınmış iki muhalifinin serbest bırakılması yönündeki kararlarını uygulayacağına söz verdi: Kürt siyasi hareketini temsil eden Halkların Demokratik Partisi’nin eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve insan hakları savunucusu Osman Kavala serbest bırakılacak siyasi mahkumlar arasında başı çekiyor.
Erdoğan seçim yarışında yükselen enflasyon ve Ankara’nın geçen ay on binlerce kişinin ölümüne neden olan depremlere verdiği tepki nedeniyle alışılmadık şekilde savunmasız olsa da, dini muhafazakarlık, ucuz konut vaatleri ve sosyal yardım programları ile çekirdek bir seçmen kitlesine hitap etme yeteneği sayesinde yenilmesi zor niteliğini koruyor.
Bakü, Bağdat ve Londra büyükelçiliği yapan emekli diplomat Çeviköz, POLITICO’ya verdiği röportajda, “İç siyasette normalleşme sürecini başlatacağız” dedi. Bu, tüm müttefiklerimiz ve Avrupa ülkelerine Türkiye’nin yeniden demokrasi yolunda olduğu mesajını verecek ve Türkiye’nin pozisyonuna ilişkin algıda kesinlikle çok ciddi bir değişiklik yaratacaktır.”
Fransa ve Avusturya gibi Türkiye’nin AB üyeliğine geleneksel olarak düşman olan AB ülkeleri hakkında soru sorulduğunda Çeviköz, Erdoğan’ın Avrupa ile çatışmacılığının altına bir çizgi çekmek için diplomatik süreci yeniden başlatmanın önemini vurguladı.
“Bu, Türkiye’nin hemen üye olacağı anlamına gelmez, ancak bu bir süreç meselesidir ve önemli olan süreçtir. Çünkü ülkemizin medeni milletler topluluğunun bir üyesi olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz.
Çeviköz, muhalefet ittifakının İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini Erdoğan’ın yaptığı gibi engellemeyeceğini de söyledi.
“İkili sorunlarınızı NATO gibi çok taraflı bir örgüte taşırsanız, o zaman ülkenizle diğer tüm NATO üyeleri arasında bir tür kutuplaşma yaratıyorsunuz” dedi. “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinin NATO gibi bir toplu savunma örgütünün güvenliğini artıracağını ve güçlendireceğini düşünüyorum.”
Çeviköz, Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya ve Karadeniz tahıl anlaşmasını uzatmaya istekli olacağını da sözlerine ekledi.
“Şu anda Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler oldukça asimetrik çünkü Türkiye, Rusya’dan enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı” dedi. Sadece Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu vurgulayacağız ve Rusya ile görüşmelerimizde kesinlikle eşitler arasında bir ilişki arayacağız ama Rusya’ya Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu da hatırlatacağız.”
Çeviköz son olarak, komşu ülke Yunanistan ile son dönemde tırmanan gerilime ilişkin olarak, Yunanistan’ın geçen ay Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlere verdiği dostane tepkinin “bir fırsat verdiğini ve yeni bir ortam yarattığını” söyledi.
“Her iki ülkede de muhtemelen aynı gün seçimleri yapılacak” dedi. “Seçim sonrasında, her iki ülkenin önünde barış ufku açılacak” diye ekledi.
Kaynak: Politico, Turkey’s anti-Erdoğan opposition vows a reset on EU and NATO