Gündem
Seçim takvimi nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile başlayan seçim takvimine göre seçmen listeleri 22 Mart’ta askıya çıkacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 2…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile başlayan seçim takvimine göre seçmen listeleri 22 Mart’ta askıya çıkacak. Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 2 Nisan’da, milletvekili listeleri 19 Nisan’da ilan edilecek ve seçimler 14 Mayıs’ta yapılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs’ta seçim yapılmasını öngören Cumhurbaşkanı Kararını imzaladı ve seçim süreci resmen başladı. .
YSK’nin 60 günlük seçim takvimini en geç 14 Mart’ta ilan etmesi gerekiyor.
SEÇMEN LİSTELERİ 22 MART’TA ASKIYA ÇIKACAK
Taslak takvime göre 22 Mart Çarşamba günü seçmen listeleri askıya çıkartılacak. Yaklaşık 10-12 günlük süreçte adres değişikliği, güncelleme, kayıt düzeltme yapılabilecek.
Başka kentlere göç eden depremzedeler 22 Mart ile seçmen listelerinin askıdan indiği 1 Nisan’a kadar adreslerini güncelleyebilecek.
Mecliste grubu olmayan partilerden ya da kişisel olarak aday olmak isteyenler 100 bin imza toplaması gerekiyor. Bunun için son tarih 29 Mart saat 20.00.
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 2 Nisan Pazar günü yayınlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve bu süreçleri tamamlayan başka isimler olursa cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilecek. Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerleri ise 3 Nisan Pazartesi günü belirlenecek.
İTTİFAK VE PARTİLERİN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ 9 NİSAN’DA BELRLENECEK
Seçime girecek olan ittifaklar seçim takviminin ilan edildiği 20 Mart’tan bir gün sonra protokollerini YSK’ye teslim edebilecek. İttifaktan vazgeçen siyasi parti ya da partiler olması halinde, ittifak içerisinde kalan diğer siyasi partilerin ittifak protokolünde değişiklik yapmaları veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerinin son günü 8 Nisan Cumartesi günü olacak.
İttifakların ve siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi işlemi ise 9 Nisan Pazar günü yapılacak.
19 NİSAN’DA MİLLETVEKİLİ KESİN ADAY LİSTELERİ İLAN EDİLECEK
Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri 11 Nisan’da kesinleştirilirken, 15 Nisan tarihinde de milletvekili geçici aday listeleri yayımlanacak. 19 Nisan tarihine gelindiğinde ise YSK birleşik oy pusulalarının basılması ve milletvekili kesin aday listelerinin ilanı adımını atacak.
27 NİSAN’DA YURT DIŞI OY VERME İŞLEMİ BAŞLAYACAK 9 MAYIS’TA TAMAMLANACAK
Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemleri 27 Nisan tarihinde başlayacak.
Propaganda serbestliğinin ve bir kısım seçim yasaklarının başlama tarihi ise 4 Mayıs olacak.
Cumhurbaşkanı adayları 7 Mayıs’ta radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlarken 9 Mayıs’a gelindiğinde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi sona erecek.
14 Mayıs Pazar günü Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için seçim sandığı kurulacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanması için bir adayın yüzde 50+1 oy alması gerekecek.
Eğer adaylar gereken bu oyu alamazsa cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü yapılacak.
SEÇİM BARAJI YÜZDE 7 OLARAK UYGULANACAK
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, 10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla Türkiye’de seçim barajı yüzde 10’a yükseltildi. Mart 2022’de yapılan yasal değişiklikle seçim barajı yüzde 7’ye indirildi. Buna göre yaklaşık 20 yıl sonra yapılacak seçimlerde ilk kez yüzde 10 yerine yüzde 7 seçim barajı uygulanacak.