Sosyal Medya

Gündem

Rusya’da İsyan ve Kalkışma Analizi

Rusya’daki kalkışmanın ve uluslararası silahlı suç örgütü Wagner lideri Prigozhin, bir kadının botlarını ve küpelerini çalmak da dahil olmak üzere…

Rusya’da İsyan ve Kalkışma Analizi

Rusya’daki kalkışmanın ve uluslararası silahlı suç örgütü Wagner lideri Prigozhin, bir kadının botlarını ve küpelerini çalmak da dahil olmak üzere bir dizi suçtan 1981’de 13 yıl hapis cezası aldıktan sonra lokanta patronu olarak Bush ve yakın dostu Putin’e bizzat servis yapıyor.

 

Prigozhin, 2014 yılından bugüne paramiliter güç olarak Putin’in emrinde uluslararası askeri operasyonları yürütüyordu. En son Ukrayna savaşında da uluslararası suç kapsamındaki pek çok operasyonu resmi ordunun yerine geçerek gerçekleştirdi. Şimdi ise terörist ilan edildi.

Bundan 2 hafta önce, Putin, milli savunma için tüm silahlı güçlerin devlete bağlılık anlaşması imzalamasını istedi. Putin ile dostlukları çok eskiye uzanan Wagner ise Prigozhin, Putin ile yoldaşlıklarının bugün özellikle Ukrayna konusunda çok başka bir yere geldiğini söyledi.

Sonuç olarak Prigozhin, Ukrayna’daki örgüt üyelerinden temin ettiği füzeleri en düşük hasarla ve sivil kaybı olmadan Rusya üzerinde kullandı. Özellikle bu nedenle danışıklı dövüş iddiası güçlendi. Ayrıca Putin’in kalkışma senaryosuyla 2024 seçimlerinde güçleneceği ileri sürüldü.

Son olarak Ukrayna’da Zelenski’nin Batı’dan aldığı desteğe karşın Putin’in nükleer güç kullanacağı tehdidinin hemen üzerine bu gelişmeler yaşandığı için bunun meşru zemini de hazırlanmış oldu. Bundan sonrası için nasıl bir strateji izlenecektir?

Prigozhin gerçekten davasında haklı ise yani Putin’in nükleer savaş da dahil aşırılığından ötürü gerçekten başkaldırdıysa hem milli hem de can güvenliği düşündüğümüzde Batı’nın da desteğiyle Ukrayna ile stratejik ittifak gerçekleştirmesi ve savaşı bitirmesi gerekir.

 

Aksi halde bunun danışıklı dövüş olduğu ispatlanmış olacaktır. Önümüzdeki günlerde Putin’in Prigozhin’i tutuklaması, birkaç ay hapis tutması, seçimlerden sonra da siyasi af çıkarması ve AB üyeliğine alınmazsa Ukrayna’yı SSCB idealiyle ilhak etmesi yaşanabilir.

Dr. İbrahim Can, CPA

Finansal Yönetim Danışmanı

I Can Advisory

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler