Gündem
Petrol fiyatında ŞOK düşüş
ABD, Guyana ve Brezilya'nın petrol üretimini artırmasıyla birlikte, OPEC+ ülkeleri dışında arz artmaya devam etti. Brezilya hükümeti 2029 yılına kadar dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi olma hedefini beyan etti.
Petrol, OPEC+ toplantısı öncesinde Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Perşembe seansında Brent neredeyse %5 düşerek varil başına 77,42 dolardan kapandı. Fiyatlardaki düşüş, 26 Kasım’daki toplantı öncesinde Suudi Arabistan, Rusya ve diğer OPEC+ üyeleri üzerinde baskı oluşturuyor.
Petrol fiyatları Perşembe günü Temmuz ayının başından bu yana en düşük seviyelerine geriledi. OPEC+’nın önde gelen petrol üreticilerinden oluşan grubunun, 10 gün sonra Viyana’da yapacakları toplantıda üretim kesintilerini uzatma ve derinleştirmeyi yönünde kayda değer baskılar oluşuyor. Fakat, OPEC dışı üreticilerin arzı artırması petrol fiyatlarında rallinin önüün kesebilir. Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC 2024 tüketim projeksiyonlarını yukarı revize ettiler. Fakat, dünya ekonomisi umulandan daha kötü performans gösterebilir.
Brent ham petrolü Perşembe günü yüzde 4,6 düşerek bu yılın en büyük günlük düşüşlerinden birini yaşadı. Suudi Arabistan ve Rus bütçesi için açık vermek anlamını taşıyan 80 dolar seviyesinin altına inen Brent, geceyi varil başına 77,42 dolarda kapattı. ABD gösterge West Texas Intermediate yüzde 5,5 düşüşle varil başına 72,48 dolara geriledi.
Suudi Arabistan, Rusya ve OPEC+’nın diğer üyeleri zayıflayan petrol fiyatlarına ve küresel büyümedeki olası bir tökezlemenin talebi yavaşlatacağı endişelerine nasıl tepki vereceklerini 26 Kasım’daki toplantıda görülecek.
OPEC zirvesi öncesi gerileyen talep ve artan stoklar Brent’i aşağı itti
Goldman Sachs petrol araştırma başkanı Daan Struyven, “Geçmişte düzenli aralıklarla 82-85$ aralığında fiyatlarda kesintiler veya uzatılmış kesintiler duyurdular” dedi. “OPEC+ toplantısı öncesinde bazı açıklamalarla piyasanın tepkisi yoklanabilir. “Şu andaki beklentilerimiz, Suudi kesintisinin gelecek yılın ilk yarısına kadar tamamen uzatılması yönünde.”
Petrol fiyatları 2023’ün büyük bölümünde aşağı yönlü baskı altındaydı, ancak yaz aylarında Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim ve ihracatta ek kesintiler yaparak OPEC+ grubuna öncülük etmesiyle yükselmeye başladı. Suudi Arabistan, Temmuz ayında üretime yönelik gönüllü kesintilerinin ilkini yaptı ve önlemleri en azından yıl sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.
2024 başında arz fazlası bekleniyor
Salı günü Uluslararası Enerji Ajansı, Suudi Arabistan’ın bu yıl üretim kesintilerini uzatmasına rağmen petrol piyasasının 2024 başlarında arz fazlasına dönmesi gerektiğini söyledi.
ABD, Guyana ve Brezilya’nın petrol üretimini artırmasıyla birlikte, OPEC+ ülkeleri dışında arz artmaya devam etti. Brezilya hükümeti 2029 yılına kadar dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi olma hedefini beyan etti.
Capital Economics’ten emtia ekonomisti Edward Gardner, kesintilerin “sadece Opec+’nın pazar payının azalmasıyla sonuçlandığını” söyledi. “Bu fiyat düşüşleri arz-talep dengesindeki değişimden kaynaklanıyor. Arz beklendiği kadar kısıtlı görünmüyor.”
Stoklarda keskin yükseliş
Çarşamba günü, ABD Enerji Enformasyon İdaresi, dünyanın en büyük ekonomisindeki petrol stoklarının geçen hafta 3,6 milyon varil artarak toplam 421,9 milyona yükseldiğini açıkladı. Bu rakam 1,8 milyon varil artış öngören Reuters anketine katılan analistlerin beklentilerini fazlasıyla aştı.
İskandinav bankası SEB emtia baş analisti Bjarne Schieldrop, “OPEC+ artık yaklaşan toplantıda çok güçlü sinyaller vermek zorunda” dedi. “Suudi Arabistan’ın ek kesintilerde Kuveyt, Irak ve BAE’den destek talep edeceğini düşünüyorum. OPEC+ zirvesi çok acı verici pazarlıklara sahne olacak.”
Kaynak: Oil falls to lowest level since July ahead of Opec+ meeting