Genel
Murat Yetkin: Bahçeli, Soylu, Yerlikaya üçgeni- kapalı kapılar ardında neler oluyor?
Erdoğan’ın AK Parti yönetimini 7 Ekim’deki Olağanüstü Kongre ile şekillendireceği, 31 Mart 2024 yerel seçim stratejisini de bu yeni yönetimle belirleyeceği belli. Bakalım kimler gidecek, kimler kalacak?
Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’da kaleme aldığı yazısında yerel seçimler öncesinde eski İçişleri bakanı Süleyman Soylu etrafında gelişen gerginlikleri odağına aldı. Yeni İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın Emniyet Müdürlüğü’nü Soylu ekibinden temizlerken Türkiye’deki narko yapıyı da hedefe almasıyla MHP lideri Bahçeli’nin devreye girmiş olması dikkatleri Cumhur İttifakı içindeki gerginliklere çevirdi.
Yetkin’e göre İsveç’in NATO üyeliği arka planı, İçişleri Bakanlığı’na yapılan terör saldırısı ve Soylu’nun adının Ayhan Bora Kaplan çetesinin yakalanmasıyla birlikte anılması ortak paydasında PKK olan birbiriyle bağlantılı olaylar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce Bahçeli ardından Soylu ile iki saate yakın toplantı yaptığı haberleri ardından Yetkin’in yazısından ilgi çeken paragrafları aşağıda alıntıladık:
“Bu üç denklemin ortak paydası PKK’dır. Hızlandırıcı etkeninin ise Yerlikaya döneminde artan uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile çetelere karşı operasyonlar olduğu görülüyor.
Ankara’ya dönersek, meseleyi Yerlikaya’nın Erdoğan tarafından Soylu’nun yerine atanmasından itibaren almamız gerekiyor. Erdoğan ve AK Parti yönetimi Yerlikaya’nın hem söyledikleri hem yaptıklarıyla adeta Soylu’nun anti-tezi olarak algılanmasına izin verdi. O kadar ki 3 Ekim’deki CHP Meclis Grubu toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu, Yerlikaya’yı tebrik etti; görülmüş şey değildi.
Aslında kapılar ardındaki gerilimin bir ucunda PKK varsa, diğer ucunda Soylu’nun bulunduğunu söylemek de mümkün görünüyor.
Soylu’nun ismi o güne dek dokunulamaz var sayılan Ankara’daki Kaplan çetesine uzanınca açıkça söylenir oldu; iş 15 Temmuz darbe girişimi gecesine dek uzanıyordu. Ama adeta Soylu’nun 15 Temmuz’dan beri devam eden İçişleri Bakanlığı başka bir partiye aitmiş gibi, Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı olmasıyla Başkan Vekilliğini, Soylu’nun selefi Efkan Ala’nın üstlendiği AK Parti’den çıt çıkmıyordu. Soylu’yu savunma bir kez daha “ahde vefa ve siyasi ahlak” gerekçelerini özellikle vurgulayarak MHP lideri Bahçeli’ye düştü.
Bahçeli’nin 25 Eylül’deki Soylu çıkışı ardından 26 Eylül’de Soylu’nun randevu isteyerek Erdoğan’la –iddiaya göre iki saat– görüştüğünü Aytunç Erkin’in Sözcü’deki yazısından öğrendik. 27 Eylül’de ise Bahçeli, Beştepe’ye çıktı Erdoğan’la görüşmeye.
1 Ekim saldırısından sonra Soylu namına durumdan vazife çıkartıp Yerlikaya’ya hücum eden an iki sosyal medya hesabı devletten gelen tepkiler kendilerini kapattı. Yerlikaya’nın medyaya “lütfen kullanmayın” dediği güvenlik kamerası görüntülerinin İçişleri Bakanlığı bünyesi dışında bir yerden servis edilemeyeceğinin de herkes farkındaydı.
MİT Başkanı İbrahim Kalın Yerlikaya’yı ilk ziyaret eden üst düzey devlet görevlisi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine Yerlikaya’nın işini yaptığını söyledi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Metin Gürak ve kuvvet komutanları, TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı ekibi İçişleri Bakanlığına gidip Yerlikaya’nın yanında olduklarını gösterdiler.
Kimler gidecek, kimler kalacak?
Ankara’da kapalı kapılar ardında yaşanan hareketlilik görülebileceği gibi sadece iktidar cephesinde. İktidar cephesindeyse önemli bir eşik bu hafta sonu aşılacak. Erdoğan’ın AK Parti yönetimini 7 Ekim’deki Olağanüstü Kongre ile şekillendireceği, 31 Mart 2024 yerel seçim stratejisini de bu yeni yönetimle belirleyeceği belli. Bakalım kimler gidecek, kimler kalacak? Bakalım AK Parti yönetimindeki değişiklikler, AK Parti’nin Meclis yapılanmasından yerel seçim adaylarına dek kimlerin yerlerini değiştirecek.”