Sosyal Medya

Gündem

İsveç katılım protokolü için beklenmesi kararı verildi

TBMM Dışişleri Komisyonu İsveç'ten Türkiye'ye verdiği taahhütler ile ilgili daha çok bilgi alınması gerektiğini belirterek, NATO katılım protokol görüşmelerini erteleme ve onay için beklemeye karar verdi.

İsveç katılım protokolü için beklenmesi kararı verildi

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM Dışişleri Komisyonu’nda gün boyu yapılan görüşmelerde ele alınırken, Komisyon İsveç’ten taahhütleri ile ilgili daha çok bilgi alınması ve durumun yeniden değerlendirilmesi gerekçeleriyle görüşmeleri belirsiz bir tarihe erteleme kararı verdi.

Komisyon bugün saat 13.15’te toplanmasının ardından gündemindeki toplam 8 uluslararası anlaşma içinde üçüncü sıradaki İsveç protokolünü de görüştü.

İktidar ve muhalefet partileri milletvekillerinin yanı sıra Dışişleri ve Adalet Bakanlığı yetkililerinin yaptığı konuşmalar ve bilgilendirmeler sonrasında protokolün onayı için oylamaya geçilmeden bekleme kararı alındı.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, çoğunlukla AKP milletvekillerinden gelen görüşmelerin uzadığı ve ayrıca ilgili başka yetkililerin de katılması, daha çok bilgi alınması gibi taleplere karşılık eğer herkes hemfikir ise protokol için beklenebileceğini belirtti.

Oktay “Bizim gösterdiğimiz hassasiyeti ne yazık ki muhataplarımız bize göstermemekte” diyerek, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda hareket edilmesinin kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Daha sonra AKP Milletvekilleri Ali Şahin ve Seda Gören Bölük’ün verdiği görüşmelerin maddelerine geçilmeden ertelenmesine dair önerge yapılan oylamada kabul edildi. Önergenin gerekçesinde “Önerge ile görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle TBMM İç Tüzüğü’nün 26. maddesi gereğince teklifin maddelerini geçilmemesi ve toplantının sonlandırılması amaçlanmaktadır” denildi.

Dışişleri Komisyonu’nda toplam 27 üye bulunuyor ve Başkan Fuat Oktay hariç olmak üzere 14 isim Cumhur İttifakı’ndan. Komisyonlarda kararlar oy çokluğu ile alınıyor.

Komisyon’un bir daha ne zaman toplanacağı şu an için net değil.

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü Meclis’in açılmasının beklenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak 23 Ekim’de TBMM’ye sevk edilmişti. Protokol 25 Ekim’de de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından ilgili komisyona yani Dışişleri Komisyonu’na gönderilmişti.

Oktay: “Endişeler giderilemedi”

Komisyon toplantısının sonlandırılmasının ardından gazetecilerle konuşan Oktay, komisyonun bir daha ne zaman toplanacağı sorusu üzerine “uygun olan bir tarihte” yeniden toplanılacağını belirterek net bir takvim vermedi.

Oktay, İsveç’in verdiği taahhütlere rağmen halen Komisyon üyelerinin endişelerinin tam olarak giderilemediğini belirterek, “Güvenlik şemsiyesine alacağınız bir üyenin sizin güvenliğinizi tehdit edecek unsurlara karşı hassas olmasını beklemeniz kadar doğal bir şey yok” dedi.

İsveç’ten belki bu endişelere dair yeni adımlar ve yanıtlar gelebileceğini belirten Oktay, alt komisyona sevk ihtimalinin şu an için söz konusu olmadığını da kaydetti.

Oktay, İsveç’in gerekli yasaları çıkarmış olabileceğini ama uygulama boyutunun da önemli olduğunu söyleyerek, “Biz aynı netlikte uygulamanın olmasını arzu ediyoruz. Propaganda devam ediyor, finansman boyutunun azalsa da devam ettiğini görüyoruz. Her türlü PKK bayraklarının sokaklarda olduğunu görüyoruz. Kutsallara saldırı da aynı şekilde…” dedi.

Komisyon’da neler konuşuldu?

Dışişleri Komisyonu’nun iktidar ve muhalefet milletvekillerinin görüşlerini belirtmesinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yetkilileri de oturum sırasında söz alarak bilgilendirme yaptı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar, İsveç’in üstlendiği taahhütlerle ilgili kapsamlı mevzuat değişikliklerine gittiğini, anayasa değişikliği yaptığını hatırlatarak, terör örgütüne katılımın ilk kez İsveç’te suç haline getirildiğini belirtti. Terörle mücadelenin uzun soluklu olduğuna ve İsveç’in taahhütlerinin takibinin bundan sonra da gerekeceğini belirterek, Türkiye Finlandiya ve İsveç arasındaki daimî ortak mekanizmanın İsveç’’n üyeliğinin ardından da sürdürüleceğini bildirdi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İsveç’in üyeliğinin Türkiye için hassas bir konu haline geldiğini ifade ederek, İsveç ile imzalanan metinlerin “daha çok temennilerden” oluştuğunu kaydetti. Macaristan’ın da bu onayı hala vermediğini hatırlatan Zorlu, NATO’nun açık kapı politikasına karşı olmadıklarını ancak İsveç’in gerekli adımları atıp atmadığına dair daha iyi bir takip sürecinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Zorlu “Türkiye’nin elindeki bu kartı iyi kullanması gerekir. Teröristlerin iadesi için somut adımların kontrol edilerek daha şeffaf ve somut bulgularla paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu teklifin komisyondan geri çekilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Saadet Partisi Milletvekili Kani Torun da İsveç’in yol haritası ile ilgili tatmin olmadığını belirterek, bu onayın karşılığında ne alınacağının daha net şekilde öğrenilmesi gerektiğini belirtti ve “Bizim asıl muhatabımız İsveç değil NATO’nun asıl patronları olan ABD, İngiltere ve AB’dir” dedi.

İsveç kaç kişiyi iade etti?

Komisyon görüşmeleri sırasında Oktay ve milletvekilleri Bakanlık yetkililerine sorular da yöneltti.

Komisyon Başkanı Oktay’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Akçapar’a İsveç’in Türkiye’ye bir yol haritası verip vermediğini sorması üzerine, Büyükelçi Akçapar İsveç’in yol haritası taslağını hazırladığını ve NATO üyeliği ile birlikte sunacağını, güvenlik ve iş birliği komitesinin de o zaman kurulacağını kendilerine bildirdiğini aktardı. Oktay da bu yanıt üzerine İsveç’ten yol haritası ile ilgili daha kapsamlı bilgi istenmesini ve Komisyon’a sunulmasını talep etti.

Akçapar bir başka soruya karşılık şimdiye kadar İsveç’ten PKK ile iltisaklı 1 kişinin sınır dışı edildiği bilgisini de verdi.

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın İsveç’ten toplam kaç kişinin talep edildiğini sormasına karşılık Akçapar, Adalet Bakanlığı yetkilisine söz verdi. Adalet Bakanlığı yetkilisi Kasım Çiçek bugüne kadar İsveç’ten son on yıllık dönemde iade amacıyla terör suçundan 32, adi suçlardan ise 37 kişi için talepte bulunulduğunu kaydetti.

Salıcı, “Eğer FETÖ onlarda bir terör örgütü değilse o durumda bizim iadesini istediğimiz kişileri neden versinler?” diye konuşarak, bu durumun bir çelişki oluşturduğunu ve “FETÖ’nün de onlar tarafından terör örgütü olarak tanınması için çabalanması gerektiğini” kaydetti.

Oktay, yaklaşık 3 buçuk saat süren görüşmelerin bir bölümünde Akçapar’dan ABD’deki F-16 satışı ile ilgili son gelişmeleri de sordu. Akçapar, Kongre’de başlaması gereken sürecin henüz başlamadığını ve ABD’den müttefiklik ruhuna uygun hareket etmesini beklediklerini, bu talebin ön koşulsuz ve bir an önce sonlandırılmasını umduklarını kaydetti.

CHP Milletvekili Namık Tan, İsveç protokolüyle ilgili Oktay’ın daha önce “Bizim de önceliklerimiz var” dediğini hatırlatarak, Oktay’a “Ne oldu da siz birdenbire yurt dışı seyahatinizi iptal ederek protokolü gündeme getirdiniz?” sorusunu yöneltti. Oktay, İsveç’in katılım protokolünün öncelik açısından daha önemli görüldüğünü ve bu nedenle Uzak Doğu ziyaretini sonra yapacaklarını bildirdi.

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler