Sosyal Medya

Gündem

AYM’den Can Atalay kararı

Tutuklu TİP Hatay milletvekili Can Atalay'a yönelik verilen hak ihlali kararının uygulanmaması sebebiyle yapılan ikinci başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM), ihlal başvurusunu Genel Kurul'a sevk etme kararı aldı.

AYM’den Can Atalay kararı

Tutuklu TİP Hatay milletvekili Can Atalay’a yönelik verilen hak ihlali kararının uygulanmaması sebebiyle yapılan ikinci başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi (AYM), ihlal başvurusunu Genel Kurul’a sevk etme kararı aldı.

 

 

Yargıtay’ın AYM üyelerini şikayet etmesiyle başlayan yargı krizi sonrasında ikinci bir başvuru gerçekleştirildi ve AYM bu başvuruyu görüşerek, ihlal başvurusunu Genel Kurul’a taşıma kararı aldı.

 

AYM’nin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Can Atalay başvurusunun birinci bölümü oy birliği ile Genel Kurul’a sevk edilmiştir” ifadesine yer verildi.

 

NELER OLDU?

 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve tutuklu olarak bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunu inceleyerek, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği sonucuna ulaştı. Bu karar, 25 Ekim 2023’te verildi.

 

AYM’in ihlal kararı, 25 Ekim tarihinde İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletilmişti. Ancak mahkeme, Can Atalay’ın tahliyesine yönelik bir karar almamış ve dosyayı 27 Ekim’de Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 1 Kasım’da aldığı bir yazıyla kendilerine gönderilen belgenin “müzekkere” olduğunu belirtmiş ve dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar beklemişti.

 

Bu gelişme üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın Yargıtay’a iletilmesine karar verdi ve 2 Kasım’da dosyayı, 28 adet kelepçeli çuval içinde Yargıtay’a gönderdi.

 

Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım’da AYM’nin kararına “uymama” ve Can Atalay’ın serbest bırakılması yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

 

Bu karar, hukukçular, Türkiye Barolar Birliği ve çeşitli siyasi partiler tarafından “Anayasal düzeni değiştirme girişimi” ve “Hukuk devletine yapılmış bir darbe” olarak değerlendirilerek ciddi tepkilere neden oldu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler