Gündem
Araştırma: 6’lı Masa HDP’siz seçimi kazanamıyor
ÖNEMLİ NOT: Yayın prensiplerimiz icabı, tüm anketler kaynak gösterilerek ve hiç bir editöryel ilave yapmadan yayınlanır. Bu anket haberi…
ÖNEMLİ NOT: Yayın prensiplerimiz icabı, tüm anketler kaynak gösterilerek ve hiç bir editöryel ilave yapmadan yayınlanır.
Bu anket haberi aynı başlıklı bianet.org websitesi haberinin yeniden yayınlanmasıdır.
Global Akademi ile Akademetre Araştırma’nın birlikte yaptığı “Türkiye Eğilimleri 2022” araştırmasının sonuçları açıklandı.
Araştırma, İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Adana, Antalya, Hatay, Zonguldak, Samsun, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Trabzon, Antep, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Bitlis, Erzurum ve Ağrı kent merkezlerinde 3 Kasım-12 Aralık’ta yapıldı.
1000 kişi ile yapılan araştırmaya göre; Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 44, CHP ve İYİ Parti’nin oy oranı ise 34,7 olarak ölçüldü.
Araştırmaya katılanlara “Bugün bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.
Görüşmecilerin yüzde 35,3’i AKP, yüzde 24,5’i CHP, yüzde 8,9’u MHP, yüzde 10,2’si İYİ Parti ve yüzde 9,5’i HDP yanıtını verdi. “Oy vermeyeceğini” belirtenlerin oranı yüzde 5,5’te, kararsızların oranı ise yüzde 4,1’de oldu.
AKP’li seçmenin yüzde 37,4’ü, CHP’nin 25,9’u, İYİ Parti’nin yüzde 10,8’i, HDP’nin yüzde 10,1’i MHP’nin yüzde 9,4’ü “oy kullanmayacağını” belirtti.
Sonuçlara göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 47, 6’lı Masa’yı kuran partilerin oluşturduğu ittifak ise yüzde 38,1 oy aldı. Bu sonuç üzerinden 6’lı Masa HDP’den destek almazsa Cumhur İttifakı seçimi alabilir.
“Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda önünüze aşağıdaki liste gelse, adaylardan hangisine oy verirdiniz?” sorusu yöneltildi.
Erdoğan-Kılıçdaroğlu-Demirtaş’ın yarıştığı bir seçimde Erdoğan yüzde 47,6, Kılıçdaroğlu yüzde 30,8, Demirtaş yüzde 12,1, Muharrem İnce 6,5, Ümit Özdağ ise yüzde 3 oranında oy aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in aday olduğu bir seçimde de; İmamoğlu, Erdoğan karşısında yüzde 33,7, Yavaş 32,6, Akşener 32,2 oranında oy aldı.
Kararsızlar ve “oy kullanmam” diyenler dağıtılmadan Kılıçdaroğlu’nun rakibi olan Erdoğan ikinci turda yüzde 44 oranında oyla birinci oldu.
Görüşmecilerin yüzde 53,7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yönetim şekli olarak tercih ederken, Parlamenter Sistem’i tercih edenlerin oranı yüzde 46,3 oldu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni “çok başarılı” ve başarılı bulanların oranı yüzde 41’in üzerinde tespit edildi. “Ne başarılı ne başarısız” diyenlerin oranı yüzde 24 olarak çıktı. “Başarısız” diyenlerin oranı ise yüzde 20,8’de kaldı.
Ekonomi kötüye gidiyor
“Türkiye’nin ekonomik durumu” değerlendirmesinde, katılımcıların yüzde 49’u “ekonomi kötüye gidiyor” derken, yüzde 41,6’sı “ne iyiye ne de kötüye gidiyor” yanıtını verdi. Buna karşılık “ekonominin iyiye gittiğini” düşünenlerin oranı yüzde 5,7 olarak tespit edildi.
“Türkiye’nin yabancı ülkelerde asker bulundurmasına destek” geçen yıla oranla 4,9 puan artarak yüzde 34’e, “Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarına destek”in ise geçen yıla oranla 11 puan artarak yüzde 44,7’ye yükseldi.
Araştırmaya katılanların yüzde 27,4’ü kendisini “muhafazakâr”, yüzde 16,6’sı “Kemalist”, yüzde 15’i ise “milliyetçi” olarak nitelendirdi.
Katılımcıların yüzde 12,9’u kendisini “siyasal İslamcı” olarak tanımladı. “Sosyal demokrat” diyenlerin oranı yüzde 9,9’a, “ulusalcı” olarak tanımlayanlar ise yüzde 5,5’e yükseldi.
(RT)