Sosyal Medya

Gündem

ABD’den İsrail’e tam destek! Savaş Lübnan ve Suriye’ye sıçrar mı? İran da hedefte!

ABD savunma bakanı İsrail-Hamas çatışması ile ilgili açıklama yaparak İsrail’e destek verdiklerini duyurdu.     Son dakika haberine göre ABD Savunma Bakanı…

ABD’den İsrail’e tam destek! Savaş Lübnan ve Suriye’ye sıçrar mı? İran da hedefte!

ABD savunma bakanı İsrail-Hamas çatışması ile ilgili açıklama yaparak İsrail’e destek verdiklerini duyurdu.

 

 

Son dakika haberine göre ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin yaptığı açıklamada “İsrail’e kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu her şeyi göndereceğiz.” dedi.

 

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD’nin  Hamas’ın İsrailli sivillere yönelik saldırılarını “kesin bir dille kınadığını” ve İsrail hükümeti ve halkının yanında olduğunu söyledi. Sözcü, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüştüğünü ve yakın temas halinde kalacağını bildirdi.

 

İRAN’DAN HAMAS’A DESTEK

Dünya liderleri ve kurumları, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD ve AB ülkeleri Hamas’ı kınarken, İsrail’e destek mesajları yayımladı. Başta Türkiye’nin olduğu birçok ülke taraflara itidal çağrısında bulunurken, İran ise Hamas’a desteğini açıkladı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in üst düzey bir danışmanı, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı beklenmedik saldırıyı desteklediğini ifade ederek, bunu “gurur verici bir operasyon” olarak nitelendirdi.

 

Filistinli çocuklara destek amacıyla Tahran’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Rahim Safavi, “Gurur verici Aksa destekliyoruz. Biz operasyonu destekliyoruz ve direniş cephesinin de desteklediğinden eminiz.” açıklamasını yaptı.

BM

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de “Filistinli silahlı gruplar tarafından İsrail’e doğru yüzlerce, belki de binlerce rastgele roket atıldığı ve en az 22 İsraillinin öldürüldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı yönündeki haberler karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Ayrıca İsrailli sivillerin rehin alındığı yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyorum.” ifadelerine yer verdi.

İsrail güçlerinin de yoğun nüfuslu Gazze Şeridi’ne hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ve en az 5 kişiyi öldürdüğünü belirten Türk, şunları kaydetti:

“Orada sivil kayıplarının yaşanmaması için her türlü tedbiri almaya çağırıyorum. Şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulunuyorum. Bölgedeki tüm taraflara ve kilit ülkelere, daha fazla kan dökülmesinin önüne geçmek için gerilimi azaltma çağrısında bulunuyorum.”

 

AVRUPA’DA İSRAİL’E DESTEK HAMAS’A TEPKİ

 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “İsrail ve halkına karşı bu sabah başlatılan, masum vatandaşlara terör ve şiddet uygulayan rastgele saldırıları şiddetle kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Hamas’ı kınarken, “İsrail’in bu tür hain saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır.” değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “İsrail ile tam dayanışma içindeyim” mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise “Gazze’den yapılan füze atışları ve artan şiddet bizi sarsıyor. Almanya, Hamas’ın bu saldırılarını kınıyor ve İsrail’in yanında duruyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “İsrail’i şu anda vuran terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Ölenlere, ailelerine ve yakınlarına dayanışma dileklerimi iletiyorum.” açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise İsrailli “sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini” belirtti. Sunak, “İsrail’in kendisini savunma hakkı mutlaktır.” ifadesine yer verdi.

Belçika, İspanya, İtalya, İsviçre, İrlanda, Hollanda, Hırvatistan, Avusturya, Yunanistan, Çekya, Slovenya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Kosova yetkilileri de Hamas’a tepki gösteren ve İsrail’e destek veren mesajlar yayımladı.

 

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi için uluslararası yetkililerle yoğun temaslarda bulunduğu bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Şukri, bölgedeki son gelişmelerin ardından bazı mevkidaşları ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştü.

Mısırlı Bakan, görüşmelerinde, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin durdurulması ve tarafların itidalli olmasının önemini vurguladı.

Açıklamada ayrıca Mısır’ın söz konusu krizi kontrol altına almak için her düzeyde yoğun temasta bulunduğu ifade edildi.

SAVAŞ SIÇRAYABİLİR!

 

Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Naim Babüroğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamasında İsrail Gazze hattında yaşanan savaş gerilimine dair çok önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Pentagon, İsrail’in kendini savunmak için neye ihtiyacı varsa sağlamaya hazır. Savaşın, Lübnan ve Suriye’ye sıçrama ihtimali yüksek. İran da hedefte. ABD, İngiltere hazır.” diyen Babüroğlu, “İsrail’e yapılan operasyon, başarılı bir istihbarat ürünüdür. MOSSAD ve CIA’nın tarihine yazılır. ” değerlendirmesinde bulundu.

 

KAZANÇLI ÇIKAN TARAF KİM OLACAK?

 

Değerlendirmesine devam eden Naim Babüroğlu, “İsrail’in Filistin’i işgali uluslararası hukuka aykırıdır, şiddetle kınanmalıdır. Ancak, HAMAS’ın bu kadar kapsamlı bir operasyonundan, İsrail MOSSAD’ın ve ABD CIA’nın haberi olmaması mümkün değil. -SORU: İsrail’in başlatacağı geniş kapsamlı operasyon sonucunda, kazançlı çıkan taraf kim olacak? İsrail.” dedi.

 

 

Babüroğlu, savaşın yayılma endişelerini şöyle dile getirdi;

 

“Ortadoğu’ya ABD, Rusya ve en sonunda Çin pençesini attı. Ortadoğu tekrar jeopolitik güç mücadelesinde öne çıktı. -Birinci Dünya Savaşı sonunda çizilen sınırlar değişecek mi? ABD’nin hedefi bu ve hızlı yol aldı.

 

NATO Genel Sekreteri kısa süre önce, Rusya Ukrayna’da yenilgiye uğrarsa sıra Çin’de demişti. -Suriye toprak bütünlüğünü sağlayamazsa; İran parçalanırsa bir genel savaşa doğru gidilir. Ve, Ortadoğu’da sınırlar değişir. -Türkiye’nin güneyinde, ABD neden terör devleti kuruyor? Tablo çok açık!

 

ABD CENTCOM-Merkez Kuvvetler Komutanlığı açıklaması: “Geçtiğimiz 24 saatte Suriye’de ABD güçlerine karşı, koordine edilmemiş hava saldırıları yapıldı. Bu eylemlere karşıyız. Meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz. Gerçek ABD bu.”

 

 

 

Para Analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler