Genel
Halka soruldu: Eğitim sisteminden memnun musunuz? Cevabı merak ediyor musunuz?
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi kamuoyu yoklamalarına eğitim yılı başlamadan bir yenisini ekledi. Vatandaşlara “Türkiye’de eğitim sisteminin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?” diye…
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi kamuoyu yoklamalarına eğitim yılı başlamadan bir yenisini ekledi. Vatandaşlara “Türkiye’de eğitim sisteminin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?” diye sorulduğunda eğitim sisteminin çok kötü durumda olduğunu düşünenler yüzde 49,2 olarak ölçülmüştür. Bu oran Ağustos 2021’de yüzde 38,3; Ağustos 2022’de yüzde 52,9 seviyesindeydi. Eğitim sisteminin çok iyi işlediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 3,0 olarak ölçülmüştür.
Vatandaşlara kendisinin ya da bir aile üyesinin eğitim alamamasından endişe edip etmediği sorulduğunda yüzde 40,4 (Ağustos 2022’de yüzde 42,4) bu konuda çok endişeli olduğu, yüzde 24,5 de endişeli olduğunu dile getirmiştir. Buna karşılık vatandaşların yüzde 7,2’sinin (Ağustos 2022’de 7,8) bu konuda hiçbir endişesinin olmadığı tespit edilmiştir.
“Sizce son 5 yılda eğitimin kalitesi ne yönde değişti?” diye sorulan seçmenlerin yüzde 64,5’i “daha kötü oldu” yanıtını verirken, bu oran Ağustos 2022’de 69,1 seviyesindeydi. Eğitim sisteminin son beş yılda daha iyi hale geldiğini düşünenlerin oranı yüzde 10,7 olarak ölçülmüştür. Ağustos 2022’de bu oran yüzde 11,2’ydi.
Üniversite sınavlarının kaldırılmasını isteyip istemedikleri sorulduğunda vatandaşların yüzde 69,4’ü (Ağustos 2022’de 68,4) sınavın kaldırılmasını istemediklerini ifade ederken, yüzde 24,2’si sınavın kaldırılması gerektiğini belirtmişlerdir.
Sınavın kaldırılması durumunda üniversite eğitiminin kalitesinin ne yönde değişeceğini düşündükleri sorulduğunda yüzde 72,5’lik bir kesim sınavsız bir üniversite sisteminde eğitimin kalitesinin düşeceğini belirtirken, yüzde 18,2’lik bir kesim (Ağustos 2022’de 20,2) sınav kalkarsa eğitimin daha kaliteli olacağını düşünmektedir.
“Türkiye’de ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavların adil bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru yöneltilen vatandaşların yüzde 57,1’i sınavların adil olmadığını düşünmektedir. Bu oran bir yıl önce yüzde 78,9 olarak ölçülmüştü. Sınavların ÖSYM tarafından adil bir biçimde gerçekleştirildiğini düşünenlerin oranı bir yılda 20 puanlık artışla yüzde 14’ten yüzde 34 seviyesine yükselmiştir.
Tüm sorulara verilen yanıtlar, vatandaşların parti tercihleri bağlamında incelendiğinde, hemen hemen her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da toplumun siyasi tercihlerinin yarattığı kutuplaşma pozisyonlarına uygun şekilde sorulara yanıt verdiği görülmektedir. İktidar yanlısı vatandaşlar çok daha az eleştirel, muhalif vatandaşlar çok daha az memnun görünmektedir.
Buna karşın parti aidiyeti ortaya koymayan kararsız ve oy kullanmayacakların düşünceleri incelendiğinde toplumun ortalamasına dair daha gerçekçi bir bakış açısı elde etmek mümkün olabilecektir.
Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından daha önce oluşturulmuş panelistlerle CATI yöntemiyle 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2.100 görüşme yapılarak tamamlanmıştır.
Araştırmanın veri derleme aşaması 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
Araştırmanın örneklem büyüklüğü, Türkiye genelinde yüzde 95 güven aralığında +/- 2,14 hata payıyla çözümleme yapmaya olanak sağlamaktadır.