Genel
FT: Banka depremi, MB alımlarıyla altın tarihi zirvede
Altın, Çin’de yeniden canlanan talep ve ABD bölgesel bankalarının sağlığına ilişkin korkularla tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşıyor. Dünya Altın…
Altın, Çin’de yeniden canlanan talep ve ABD bölgesel bankalarının sağlığına ilişkin korkularla tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşıyor.
Dünya Altın Konseyi’ne göre, Pekin’in sıfır Covid politikalarını yürürlükten kaldırmasının ardından Çin’deki tüketiciler yılın ilk üç ayında daha fazla mücevher, külçe ve madeni para satın almak için yarışırken, üç ABD bölgesel bankasının iflası da yatırımcıları belirsizlik zamanlarında bir değer deposu görevi gören sarı metale yöneltti.
Bölgesel ABD bankası PacWest’in geleceğini güvence altına almak için kendine yeni bir sahip araştırdığını beyanı ile yeniden harlanan bankacılık krizinin son ayağı, Comex borsasında altın vadeli işlemlerinin Perşembe günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.072 $’a ulaşmasını sağladı. Refinitiv’e göre spot altın fiyatı aynı gün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.072.49$’a ulaştı.
Altın, merkez bankalarının 1.087 tonluk rekor satın alımıyla desteklenen rallide, geçen Kasım ayından bu yana yeniden canlandı. ABD-Rusya gerginliğine taraf olmaktan çekinen devletlerin merkez bankaları, Washington’un Moskova’ya yönelik yaptırımlarında doları silah haline getirmesinin ardından ABD dolarına olan bağımlılıklarını dengelemek için sarı madeni topladılar.
Dünya Altın Konseyi’nin üç aylık raporuna göre, merkez bankalarından gelen alım çılgınlığı bu yılda sürerek, ilk çeyrekte 228 tonluk rekor seviyeye ulaştı.
WGC’nin baş piyasa stratejisti John Reade, altının yükselmeye devam edip edemeyeceğinin, yatırımcıların kötüleşen bir bankacılık krizine dair işaretler görüp görmediğine, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını ne zaman indirmeye başlayacağı sorusunun cevabı ve doların zayıflamasına bağlı olacağını söyledi.
“Altın fiyatında farklı yönlerden itme ve çekme var, ancak henüz gerçek bir ralliyi tetikleyecek olan, ama görmediğimiz şey, altına yaygın finansal yatırımdır” dedi. “ Altın, bu noktadan kesinlikle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmalı. Soru şu ki, sürekli değişen finansal koşullar kazanımların sürmesini sağlayabilir mi?
Altına dayalı borsa yatırım fonları (Exchange Traded Funds, ETF) geçen yıl çıkış yaşadı çünkü yüksek faiz oranları yatırımcıları getiri sağlamayan bir varlık olan değerli metale kıyasla tahvillere yöneltti.
İlk çeyrekte ETF çıkışları, 1.5 milyar dolara eşdeğer 29 tona geriledi. 11 aylık para çıkışı serisi, bankacılık krizinin başlamasıyla birlikte Mart ayında tersine döndü. Bu faktörlerin bir sonucu olarak, altına olan talep, ilk çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 1 artarak 1.174 tona yükseldi.
Yüksek altın fiyatları, talepte bir miktar tahribata neden oldu ve özellikle 2023’ün ilk üç ayında mücevher satışlarının yıllık %17 düştüğü Hindistan’daki fiyata duyarlı tüketicileri satış yönünde harekete geçirdi.
Geçen yılın ikinci yarısında merkez bankası altın alımlarındaki rekor seviyelerin önemli bir kısmı, alımlarını IMF’ye bildirmeyen gizemli alıcılardan geldi. Bunların Çinli, Rus ve Orta Doğulu kamu kuruluşları olduklarından yaygın olarak şüpheleniliyordu.
Bu gizem, 2022’nin son altı ayındaki 500-580 tonun altında olan 110 ila 120 tonluk alımlarla yılın ilk çeyreğinde de devam etti.
Merkez bankaları alımlarını bildirdikçe sis perdesi dağılsa da Reade, talebin şu anda alımlarını bildiren Çin Halk Bankası’ndan kaynaklandığını söyledi.
Kaynak: US banking crisis pushes gold close to all-time high