Sosyal Medya

FÖŞ yazdı: Muhalefetin tarihi hezimeti üzerine aykırı düşünceler

7 Haziran 2023

Anketlerin çoğunda açık veya küçük ara önde giden Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı (KK & Mİ) bu seçimi nasıl kaybetti?  Finans cemaatinde Mehmet Şimşek ekonomiyi kurtarabilir mi tartışması ayyuka çıkarken, muhalif basının siyasi kanadında da KK & Mİ’na acımasız bir bindirme yarışı başladı. Basının iktidar kanadında ise sebepler kolaylıkla deşifre edildi:  Milli ve yerli politika, Erdoğan’ın eşsiz liderliği, Müslüman Dünyanın desteği, halkımızın FETÖ ve PKK’yla işbirliği yapanlara attığı, sesi Kandil ve Vaşigton’dan duyulan şamar.

Bu ülkede ortalama IQ’nun gerilemesine hiç şaşırmıyorum. Tahılla beslenip, dimağı da bu tür yüzeysel ve biraz sallasan her tarafından vidaları dökülecek analizlere doldurulan bir nesil satrançta çok parlak  performans gösteremez doğal olarak.

FÖŞ sayısız alternatif evren ve zaman çizelgesine eren eşsiz dehasıyla cevapları her zaman biliyordu tabii ki, ama faniler de biraz ekmek yesin, kum havuzunda  oynasın diye topa girmedi.  Ama, İlahların bile sabrının sınırı vardır, örnek olarak Sodom ve Gomorra’yı göstereblirim. Sonunda dayanamadı, ve bu eşşekarısı kovanına çomak sokmak zorunda kaldı. Gerçek koltuğundan kalkıp gerininceye kadar, yalan dünyayı iki kez dolaşırmış derler. Benim gerçek şöyle bir gerinsin bakalım da, yalan rekabetsiz kalmasın.

Öncelikle, bu seçim süreci beni çok yordu. RTE’nin zaferi aslanın ağzından çalmasında oynadığım kritik rolün takdir edilmesini beklemiyorum. Ben de Hakan Fidan gibi perde arkasında kuklaların iplerini çekerek gündemi yönetirim. Ama, tüm kamu  kadroları değişiyor hazır, bu garibe de bir KİT’te yönetim kurulu üyeliği filan?  Ya da ballı maaşlı bir Başkanlık Danışma Kurulu’nda görev?

Dönelim seçim analizime

  • Seçimlerde sistemik hile yoktu. Hele RTE’in zaferini yurtdışı ve Suriye’li oylarına bağlayanlar beyin naklini denesin. Bu iki kitleden RTE’ye gelen net oy 700 bini bulmaz.
  • RTE seçimi dahiyane stratejiler ve propaganda üstünlüğüyle filan da kazanmadı. 20 yıldır bütçeden tek kuruş sarf etmemekle öğünen eşsiz lider baktı ki papuç pahalı, en az $35 milyar koydu seçmenin cebine. Bu yüzden de kararsız seçmen ve AKP’nin her zaman ağırlıkta olduğu 50 yaş üzerinde seçmenin gönlünü kazanmayı becerdi.
  • Daha yeni öğreniyoruz, seçimi kaybetmeye o kadar yakındı ki, Rusya ve Azerbaycan milyarlarca dolarlık destek attı TCMB’ye.
  • Seçim sürecinde hiç üstünde durulmayan nokta, iş dünyasının onlara attığı tüm kazıklara rağmen RTE ve Cumhur İttifakı yanında ağırlıklarını koymaları oldu. RTE’nin propaganda savaşını kazandığı palavra, ama cukka yarışında fersah fersah öndeydi.
  • KK’nın SP, Deva, Gelecek ve DP’yi CHP listesinden TBMM’ne taşıma hamlesi dahiceydi. Eğer Mİ kazansaydı, bu partiler AKP-MHP’yi talan edip, tek bir MV bırakmayacaklar, siyasi topografya değişecekti.
  • Bu partilerin AKP-MHP-Hüda-Par ve YRP’nin katı ve bağnaz siyasi ideolojisine alternatif yumuşak ve insancıl muhafazakarlık vizyonu sunmaları çok kıymetli.  Not edeyim, bu dört parti de Kürt sorununa adil çözüm çözüm taraflısı.
  • TBMM artık çok renkli ve tabanı olan bütün siyasi düşünceler temsil ediliyor. Ne büyük kazanım.
  • Artık 3 Türkiye var. Yeşil Sol’un tartışmasız hakimiyetinde bir Kürt coğrafyası, zengin ve kıyı illerinde global pazar yerine entegre, toplam oy içinde oranı hızla artan yörelerde oylarını seçimden seçime artıran bir Mİ var. Global ekonomiden kopuk, sosyal medyadan uzak, sadece devlet desteğiyle yaşamaya mahkum edilen Karadeniz, İç Anadolu ise RTE’ye sadık. Hangi Türkiye’nin geleceği kazanacağını öngörmek de zor değil.
  • Karadeniz ve İç Anadolu seçmenini eleştirmiyorum, son bir kaç ayda RTE dağıttığı ulufe ile onların gözündeki “ailesine gözü gibi bakan baba” imajını pekiştirdi. Onların değişimi ancak çok derin bir ekonomik krizden sonra gerçekleşecek ki, o da 2023 kışında veya 2024 ortasında merhaba der.
  • KK & Mİ kendi tabanlarında büyük heyecan uyandırdı, insanımızın hak, hukuk, adalet kavramını nasıl özlediğini gösterdi. Muhalif basın yetersiz gözlemci bulunan bir kaç bin sandığı ağzında jiklet gibi çiğneye dursun, daha önce görmediğimiz ölçüde sivil örgütlenmeyi tetikledi KK & Mİ. Bu kazanımlar muhakkak korunmalı. Bu toplumu kimse kurtaramaz, kendinden başka. Umarım muhalif seçmen direnmeyi öğrendi ve örgütlü kötülük rejimine boyun eğmeyecek.
  • KK tarihe geçecek işler başardı. 6 partiyi “demokrasi” gibi Türkiye’de tam anlaşılmayan bir kavram etrafında bir arada tutmak, “seçilemez” derken %48 oy almak, Alevi kimliğini “merdiven altından çıkarmak”  ve ne önemlisi muhalif basının asla değerini anlamadığı bir dizi demokrasi ve sürdürülebilir kalkınmaya dönüş belgesini tartıştırmak  eşsiz katkılar.
  • Meral Akşener çok büyük hatalar yaptı ve asla KK’nun adaylığını sindirmedi. Partisi de Meral Akşener’in masadan kalkmasına neden olan kırılmayı üstünden atamadı. İYİP’in ortak listeyi reddetmesi, Mİ’na 10-15 sandalye kaybettirdi.
  • Türkiye sahnesine İmamoğlu, Selahattin Demirtaş, Canan Kaftancıoğlu, Erkan Baş, Mansur Yavaş gibi nice lider adayları çıktı. AKP kadrolarında RTE’nin yerini alacak kim var?
  • Bütün bu övgülerden sonra ben de artık KK’nun yerini İmamoğlu gibi genç bir lidere bırakmasının doğru olacağı düşüncesindeyim. Akşener ise milliyetçi oyların peşinde koşmaktan vazgeçip, merkez sağ kimliğini pekiştirmeli.
  • CHP kanatları altında TBMM’ne giren SP, Deva, DP ve Gelecek Partilerinin ilk fırsatta Mİ’ın satıp AKP’ye destek vereceğini düşünenler, herkesi kendileri gibi ahlaksız zannediyorlar.
  • AKP diye bir parti kalmadı. Artık yalnız MHP değil, DSP, Hüda-Par ve YRP gibi marjinalin de paspalı partilerin desteğiyle iktidar olabiliyor. RTE için de durum aynı. Artık kendi gücüyle lider olacak potansiyele sahip değil, her seçimde biraz daha onu RTE yapan değerlerden taviz vererek kazanıyor.
  • Soylu ve Nebati’nin siyaset sahnesinden çekilmesi Türkiye için eşsiz bir kazançtır.
  • Mİ’nın yenilgisinde en büyük pay muhalif medyanındır. Nisan ortalarına kadar tek işleri KK & Mİ’nı eleştirmek oldu. Onlar asla zafere inanmadılar, onları okuyup seyredenlerin de moralini bozdular.
  • Mayıs’ta hepsi KK’nun eşsiz siyasi dehasını alkışlıyordu. Elimde gazete makaleleri ve YouTube kayıtları var. Seçimden bir gün sonra aç çakallar gibi kaybedenlerin leşini yemeye koştular. Asla sorumluluk almadılar, asla kendileri eleştirmediler, asla siyasetin realitelerini anlamak istemediler.
  • Onların yüzünden nazlı CHP seçmeni ortak listeye burun kıvırdı. Bence CHP’nin anket ortalamasının altında kalmasının bir numaralı nedeni, SP, DP, Deva ve Gelecek değil, kendi seçmeninin sandığı boykot etmesi.
  • Muhalif basın son ana kadar zafere inanmayınca, etkin oldukları sosyal medyayı takip eden genç seçmeni de sandıktan caydırdılar.
  • RTE ve Cumhur İttifakı’na, ve onlara gönül ve oy veren seçmene bir eleştirim yok, kızgınlığım da yok. Ama, egoları ve göya ifade özgürlüğü ve kendileri gibi düşünmeyen herkesi vahşice eleştirdikleri için KK & Mİ’nı satan muhalif basını asla affetmeyeceğim. Bizi içerden vurdular.

FÖŞ

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları