Genel
Fidelity Investments: 2023’te altın nereye koşuyor?
Altın, uzun vadeli yatırım portföylerinin ayrılmaz bir parçası. Riski yayma ve hisse senedi gibi riskli yatırımlarla düşük korelasyonu portföyde bulundurmanın…
Altın, uzun vadeli yatırım portföylerinin ayrılmaz bir parçası. Riski yayma ve hisse senedi gibi riskli yatırımlarla düşük korelasyonu portföyde bulundurmanın önemli avantajları. Altın, tarihsel olarak, 2008 mali krizi gibi dalgalı dönemlerde de değerini korumuş.
Altın fiyatındaki son zirveler, jeopolitik belirsizliğin yükseldiği zamanlarda geldi. Örneğin, 2008 Büyük Mali Krizi izleyen Euro-bölgesi çevre ülkeler borç krizi sırasında da altın yükseldi. Ardından, aşılar Covid-19 felaketinden kurtuluşun yolunu açmadan önce, pandeminin erken aşamalarında tekrar zirve yaptı.
Ancak, geçen yılın başında yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak yükselen faiz oranlarındaki artışlar değerli metalin cazibesini yavaş yavaş azaldı.
Geçen Şubat ayında, altının fiyatı ons başına 2.000 doları aşan geçici bir zirveye ulaştı, ancak sonbaharda değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetmişti. Yükselen faiz oranları ve tahvil getirileri altın fiyatı için kötü çünkü altın yatırımcılara hiçbir gelir getirmiyor ve bu nedenle diğer nispeten güvenli gelir limanlar öne çıktıkça daha az çekici hale geliyor.
Ancak altının yıl-içi dibi geride kaldı. Geçen yılın sonunda yeniden yükselişe geçip son üç ayda yaklaşık %17 artarak geçen Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Altın fiyatı neden arttı?
Altındaki rallinin temel nedeni, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatacağı ve akabinde yeniden borçlanma maliyetini düşürmeye başlayacağı beklentisi.
Aralık’taki dört ardışık 0,75 puanlık sonunda, Fed’in parasal sıkılaştırma politikasının işe yaradığı görülüyor. Geçen hafta ABD enflasyonu bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Yatırımcılar fed faiz oranlarının zirvesinin yaklaştığına inanıyor.
Ancak altın henüz tam anlamıyla mayınlı tarladan çıkmadı. Yatırımcılar, Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünün son aşamalarında çeyrek puanlık faiz artırımlarına dönüp dönmeyeceğini görmek için gelecek Çarşamba FOMC duyurusunu sabırsızlıkla bekliyor. Vadeli işlem piyasaları, Fed oranlarında %5’in biraz altında bir zirve fiyatlarken, ardından %3 civarında nötr seviyeye doğru oldukça hızlı bir gerilemeye işaret ediyor.
Altın görünümünün daha olumluya dönmesinin bir başka nedeni de dolar. Analistler, Fed’in Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası gibi diğer merkez bankalarına kıyasla yavaşlayan faiz artırımlarının Dolar Endeksi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceğini söylüyor.
Daha zayıf bir dolar, ABD dışındaki alıcılar için daha ucuz hale getirdiği için altın gibi emtialara fayda sağlayabilir.
Fon akışları da önemli
Kuırumsal yatırımcıların altına olan iştahı düşmüş gibi görünse de, fiyatı etkileyebilecek başka alıcılar da var.
Dünya Altın Konseyi’ne göre, yatırımcılar 2022’de 3 milyar dolar değerinde fiziksel destekli altın ETF’leri sattı; böylece Aralık sonunda küresel altın portföyleri %3,4 düşüşle 202,7 milyar dolara indi.
Yatırımcı duyarlılığının zayıflamasına karşın, merkez bankaları geçen yıl resmi rezervlerine daha fazla altın eklemeye devam etti.
Merkez bankaları, Kasım ayında bir önceki aya göre %47 artışla net bazda 50 ton daha altın satın aldı.
Eylül 2019’dan bu yana en büyük sıçrama olan 32 tonluk artış bildiren Çin Merkez Bankası (PBoC) bir numaralı alıcı.
Altın nereye koşacak?
Danimarka Saxo Bank’ta emtia stratejisti Ole Hansen kısa süre önce altının 2023’te rekor seviyelere çıkabileceğini söyledi. Hansen’e göre altın tahmini yaparken dikkate alınması gereken üç temel faktör var.
Gittikçe dünyayı pençesine alan “savaş ekonomisi zihniyeti” (bloklararası gerginlik), merkez bankalarını FX rezervi tutmaktan altına yönlendirebilir.
İkinci olarak, hükümetler yenilenebilir enerjiye geçiş (Yeşil Ekonomi) gibi iddialı projelerde bütçe harcamalarını artırabilir. Daha yüksek kamu borçları, kağıt paraların değerini düşürür ve altını uzun süre değerini muhafaza edecek bir enstrüman olarak daha çekici hale getirir.
Üçüncüsü, 2023’teki potansiyel bir küresel durgunluk, merkez bankalarını likidite musluklarını yeniden açmaya sevk ederek faiz oranlarını düşürebilir ve sarı metali elde tutmanın fırsat maliyetini azaltabilir.
Nafeesa Zaman, What does 2023 hold for gold?