Genel
Davos’a katılan CEO’ların yüzü gülmüyor
Dünya ekonomisi yeni bir yavaşlamayla karşı karşıya kalırken, Davos’a katılan CEO’lar, on yıldan fazla süredir ilk kez bu denli karamsarlar.…
Dünya ekonomisi yeni bir yavaşlamayla karşı karşıya kalırken, Davos’a katılan CEO’lar, on yıldan fazla süredir ilk kez bu denli karamsarlar.
PwC tarafından yapılan yeni bir ankete göre, CEO’ların yaklaşık %73’ü küresel büyümenin bu yıl düşeceğini düşünüyor. Anket, 105 ülkeden 4.410 CEO’a ekonomiyi sordu.
Ayrıca, neredeyse %40’ı, işletmelerinin mevcut trendler sürerse on yıl içinde ekonomik olarak rantablitesini kaybedeceğinden çekindiğini de gösterdi.
Denetim firması PwC tarafından yapılan ankete göre, CEO’ların yaklaşık %73’ü küresel büyümenin bu yıl gerileyeceğini düşünürken, iş dünyası liderleri 12 yılın en karamsar görünümüne hazırlanıyor.
Ancak PwC Başkanı Bob Moritz Salı günü İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’ndan CNBC’ye verdiği demeçe göre, bu yavaşlama 2008 ve 2009’daki ekonomik çöküşün tekrarı değil.
Moritz, “Fark, o zaman kimsenin krizin geldiğini görmemesi ve kimsenin ne kadar süreceğini anlayamamasıdır” dedi. Bugün CEO’lar “bu işlerin üstesinden gelmek için kendi yeteneklerine çok daha güveniyorlar” diye ekledi.
Küresel ekonomi, CEO’lar için en büyük endişe kaynağı olurken, uluslararası jeo-politik iklime duyulan güven hızla azaldı.
Örneğin Birleşik Krallık’ta, Pazartesi günü geç saatlerde yayınlanan yeni PwC anketine göre, CEO’ların yalnızca %21’i küresel ekonominin önümüzdeki 12 ayda iyileşmesini bekliyor;
PwC’nin 26 yıllık anketi, 105 ülkeden 4.410 CEO’a sorular sordu. Şirket yöneticilerinin neredeyse %40’ı, işletmelerinin mevcut gidişata göre on yıl içinde ekonomik olarak hayatta kalamayacağına inandığını gösterdi.
Birleşik Krallık’ta CEO’ların %22’si, işletmelerinin önemli yapısal değişiklikler olmadan ekonomik olarak ayakta kalamayacağını düşünüyor.
“Bu durum, CEO’ların bildiği sorunların bir birleşimi. Bu onlar için yeni bir bilgi değil” dedi Moritz CNBC’ye. Davos’ta en moda terimlerden biri de “polycrisis”, yani çok boyutlu kriz.
Moritz’e göre, küresel ekonomi yavaşlarken birçok işveren maliyetleri kısmak isteyecek olsa da, ankete katılan CEO’ların %60’ı çalışan sayısını azaltmayacaklarını söyledi.
“Yavaşlayan bir ekonomide istihdam pazarında pazarlık gücü işverenler lehine döndü mü?” sorusuna, CEO’ların çoğunluğu “Becerisi olan çalışanlar için cevap hayır” dedi. Artan işsizlik beklentilerine karşın, işverenlerin çalışanlara iyi ücretler, yan haklar ve beceri kazandırabilmeleri için maliyet tasarrufu yapmaları gerekeceğinin altı çiziliyor.
EY başkanı: CEO’lar “oldukça iyi” gidiyor
Rakip Big Four (Dört Büyükler) danışmanlık şirketi EY’nin başkanı Carmine Di Sibio, ekonominin önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde “oldukça zor bir dönemden” geçmesini beklediğini, ancak iş dünyası liderlerine güvendiğini ifade etti.
Sibio, Salı günü Davos’ta CNBC’ye verdiği demeçte, “CEO’ların keyfi oldukça iyi gidiyor,” dedi ve EY’nin Avrupa’daki diğerlerinin yanı sıra ABD’de şu anda devam etmekte olan 17 yeniden yapılandırma projesinden bahsetti.
Di Sibio’ya göre, şirketlerin şu anda uğraştığı uzun vadeli sorunlardan biri “demografi”, çünkü ABD ve Avrupa’nın “basit şekilde söyleyeyim, daha fazla işçiye ihtiyacı var” diye ekledi.
EY başkanı ayrıca teknoloji sektöründeki son işten çıkarmalara da değindi, ancak bu şirketlerin işten çıkarmaların en önemli nedeninin son birkaç yılda çok fazla insanı işe almaları olduğunu vurguladı.
“İşten çıkarmalar ABD’deki Fed’e bir mesaj göndermek için mi? Yoksa gerçekten küçülmek niyetindeler mi?” diye sordu.