Sosyal Medya

Ekonomi

Uzak ülkelere ihracat stratejisi belli oldu… Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin ihracatını dünyanın en uzak noktalarına ulaştırma ve Türkiye markasının bilinirliğini artırma, yeni pazarlara ulaşma ve mevcut pazarlardaki konumun güçlendirilmesi yönelik çalışmaları sürdürdüğünü duyurdu.

Uzak ülkelere ihracat stratejisi belli oldu… Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ihracatını dünyanın en uzak noktalarına ulaştırma ve Türkiye markasının bilinirliğini artırma, yeni pazarlara ulaşma ve mevcut pazarlardaki konumun güçlendirilmesi yönelik çalışmaları sürdürdüğünü duyurdu.

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dünya ekonomisinin zayıf seyrinin özellikle Avrupa bölgelerini olumsuz etkilediği ve bu nedenle Türkiye’nin geleneksel pazarlarının ötesine geçmeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

 

Bu doğrultuda, 2022 yılında başlatılan “Uzak Ülkeler Stratejisi”nin uygulanmasının hızla devam ettiği ifade edildi.

 

Ticaret Bakanlığı, bu strateji kapsamında Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı eksenindeki avantajlı konumundan faydalanarak, dünya ekonomisinin yüzde 64’ünü oluşturan 18 ülkeye yönelik ihracatı 4 katına çıkarma hedefi koydu.

 

Bu ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Şili, Tayland ve Vietnam olarak belirlendi.

 

Ticaret Bakanlığı, “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında finans, standardizasyon, lojistik, tanıtım, diplomasi gibi birçok alanda 328 eylemi içeren bir yol haritası oluşturdu ve bu eylemleri hayata geçirmeye devam ediyor.

 

Ayrıca bu strateji çerçevesinde 2023 yılı sonuna kadar 18 ülkeye yönelik 32 ticaret heyeti programı ve 119 yurtdışı fuar düzenlenmesi planlanıyor.

 

 

Ticaret Bakanligi5 habermeydan

 

 

İSLAM ÜLKELERİNE İHRACAT

 

Son dönemde içinde bulunulan siyasal konjonktürle beraber başta Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere İslam ülkeleri ile Türkiye ticari ve ekonomik ilişkileri açısından önemli gelişmeler kaydedildiğine dikkat çekilerek, “Bu gelişmeler doğrultusunda, İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari anlamda artan önemi ile birlikte ‘İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi’ hayata geçirilmiştir.

 

Bu strateji ile İslam ülkelerinin ihracatımızdaki yüzde 26’lık payının 2028 yılında yüzde 30’a yükselmesi hedeflenmektedir.

 

Ticaret Bakanlığı olarak, ‘Ticaret Diplomasisi’ faaliyetlerimiz doğrultusunda tesis edilen ticaret ve yatırım anlaşmaları ağımızın İslam ülkelerine yönelik yeni stratejimiz ile genişletilerek ihracatçılarımıza daha geniş pazara giriş imkanı sunulması amaçlanmaktadır.

 

Bu stratejiler kapsamında yer alan her bir ülkenin pazar yapısı incelenerek potansiyel sektör ve ürün belirleme çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.

 

Tespit edilen potansiyel ürünler ve sektörler çerçevesinde, İslam ülkelerine yönelik ihracatımızda artış sağlanması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda yıl sonuna kadar İslam ülkeleri ile ihracatı geliştirme stratejisi kapsamında 23’ü genel, 63’ü sektörel olmak üzere toplam 86 ticaret heyeti programı ile toplam 122 heyet programı ve 127’si yurt dışı fuar olmak üzere toplam 448 uluslararası fuar düzenlemesi planlanmaktadır” denildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler