Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye, nükleer enerjide ilerleyen aşamalar için Çin’e yöneliyor

Anlaşma gereği, Çin Türkiye'nin muhtemelen üçüncü nükleer enerji santralini inşa edecek. İlk santral Akdeniz kıyısında Rusya tarafından inşa edilmekte, ikincisi ise Karadeniz kıyısında planlama aşamasında bulunmakta.

Türkiye, nükleer enerjide ilerleyen aşamalar için Çin’e yöneliyor

Türkiye, yeni bir nükleer enerji santrali inşası için Çin ile bir anlaşmaya yaklaştığını açıkladı. Bu adım Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ithalatını azaltma çabalarında büyük bir sıçrama olacaktır.

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Çinli yetkililerin yakın zamanda gelecekteki santralin olası yerini ziyaret ettikten sonra görüşmelerin “birkaç ay içinde tamamlanabileceğini” söyledi. Bu alan, Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarına yakın bir yerdedir.

Bayraktar, farklılıkların büyük engeller olmadığını ekleyerek,”Çinli bir şirketle uzun süredir görüşme halindeyiz” ve  “Bu nedenle nükleer enerji programı için Çin ile yakın bir zamanda anlaşmaya varabileceğiz” dedi.

Anlaşma gereği, Çin Türkiye’nin muhtemelen üçüncü nükleer enerji santralini inşa edecek. İlk santral Akdeniz kıyısında Rusya tarafından inşa edilmekte, ikincisi ise Karadeniz kıyısında planlama aşamasında bulunmakta. Bayraktar, Rusya’nın Rosatom’unun yanı sıra Güney Koreli şirketlerin de ikinci santrali inşa etmeye ilgi gösterdiğini söyledi, ancak Türkiye daha fazla yerel katılım arıyor.

Türkiye enerji ithalat maliyetini düşürme çabalarının ana direği olarak nükleeri görüyor ve geçen yıl yaklaşık 80 milyar doların hemen altında olan enerji ithalatını azaltmayı hedefliyor. Bayraktar, nihai amaçlarının nükleer enerjiden gelen elektrik üretim kapasitesini, birkaç yıl içinde tam olarak faaliyete geçtiğinde Akkuyu santrali tarafından üretilebilecek miktarın neredeyse dört katına çıkarmak olduğunu söylüyor.  Bakan’ın söylediğine göre bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin muhtemelen küçük modüler reaktörler olarak bilinen SMR’lerden gelen 5 GW ek kapasiteye ihtiyacı olacak.

Bayraktar, “Türkiye’de daha geniş bir nükleer ekosistem oluşturmak istiyoruz” dedi. “Başarılı bir enerji dönüşümü için 2050 yılı civarında Türkiye’nin 1 trilyon dolarlık ekonomisinin karbon nötr olmasını beklediğimiz bir zamanda nükleere ihtiyacımız var.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler