Sosyal Medya

Borsa

Piyasalarda gelecek hafta hangi veriler takip edilecek?

Küresel pay piyasaları, ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararlarını açıkladığı haftada karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta için…

Piyasalarda gelecek hafta hangi veriler takip edilecek?

Küresel pay piyasaları, ABD ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararlarını açıkladığı haftada karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta için gözler ABD enflasyon verilerine çevrildi.

 

Geçen hafta yatırımcıların odağında merkez bankaları, yoğun makroekonomik takvim ve bilançolar bulunurken, alınan karışık sinyaller piyasaların yön bulmasını zorlaştırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed), hafta içindeki toplantıda politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Geçen yılın mart ayından bu yana 10. faiz artırımını gerçekleştiren banka, faiz oranını toplam 500 baz puan yükseltmiş oldu.

Bankadan yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte “ılımlı bir büyüme” kaydettiğine işaret edilerek iş kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük kaldığı, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiği aktarıldı.

“Yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde etmek için bazı ek politika sıkılaşmasının uygun olabileceğinin öngörüldüğüne” ilişkin ifadenin açıklamadan çıkarılması ise dikkati çekti.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın haziranda faiz artışını durduracağına kesin gözüyle bakıldığını ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının haziran toplantısında ele alınacağını söylediğini hatırlattı.

Geçen hafta ülkede açıklanan verilere göre, iş gücü piyasasının güçlü seyrinin sürdüğünü belirten analistler, söz konusu verilerin Fed’in politika alanına ilişkin elini rahatlattığını kaydetti.

ABD’de tarım dışı istihdam nisanda 253 bin kişi artarak beklentileri aşarken, işsizlik oranı yüzde 3,4 ile 50 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine tekrar geriledi.

 

 

Öte yandan, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC), First Republic Bank’ın kapatıldığını ve varlıklarının ABD’nin büyük bankalarından JPMorgan Chase tarafından satın alınacağını duyurmasıyla yatışan bankacılık krizinin, bu hafta ABD’de yeniden etkili olmasına karşın devlet yetkililerinden ve bankalardan yapılan açıklamalar bölgesel banka hisselerinde oynaklığı artırdı.

Söz konusu bankalardan Pacwest’in, stratejik varlıkların satışı dahil olmak üzere opsiyonlarını değerlendirdiğini ve son dönemde ilgi gösteren potansiyel yatırımcı ve partnerlerle görüşmelerin sürdüğünü açıklamasının ardından bankanın hisselerinde dalga boyları artmış ve yüksek oynaklık nedeniyle birçok kez işlemler durdurulmuştu.

 

Tüm bu gelişmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinde hafta boyunca yaklaşık 30 baz puanlık dalgalanma görülürken, haftayı yaklaşık 2 baz puan artışla yüzde 3,44’ten tamamladı. Düşüş eğilimli bir seyir izleyen dolar endeksi ise haftayı önceki kapanışının yaklaşık yüzde 0,5 altında 101,2’den kapattı.

Altının ons fiyatı, hafta içinde 2.065,4 dolarla Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi test ederken, haftayı önceki kapanışa göre yüzde 1,4 artışla 2.016,9 dolardan tamamladı.

Düşüş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşıyan Brent petrolün varil fiyatı 71,5 dolar ile yaklaşık son bir senenin en düşük seviyesine inmesinin ardından haftayı yüzde 6,2 düşüşle 75,2 dolardan kapattı.

 

New York borsaları karışık seyir izledi

ABD’de pay piyasaları Fed haftasında karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta çarşamba günü ülkede açıklanacak olan enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in haziranda faiz artışını durduracağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, Banka’nın yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi yapabileceğinin fiyatlandığını ancak Powell’ın toplantıda konuya ilişkin sorulara “Şu anda faiz indirimini düşünemeyiz.” şeklinde cevap verdiğini anımsattı.

 

 

Avrupa’da gözler BoE’ye çevrildi

Avrupa borsalarında, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üç temel politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdığı haftada karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta için İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti.

 

 

 

ECB’den yapılan açıklamada, gelecek dönem alınacak kararların piyasalar üzerinde yeterli sıkılaştırma yapacağı duyurulurken, toplantı sonrası açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde da bankanın enflasyona karşı “daha gidecek yolu” olduğunu ve Avro Bölgesi’ndeki enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya “ara vermediğini” söyledi.

 

 

Asya, Çin’in enflasyon verilerine odaklandı

Asya borsalarında geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, faiz kararlarını açıklayan bölge ülkelerin merkez bankaları Fed’i takip ederek 25 baz puanlık artışa giderken, gelecek hafta açıklanacak olan Çin’de enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

Geçen hafta Asya’da da merkez bankaları para politikası kararları öne çıkarken, Avustralya Merkez Bankası (RBA), beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,85’e çıkardı. Banka’dan yapılan açıklamada, gerekmesi halinde faiz artışlarına devam edileceği duyurdu.

Defakto merkez bankası niteliğindeki Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), gösterge faiz oranının 25 baz puan artışla yüzde 5,5’e çıkarıldığını bildirdi.

 

ekonomist.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler