Ekonomi
Orta Vadeli Program’da (OVP) sağlık turizmi de yer aldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan, 2024-2026 dönemi için üç yıllık ekonomik hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP), 2023 yılı Eylül ayının ilk haftasında açıklandı. OVP'nin dikkat çeken bir yönü ise sağlık sektörüne ayrılan özel bir bölümünün bulunması oldu.
Ekonomi yönetimindeki değişim ve rasyonele dönüş tartışmalarının odağında olan Orta Vadeli Program, her yıl olduğu gibi bu yıl da Eylül ayında kamuoyu ile paylaşıldı. Programın içeriği, ülkenin ekonomik geleceği hakkında önemli ipuçları verirken, sağlık sektörünün de bu planın merkezinde yer aldığı görüldü. ECONiX Araştırma, Orta Vadeli Program’ı sağlık perspektifinden inceleyerek dikkat çekici bulgulara ulaştı.
İşte söz konusu bulgular:
SAĞLIK SEKTÖRÜ, “DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİ” KATEGORİSİNDE
OVP’nin Ödemeler Dengesi bölümünün 18. maddesinde sıralanan sektörlerden biri olan sağlık hizmetleri, stratejiler kapsamında verimlilik ve uluslararası rekabet gücü açısından destekleneceğine vurgu yapılmıştır. ECONiX Araştırma uzmanlarından Selin Ökçün, bu politikanın uygulanmasıyla Türkiye’de üretim yapan şirketlerin rekabet açısından avantaj kazanabileceğini belirtiyor ve yerel üretim politikası çerçevesinde jenerik ürünlere sahip olan şirketlerin ihracat yaparken teşviklerden yararlanabileceğini ifade etti.
SAĞLIK TURİZMİNE NİTELİK, NİCELİK VE PAZARLAMA DESTEĞİ
OVP’nin Ödemeler Dengesi bölümünün 22. maddesinde sağlık turizmi başlığına yer verilmiştir. Program kapsamında sağlık turizmi alanında hizmet kapasitesinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi ve sağlık turizmi faaliyetlerine yönelik tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin artırılması öngörülmüştür.
Türkiye’nin 2022 yılında sağlık turizminden elde ettiği gelirin 2,1 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Dr. Birol Tibet, Sağlık Bakanlığı’nın yeni mevzuatla saç ekimi gibi hizmetlerin pazarlanması ve sertifikasyonu gibi başlıklar için düzenlemeler yaptığını söylüyor. Tibet, Orta Vadeli Program’da yer alan sağlık turizmi maddesinin bu hamleyle örtüştüğünü ve ilerleyen dönemde benzer düzenlemelerin yapılmasının beklendiğini ifade etti.
İLAÇ VE TEDAVİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ VE TEDARİK ZİNCİRİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ
Orta Vadeli Program’ın Kamu Maliyesi bölümünde, akılcı ilaç kullanımının teşvik edilmesi ve ilaç ve medikal malzeme tedarik zincirinin güçlendirilmesine vurgu yapılmıştır. Bu politikanın sağlık sektöründe ilaç ve tedavi maliyetlerinin düşürülmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması açısından önemli bir adım olduğunu belirten ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Dr. Birol Tibet, tedarik zincirine yönelik düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulmasını amaçladığını söyledi.
DÖVİZ KURU ETKİSİ
ECONiX Araştırma Yönetim Ekibi Üyesi Dr. Güvenç Koçkaya, Orta Vadeli Program’ın sağlık sektörünü sürdürülebilir, akılcı ve maliyet-etkin hale getirme amaçladığını ancak küresel ekonomik koşullar ve döviz kuru değişimlerinin bu politikaların hayata geçirilmesini zorlaştırabileceğini belirtti. Özellikle dolar/TL kurundaki dalgalanmaların ilaç ve tıbbi malzeme maliyetlerini etkileyebileceğine dikkat çekti.
PARA ANALİZ