Ekonomi
Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz: 50 milyar dolar gelirse ekonomi düzelir mi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu.…
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu. Eğilmez ayrıca paradan yine sıfır atsak paramız değer kazanmaz mı?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye, 2001 krizine girdiğinde IMF ile bir stand by programı uygulaması içindeydi. 2000 ile 2008 arasında Türkiye, IMF’den yaklaşık 45 milyar dolarlık fon kullandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında IMF’den kullandığı bu fonun önemli etkisi oldu. İnsanlar bu paraya bakarak körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların aynı etkiyi yaratarak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı merak konusu.
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez kendi bloğunda konuyla ilgili “Güncel Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir yazı yayımladı.
Bu tür krizlerden çıkışta elbette ki para çok önemli ama tek başına krizden çıkışı sağlayamaz, sağlasa bile kısa süre sonra tekrar krize girilmesini engelleyemez diyen Eğilmez, “Tıpkı paradan sıfır atılması konusunda değindiğim gibi IMF’nin bu maddi desteğine ek olarak o dönemde bazı gerekli yapısal reformlar yapılmıştı. Ayrıca IMF’nin bu parasal desteğine ek olarak ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye girişi de olmuştu. O yabancı sermayenin geliş nedeni IMF programı ve Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle tam üyelik müzakerelerine başlamış olmasıydı.
Parasal destekle birlikte o reformların yarattığı olumlu beklentiler ekonominin hızla iyiye gitmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların hangi formda ve hangi sürede geleceğini bilmiyoruz ama medyada yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla bunun bir kısmı yapılan dış ticaret anlaşmalarından sağlanacak ihracat tahmini, bir kısmı Eximbank’a verilecek krediden ve karşılıklı yatırım miktarlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bir programa dayanmayan ve beraberinde yapısal reformları getirmeyen bu tür parasal desteklerin 2001’deki gibi bir çıkış ve hatta olumlu beklenti yaratması mümkün görünmediğinin altını çizen Eğilmez, “Zaten piyasa da bu gelişmeye göre şekillenmedi” dedi.
“PARADAN YINE SIFIR ATSAK PARAMIZ DEĞER KAZANMAZ MI?”
Eğilmez’in söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
“Paradan sıfır atmakla para değer kazanmaz yalnızca psikolojik etkisi olabilir. Psikolojik etki olması için de bu işlemin sağlam bir ekonomi programının bir parçası olması gerekir.
2005 yılında paradan sıfır atıldığında Türkiye ciddi bir IMF programı uyguluyordu. Bankacılık reformu yapılmış, zayıf bankalar TMSF’ye devredilmiş, bütün bankaların sermayeleri güçlendirilmiş, çeşitli kurallar getirilmişti. Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bütçe açıkları düşürülmüş, kamu kesimi borçlanması buna göre azalmıştı. Kamu harcamaları da disipline edilmiş, enflasyonda gerileme başlamıştı. Bunlara paralel olarak faizler de düşüyordu. Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamanın eşiğindeydi ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış başlamıştı. Özetle söylemek gerekirse tam olarak olmasa da gerekli alanların çoğunu kapsamasa da bir yapısal reform paketi yürütülüyordu.
‘İYİLEŞMEYE BAŞLAYAN EKONOMİYE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI’
Bütün bu girişimler TL’nin yabancı paralara karşı konumunu güçlendirmiş, sermaye hareketlerine bir kısıtlama ya da denetim getirmeye gerek kalmadan kur istikrar kazanmıştı. Böyle bir ortamda paradan sıfır atılması, fiziksel olarak iyileşmeye başlayan ekonomiye psikolojik destek sağlamış, beklentilerin olumlu yöne çevrilmesine katkı sağlamıştı. Bugün bu saydığımız reformların hiçbiri ortada yok. Üstelik yapılması gereken yapısal reformlar yalnızca ekonomiyle ilgili olmaktan sosyal ve siyasal alanlara da yayıldı. Dolayısıyla bu tür fiziksel istikrar sağlayıcı adımlar atılmadan paradan sıfır atılması insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 26 Kasım 2024Gedik Yatırım – Varlık Dağılımı Raporu: ‘Hisse senedi ağırlığımızı arttırırken, döviz varlık ağırlığımızı düşürüyoruz’
TCMB’nin dezenflasyon stratejisinin en önemli parametrelerinden olan TL’nin reel değerlenmesine agresif bir şekilde bağlı kalmaya devam etmesini bekliyoruz...
Borsa
/ 26 Kasım 2024ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’
Borsa geçen haftadan taşıdığı iyimserliği bugün de korudu. BİST100 %1,15 daha yükselerek haftanın ilk işlem gününü 9659 seviyesinden tamamladı...
Ekonomi
/ 25 Kasım 2024ANALİZ: : İç talepte toparlanma sinyalleri güçleniyor; üretimde ana eğilim hala zayıf
Kasım ayı özeti: Üretim hala güçsüz, iç talepte toparlanma semptomları
Kripto Para
/ 25 Kasım 2024Bitcoin’de yeni standart 6 haneler! Kripto para rallisinde son durum
Küresel piyasalara damga vuran son katalizör olan 5 Kasım ABD seçimlerinin etkileri hisse piyasalarında zayıflasa da, Donald Trump’ın galibiyetinin kripto…
Şirketler
/ 25 Kasım 2024ThyssenKrupp’tan dev işten çıkarma planı
Alman çelik üreticisi ve teknoloji firması ThyssenKrupp’ın, çelik biriminde 2030’a kadar 5 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı bildirildi. Thyssenkrupp Steel…
Dünya Ekonomisi
/ 25 Kasım 2024Fitch: Küresel kredi görünümü 2025’e nötr giriyor
Derecelendirtme kuruluşu Fitch, 2025 Küresel Ülke Görünüm Raporu’nda, dünya ekonomik büyümesinde hafif bir yavaşlama ve politika faiz oranlarında daha fazla…
Borsa
/ 25 Kasım 2024UBS Group uyardı: Tesla hisselerinde balon patlayabilir
Finans şirketi UBS Group AG’nin uzmanları, ABD seçimi sonrası Tesla hisse senedindeki yükselişinin şirketin temel faaliyetlerindeki gerçek iyileşmeden ziyade piyasa…
Borsa
/ 25 Kasım 2024UniCredit, Banco BPM’ye teklif götürdü
UniCredit, anlaşmanın Avrupa’nın sermayesi en büyük üçüncü kredi kuruluşunu yaratabileceğini açıkladı. UniCredit, İtalyan rakibine 10 milyar euro (10,5 milyar $) değer…
Kripto Para
/ 25 Kasım 2024Bitcoin rekora koşuyor: Gözler 2025’e çevrildi!
Spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının onaylanmasıyla başlayan, küresel kurumsal Bitcoin benimsemesinin arttığı, Bitcoin yarılanmasının (halving) gerçekleştiği ve ABD seçimlerinin de…
Dünya Ekonomisi
/ 25 Kasım 2024Ifo İş Ortamı Endeksi Kasım’da geriledi
Almanya’da ekonomik düşünce kuruluşu Ifo tarafından gerçekleştirilen anket, iş ortamının Kasım ayında zayıfladığını ortaya koydu. Kasım ayında Ifo iş…
Döviz
/ 25 Kasım 2024Bloomberg: Dolar fiyatlarını 2025’te neler bekliyor?
Bloomberg anketine göre dolar yıl sonuna doğru yükselişe geçecek. Enflasyon ve ticaret savaşları gelecek yıl dolar için en önemli endişeler arasında.…
Gündem
/ 25 Kasım 2024TİM açıkladı: İhracat Talep Endeksi düşük seyrediyor
İhracat Talep Endeksi, 2024 yılının Ekim ayında aylık bazda %0,7 azalış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 artış…
Borsa
/ 25 Kasım 2024BİST-Tüm Şirketlerinin 3Ç2024 toplam karı, 2023’ün %35,9 altında
BİST-Tüm’de 2024’ün 3. çeyreğinde yıllık olarak sektörel bazda en yüksek kar artışını sırasıyla Telekom, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Madencilik, Çimento ve…
Benzer Haberler