Ekonomi
Mahfi Eğilmez’den çarpıcı analiz: 50 milyar dolar gelirse ekonomi düzelir mi?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu.…
Ekonomist Mahfi Eğilmez, körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı hakkında çarpıcı analizde bulundu. Eğilmez ayrıca paradan yine sıfır atsak paramız değer kazanmaz mı?’ sorusuna yanıt verdi.
Türkiye, 2001 krizine girdiğinde IMF ile bir stand by programı uygulaması içindeydi. 2000 ile 2008 arasında Türkiye, IMF’den yaklaşık 45 milyar dolarlık fon kullandı. Türkiye’nin 2001 krizinden çıkışında IMF’den kullandığı bu fonun önemli etkisi oldu. İnsanlar bu paraya bakarak körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların aynı etkiyi yaratarak Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu krizden çıkıp çıkmayacağı merak konusu.
Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez kendi bloğunda konuyla ilgili “Güncel Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir yazı yayımladı.
Bu tür krizlerden çıkışta elbette ki para çok önemli ama tek başına krizden çıkışı sağlayamaz, sağlasa bile kısa süre sonra tekrar krize girilmesini engelleyemez diyen Eğilmez, “Tıpkı paradan sıfır atılması konusunda değindiğim gibi IMF’nin bu maddi desteğine ek olarak o dönemde bazı gerekli yapısal reformlar yapılmıştı. Ayrıca IMF’nin bu parasal desteğine ek olarak ciddi miktarda doğrudan yabancı sermaye girişi de olmuştu. O yabancı sermayenin geliş nedeni IMF programı ve Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle tam üyelik müzakerelerine başlamış olmasıydı.
Parasal destekle birlikte o reformların yarattığı olumlu beklentiler ekonominin hızla iyiye gitmesini sağladı. Önümüzdeki dönemde körfezden geleceği söylenen 50 milyar doların hangi formda ve hangi sürede geleceğini bilmiyoruz ama medyada yazılanlardan anlaşıldığı kadarıyla bunun bir kısmı yapılan dış ticaret anlaşmalarından sağlanacak ihracat tahmini, bir kısmı Eximbank’a verilecek krediden ve karşılıklı yatırım miktarlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Bir programa dayanmayan ve beraberinde yapısal reformları getirmeyen bu tür parasal desteklerin 2001’deki gibi bir çıkış ve hatta olumlu beklenti yaratması mümkün görünmediğinin altını çizen Eğilmez, “Zaten piyasa da bu gelişmeye göre şekillenmedi” dedi.
“PARADAN YINE SIFIR ATSAK PARAMIZ DEĞER KAZANMAZ MI?”
Eğilmez’in söz konusu yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
“Paradan sıfır atmakla para değer kazanmaz yalnızca psikolojik etkisi olabilir. Psikolojik etki olması için de bu işlemin sağlam bir ekonomi programının bir parçası olması gerekir.
2005 yılında paradan sıfır atıldığında Türkiye ciddi bir IMF programı uyguluyordu. Bankacılık reformu yapılmış, zayıf bankalar TMSF’ye devredilmiş, bütün bankaların sermayeleri güçlendirilmiş, çeşitli kurallar getirilmişti. Kamu mali disiplininin güçlendirilmesi yolunda önemli adımlar atılmış, bütçe açıkları düşürülmüş, kamu kesimi borçlanması buna göre azalmıştı. Kamu harcamaları da disipline edilmiş, enflasyonda gerileme başlamıştı. Bunlara paralel olarak faizler de düşüyordu. Türkiye, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine başlamanın eşiğindeydi ve ülkeye doğrudan yabancı sermaye girişinde artış başlamıştı. Özetle söylemek gerekirse tam olarak olmasa da gerekli alanların çoğunu kapsamasa da bir yapısal reform paketi yürütülüyordu.
‘İYİLEŞMEYE BAŞLAYAN EKONOMİYE PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLADI’
Bütün bu girişimler TL’nin yabancı paralara karşı konumunu güçlendirmiş, sermaye hareketlerine bir kısıtlama ya da denetim getirmeye gerek kalmadan kur istikrar kazanmıştı. Böyle bir ortamda paradan sıfır atılması, fiziksel olarak iyileşmeye başlayan ekonomiye psikolojik destek sağlamış, beklentilerin olumlu yöne çevrilmesine katkı sağlamıştı. Bugün bu saydığımız reformların hiçbiri ortada yok. Üstelik yapılması gereken yapısal reformlar yalnızca ekonomiyle ilgili olmaktan sosyal ve siyasal alanlara da yayıldı. Dolayısıyla bu tür fiziksel istikrar sağlayıcı adımlar atılmadan paradan sıfır atılması insanların kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramaz.”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 12 Ocak 2025Index Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: Enflasyonla mücadele serbest piyasaya dokunmadan yapılmalı
Index Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, enflasyondan iş yaşamına, dezavantajlı gençlerin bilişime erişimleri için kurdukları vakıftan Fenerbahçe’ye kadar bir dizi konuda Recep Erçin'in sorularını yanıtladı.
Piyasa
/ 12 Ocak 2025İş Yatırım: Euro-tahvil pazarında neler oldu?
Türkiye’de CDS risk priminin artışının özel duruma dayalı olarak olmadığını, küresel piyasalardaki genel hareketliliğe paralel seyirin oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Diğer ülkelerdeki gibi yurtiçindeki eurotahvil piyasasında da sert satıcılı görünüm hakimdi....
Borsa
/ 12 Ocak 2025Atilla Yeşilada ve Serdar Pazı video: Piyasalarda ‘Tsunami’ Haftası
Atilla Yeşilada ve Serdar Pazı uyardılar: Piyasalar bu hafta satış dalgası yiyebilir
Dünya Ekonomisi
/ 12 Ocak 2025Tesla Model Y Juniper Yenilendi: Elektrikli Araç Rekabetinde Yeni Hamle
Tesla, Model Y’nin yenilenen “Juniper” versiyonunu resmi olarak tanıtarak elektrikli araç (EV) rekabetinde yeni bir hamle gerçekleştirdi. İlk olarak…
Dünya Ekonomisi
/ 12 Ocak 2025Elektrikli Araç Piyasasında Rekabet ve Düzenlemeler: Japonya da ayak uyduruyor
Japonya’da Otomotiv Vergi Reformu 2026’da Yürürlüğe Girecek Japonya, otomotiv sektörüne yönelik vergi sistemini sadeleştirmek ve çevre dostu araçları teşvik etmek…
Gündem
/ 12 Ocak 2025İDDİA: TCMB kredi kartı limitlerini daraltmayı değerlendiriyor
Kredi kartı limitleri daraltılacak mı?
Gündem
/ 12 Ocak 2025TCMB/Cevdet Akçay: Faiz indirimlerini otomatiğe bağlamadık
Bloomberg haberine göre, Cevdet Akçay faz indirimlerinde temkinli gidilmesini savunuyor
Erol Taşdelen
/ 12 Ocak 2025Erol Taşdelen Yazdı: Reel piyasa ve vatandaş 2025’e nasıl başladı?
Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa bir kriz talebi baskılayarak aşılmaya çalışıyor...
Ekonomi
/ 12 Ocak 2025Kreş fiyatları Dünyanın en pahalı üniversitelerini bile geçti!
Türkiye’de okul öncesi eğitim ücretleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüzde 54,8’lik zam sınırına rağmen kontrolden çıktı...
Genel
/ 12 Ocak 2025TESK Genel Başkanı Palandöken: “Bağkurlu almadığı hizmetin bedelini cezalı ödüyor”
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sosyal güvenlik prim borcu olan çok sayıda esnaf ve sanatkarın sağlık alanında almadığı muayene ve almadığı ilacın bedelini cezalı ödediğini belirtti...
Borsa
/ 12 Ocak 2025DESA’dan Sermaye Artırımı Hamlesi…
DESA Deri Sanayi ve Ticaret AŞ, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bülteninde duyurulduğu üzere, yapmış olduğu bedelsiz sermaye artırımı başvurusunun onaylandığını duyurdu...
Borsa
/ 12 Ocak 2025Akfen İnşaat halka açılıyor… 15-16-17 Ocak’ta Talep Toplayacak!
Akfen İnşaat’ın yatırım portföyü uzun vadeli kur ve enflasyona karşı korumalı olması dolayısıyla öngörülebilir nakit akışı sağlıyor...
Ekonomi
/ 12 Ocak 2025Otomotivde 2024 yılında üretim yüzde 7 azalırken, ihracat paralel seviyede gerçekleşti
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının 12 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yıla göre toplam üretim yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 365 bin 296 adet olarak gerçekleşti...
Benzer Haberler