Ekonomi
KUTSO Başkanı: 2022 zordu ama kolay yıl hatırlamıyorum
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin…
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı Esin Güral Argat, “Herkesin gündeminde ihracattaki daralma ve maliyet baskısı var. Şirketlerin küçülme eğilimini hissediyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanı olan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Türkiye’nin öncelikle kadın konusunda ilerleme kaydetmesi gerektiğine işaret ederek “Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor” dedi.
Esin Güral Argat ile ekonomideki son gelişmeleri ve kadının ekonomideki yerini konuştuk.
– Türkiye’nin ilk kadın ticaret ve sanayi odası başkanısınız nasıl bir vizyonla yola çıktınız?
Türkiye’nin kalkınma serüveninini birkaç bölgenin ili arasında sıkışarak sürdürmesi çok zor. Anadolu’da bir sürü yer var. Kütahya onlardan biri. Potansiyeli güçlü olacak bir coğrafya. Diğer şehirlerin de büyüme serüveni içinde söz sahibi olması gerekiyor. İş dünyası daha fazla sorumluluk alarak itici güç olabilir. Küçük dokunuşlar yaparak önemli değişiklikler yapabiliriz. Kütahya meclisi, iş insanları KUTSO başkanlığı için benim bu dönem başkan olmamı istediler. Büyük bir konsensusla seçildik.
– Ne tür projeleriniz olacak?
İlerleme kaydetmemiz gereken öncelikli konu kadın. Eşit birey olma konusunda desteklerim hep oldu. Kadın çalışan sayısının artması yönünde projelerimiz olacak. İlk projemiz, kadın girişimcilik ofisi kurduk. Hayatını belli bir düzene koymuş ama iş ile ilgili arayışı olan kadınların sesi olmak istiyoruz. Orta ve orta yüksek yatırımları Kütahya’ya çekmek için çalışacağız. Uzmanlarla toplanıp önümüzdeki 4 yılın stratejik planlarını hazırladık.
– Türkiye’de kadının istihdama katılımı neredeyse yerinde sayıyor, burada neler yapılabilir?
Çocuk ve yaşlı bakımı kadının üzerinden alınmalı. Ülke olarak kalkınma söylemimizi kesintisiz devam ettirmemiz için kadının bu hikâyede yer alması gerekiyor. Burada hem devletin hem iş dünyasının alması gereken tedbirler var. Kadınlar güvende olacakları bir çalışma ortamı istiyor. Mümkün olduğunca adil ve eşitlikçi bir çalışma ortamı sağladıktan ve gerekli mesleki eğitim verdikten sonra burada yol katedilir. Ayrıca kadına karşı şiddette farkındalık çalışmaları çok önemli. Bu toplumsal bir konu. Bütün paydaşlar bir arada olmalı.
– 2023 ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Bu yıl içinde doları 25-26 seviyesinde öngördük. Bütçe oluştururken enflasyonu yaklaşık yüzde 50 tahmin ettik. İşsizlikte önemli bir artış öngörmüyorum. Büyümede yüzde 3-3.5 öngörüsü var. Türkiye’nin yüzde 5’in altında büyümemesi lazım.
– 2022 sanayiciler açısından zor bir yıldı, neler yaşadı sanayici?
2022 çok zor bir yıldı ama kolay bir yıl da pek hatırlamıyorum. Bu yıl da kolay mı. 30 yıldır iş hayatının içindeyim her yılın kendi içinde zorlukları oluyor. Enflasyon ve artan maliyetlerle birlikte ihracatta zor bir döneme girildi. En büyük pazarımız AB olduğu için oranın daralması bizi net şekilde etkileyecek.
Peki 2023 ile ilgili biz ne yapacağız? Risk almadan ayağımızı yerden kesmeden sadece mevcut durumumuzu korumak için belli politikalar geliştireceğiz.
– Seçim süreci var. 2023’e dönük şirketler plan yapabildi mi, üyeleriniz en çok nelerden endişe duyuyorlar?
Herkesin gündeminde ihracattaki daralmalar var. Bir de artan maliyet baskısı ve döviz kurunun mevcut seviyedeki seyri ile sürdürülebilirlik var. Yeni pazar arayışları olacak. Şirketlerin kendi içindeki verimliliklerini artırmak için yol haritaları olacak. Ama biraz şirketlerin küçülme yönündeki eğilimini hissediyorum. Özellikle küçük ve orta ölçekliler çok etkileniyor.
– Krediler konusunda ne tür sıkıntılar var, finansmana erişim nasıl aşılacak?
Finansmana erişim bir süredir önemli bir sorun. Şu anda daha fazla işletme sermayesi ihtiyacı var. Günün sonunda piyasaya çıkıp kredi ihtiyacı var dediğinizde uzun dönemli kredi yok. Çok yüksek maliyetli krediler. Sonuçta ne üretiliyor ki o kredilerin faizleri ödenecek. Öyle bir dünya yok.
– Döviz kuru son aylarda aynı seviyelerde kaldı, bu kur seviyesiyle iş yapılabilir mi?
İthalata dayalı üretim yapıyoruz. İhracatçı gözüyle kurlar artsın diyoruz ama öbür taraftan ithalattaki yükümüz çok artıyor. Bunun yapısal bir şekilde çözüme kavuşması gerekiyor. Gerçek anlamda katmadeğeri yüksek üretime geçmemiz gerekiyor ki ithalatın payını düşürelim. Reel sektör ve üretim Türkiye’nin olmazsa olmaz gerçeği.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 15 Ocak 2025Link Bilgisayar, ‘Akıllı ve Güvenli Kampüs’ projesi ile geleceğin kampüslerini inşa edecek
Link Bilgisayar, ESTÜ ile 2 Eylül Kampüsü’nün dijital dönüşümünü ve güvenliğini kapsayan ‘Akıllı ve Güvenli Kampüs Çözümleri Projesi’ kapsamında bir sözleşme imzaladı...
Borsa
/ 15 Ocak 2025Kripto para piyasası toparlanma sinyalleri veriyor
Kripto para piyasası, dalgalı seyir ve belirsizliklere rağmen yeniden toparlanma sinyalleri veriyor...
Borsa
/ 15 Ocak 2025ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’
Bugün bankacılık, içecek ve havacılık hisselerindeki alımlara rağmen perakende, otomotiv ve demir-çelik hisselerindeki satışlar endeksi olumsuz etkiledi...
Dünya Ekonomisi
/ 14 Ocak 2025ABD’de üretici fiyatları tahminlerin altında geldi
ABD’de Aralık ayında üretici fiyatları beklentinin altında geldi. ABD Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu yaptığı açıklamada, nihai talep için…
Kripto Para
/ 14 Ocak 2025Bitcoin fiyatlarında çalkantı devam ediyor
Fed’in faiz indirimlerini öteleyeceği beklentileri ile gerileyen Bitcoin toparlanmaya çalışıyor. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerinin ardından Goldman ve BofA’nın…
Para-banka-finans
/ 14 Ocak 2025Morpara ile Yurt Dışına Ücretsiz Para Gönderme: Güvenilir ve Hızlı Çözüm
Morpara, kullanıcılarına yurt dışına ücretsiz para gönderme imkânı sunarak sektörde fark yaratıyor.
Genel
/ 14 Ocak 2025Los Angeles yangını devam ediyor.. Ünlüler evlerini kurtarmak için itfaiye kiralıyor
ABD’de Los Angeles ve çevresinde yangınları söndürme çabaları devam ederken ünlüler evlerini kurtarmak için itfaiye kiralamaya başladı. Binlerce…
Şirketler
/ 14 Ocak 2025Turk İlaç’tan 118,9 milyon TL’lik ihale
Turk İlaç, DMO’nun Sağlık Market Alım İhalesini TURKFLEKS markası ile 118,9 milyon TL bedelle kazandı. KAP’a yapılan açıklamada, “Devlet…
Dünya Ekonomisi
/ 14 Ocak 2025Küresel Pazar Görünümü 2025: Trendler, Riskler ve Fırsatlar
Fed’in 2025 yılında faiz indirimlerinin hızını yavaşlatma planı, ilk çeyrekte hiç indirim yapmayabileceği anlamına geliyor, ki bu da ABD doları…
Borsa
/ 14 Ocak 2025Şeker Yatırım Strateji: 2025 yılında faiz indirimlerinin riskli varlıklara olan ilgiyi artırması bekleniyor..
Bu beklentilerin ışığında, 2025 yılında enflasyon muhasebesinden muaf tutulan bankacılık sektörünün faiz indirimlerinden etkilenerek pozitif ayrışmasını bu yıl da sürdürmesini bekliyoruz. Bankacılık sektörünün yanın da faiz düşüşünden öncelikli etkilenecek sigorta, GYO, inşaat, çimento sektörlerinin öne çıkmasını bekliyoruz.
Ekonomi
/ 14 Ocak 2025Emekli yılı bitti, emekli indirimleri kalktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “emekliler yılı” ilan ettiği 2024 yılının bitişiyle emeklilere uygulanan birçok indirim sona erdi. Emeklilerin indirimli olarak…
Piyasa
/ 14 Ocak 2025ÖTV’siz araç satışı: Hangi modeller alınabilecek?
2024 yılının sonlarında hurda araç teşvikiyle ilgili dikkat çeken bir düzenleme, Meclis gündemine geldi. Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail…
Döviz
/ 14 Ocak 2025HSBC Portföy/İbrahim Aksoy: TCMB rezervlerinde güçlü artış başladı
Yeni, yılda sıcak para geri dönüyor, TCMB rezervi yükseliyor
Benzer Haberler