Sosyal Medya

Ekonomi

Küresel kamu borçları açıklandı! ABD yine zirvede…

Dünya genelinde kamu borçları, bu yılın 2022'ye göre yüzde 5,4 artarak 97 trilyon dolara yükseldi. ABD ise yaklaşık 33 trilyon dolarla dünyanın en borçlu devleti konumunu korudu.

Küresel kamu borçları açıklandı! ABD yine zirvede…

Dünya genelinde kamu borçları, bu yılın 2022’ye göre yüzde 5,4 artarak 97 trilyon dolara yükseldi. ABD ise yaklaşık 33 trilyon dolarla dünyanın en borçlu devleti konumunu korudu.

 

 

Kovid-19 salgınıyla birlikte, hükümetler istihdam piyasalarını korumak ve iflas dalgalarını engellemek için büyük mali teşvik programları başlattı. Özellikle sağlık, sosyal alanlar ve istihdamı destekleyen teşviklerle birlikte harcamalar önemli ölçüde arttı. Bu artışı finanse edebilmek adına hükümetler yüksek düzeyde borçlandı, bu da kamu borçlarının hızla yükselmesine neden oldu.

 

Düşük faiz oranları, hükümetlerin borçlanma eğilimini artırırken, yaşlanan nüfusa yönelik artan sağlık harcamaları ve emekli maaşları gibi gelişmiş ülkelerdeki giderler hükümet bütçelerini zorluyor ve borç yükünü artırıyor.

 

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma küresel enerji fiyatlarını etkilerken, birçok ülke enerji maliyetlerini dengelemek için bütçe üzerindeki sübvansiyonları artırdı.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Kovid-19 öncesi 2019’da küresel kamu borcu 74 trilyon dolardı. 2023 itibarıyla ise bu rakam yüzde 32,8 artarak geçen yıla göre yüzde 5,4 artışla 97 trilyon dolara yükseldi.

 

ABD’nin kamu borcu geçen yıla göre yüzde 10 artarak bu yıl 33 trilyon dolara ulaştı. Kovid-19 ile mücadele kapsamında ABD hükümeti büyük harcama yasa tasarılarını kabul etti, vatandaşlara doğrudan ödemeler yapıldı, işsizlik yardımları genişletildi ve şirketlere, eyaletlere ve yerel yönetimlere maddi destek sağlandı.

 

Salgın, ABD ekonomisinde yavaşlamaya neden olurken, Rusya-Ukrayna çatışması da ABD’nin kamu borcunu olumsuz etkiledi.

 

Savaş, küresel enerji denkleminde büyük değişikliklere yol açarken, petrol ve doğal gaz fiyatlarını artırdı ve bu da enflasyonun yükselmesine neden oldu.

 

Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, ülkenin borcunun artmaya devam ettiğini ve kanun yapıcıların kısa vadeli krizlerle meşgul olduğunu belirtti.

 

ABD’nin kamu borcunun küresel borcun yüzde 32’sine denk gelmesi dikkat çekici.

 

Çin, 17,2 trilyon dolarlık kamu borcuyla ABD’nin ardından dünyanın en borçlu ülkesi konumunda. Altyapı ve sosyo-ekonomik programlara yönelik harcamaların yanı sıra, Çin Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası da borçlanmayı artırdı.

 

Japonya, 11 trilyon dolarlık kamu borcuyla ABD ve Çin’in ardında. Borcunun GSYH’ye oranı yüzde 255’e ulaşarak bu alanda lider konumda. Nüfusun yaşlanması ve artan maliyetler, Japonya’nın borç sorununun ana nedenleri olarak gösteriliyor.

 

Birleşmiş Milletler’in “Borçlu Bir Dünya” raporunda, borç ödemelerinin sağlık ve eğitim harcamalarını aştığı ülkelerde yaşayan 3,5 milyar insanın durumu endişe verici olarak tanımlandı. Raporda uluslararası finansal sistemin acilen reforma ihtiyacı olduğu vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler