Sosyal Medya

Ekonomi

IMF’siz IMF programına hoşgeldiniz: İğneden ipliğe vergi artışı-zam geldi

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararlarıyla bugün KDV’ye, noter, pasaport ve vize harçlarına, yurt dışından getirilen telefon harçlarına zam yapıldı. Eski…

IMF’siz IMF programına hoşgeldiniz: İğneden ipliğe vergi artışı-zam geldi

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararlarıyla bugün KDV’ye, noter, pasaport ve vize harçlarına, yurt dışından getirilen telefon harçlarına zam yapıldı.

Eski dönem IMF programlarına benzeyen bu vergi artışları zenginden fakire herkesin hayatını etkileyecek ve enflasyona geçici de olsa katkı yaratacak adımlar. Dar gelirlinin zorunlu harcama yükünü daha da ağırlaştıracak nitelikte. 2001 yılındaki IMF programına benzeyen vergi artışı adımları, IMF kaynağı olmadan, şeffaflık, hesap verilebilirlik, denetim, gelir, refah, ve bölüşüm konuları dikkat alınmadan gerçekleştirilmiş durumda. Kamu harcamalarında bir fren ya da daralma öngörmüyor. Reel sektör açısından da verimlilik ve vergi adaleti düşünülmemiş. Sıkılaştırılacağı iddia edilen ancak kademeli geçişte ısrarla gevşek seyreden para politikasıyla da desteklenmiyor. 

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından mal ve hizmetlere yapılmaya başlanan zamlara bugün yenileri eklendi. KDV yüzde 20’ye çıktı, yurt dışı cep telefonu kayıt ücreti 20 bin oldu, pasaport dahil harçlarda yüzde 50 artışa gidildi.

Torba Kanun teklifi ile önceki gün kamuoyuna duyurulan ek vergi sürprizlerine yenileri eklendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile KDV genel oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi.

Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetede KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye çıkarıldı.

Ehliyet hariç tüm harçlar yüzde 50 artırıldı.

Ayrıca yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım için harcı 20 bin liraya yükseltildi. Ehliyet harcı hariç 492 saylı Harcar Kanununa tabi tüm harçlarda yüzde 50 artış yapıldı.

Tüketici kredilerindeki BSMV oranı %15’e yükseltildi. Bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden yüzde 10 olarak uygulanan BSMV oranı yüzde 15’e çıkarıldı.

Şans oyunlarında da vergi artışına gidildi. Verginin oranı; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e, diğer şans oyunlarında ise yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltildi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler