Ekonomi
Hükümet, memura zam teklifini ‘revize’ etti: 2 puanlık artış, Memur-Sen: Ciddiyet bekliyoruz
Çalışma Bakanı Işıkhan, memur zammı için hükümetin ikinci teklifini açıkladı. Işıkhan, “2024 yılı ilk altı ay için yüzde 15; ikinci…

Çalışma Bakanı Işıkhan, memur zammı için hükümetin ikinci teklifini açıkladı. Işıkhan, “2024 yılı ilk altı ay için yüzde 15; ikinci altı ay için yüzde 10. 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6; ikinci altı ay için yüzde 5. Böylece 2024 Ocak ayında, enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimizi yüzde 43’ü bulan bir artış öngörülmüştür” dedi.
İktidar, ilk teklifinde 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci altı ayı için yüzde 9; 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için de yüzde 5 zam önermişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının ardından sendika ve konfederasyon temsilcileri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
ANKA’nın haberine göre, hükümetin ikinci teklifini açıklayan Bakan Işıkhan, “Pandemi, doğal afetler, küresel krizlerin ülkemize etkileri nedeniyle ortaya çıkan enflasyonist baskılarla mücadele etmek için memur, işçi, esnaf, çiftçi, dezavantajlı ve kırılgan gruplara destekler verdik, vermeye devam ediyoruz. Bugün sizlerle paylaşmak istediğim ikinci teklifimiz ile memur ve memur emeklilerimizin satın alma gücünü artırmayı ve yaşam standartlarını daha iyi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Tekliflerimizi enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliği gibi faktörleri dikkate alarak şekillendiriyoruz. Aynı zamanda memurlarımızın refah ve mutluluğunun ülkemizin gelişimi için kritik bir rol oynadığı bilinci içinde hareket ediyoruz. Biz yönetimde, bütçenin yeniden dağıtımında tüm paydaşları düşünerek büyük bir hassasiyet ve denge içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz” iddiasında bulundu.
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, zam teklifini değerlendirdi: Hayretlerimi ifade ediyorum, doğru düzgün, ciddi teklifle gelinmeli
Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi için ikinci zam teklifiyle ilgili “Bir önceki tekliften iki puan üstüne çıkılmış olması kamu görevlilerin beklentilerinin ve bizim teklifimizin anlaşılmadığını, bizim anlaşılmadığımızı gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum… Bu tekliflerin yeniden gözden geçirilmesini, doğru düzgün ciddi teklifle gelinmesini buradan ifade ediyoruz” dedi.
Yalçın, şunları söyledi:
“Bugün ikinci teklif ifade edildi. Toplu sözleşmenin tekliflerinin sunuluşunun 24’üncü, müzakere sürecinin 17’nci günü. Gelen teklife baktığımızda 15 artı 10, 6 artı 5. Bir önceki tekliften iki puan üstüne çıkılmış olması kamu görevlilerin beklentilerinin ve bizim teklifimizin anlaşılmadığını, bizim anlaşılmadığımızı gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum.
“Kapı gibi yüzde 33 dururken”
Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon hedefini kapı gibi yüzde 33 olarak ortada dururken, tekliflerin 23’lü, 25’li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıla herhangi bir cümle kurmadan, ikinci teklifin açıklanıyor olması hakikaten anlaşılabilir değil. Bu masanın çözüm masası olduğuna biz her zaman inandık ve ona göre mücadele ettik. Bugün ikinci teklif ifade edilirken, sosyal haklara ilişkin birinci derece 3600 ek gösterge, disiplin affı, görevde unvan değişikliği, mobbing izleme kurulu, TOKİ konutlarında kamu görevlilerine öncelik verilmesi gibi sosyal haklara ilişkin de cümle kurulmuş olması sadece masanın iyimser tarafı burası diyorum.
“Zamanın daraldığı bir zemindeyiz”
Hizmet kollarında bu kadar süre geçmesine rağmen daha yeni başlayabildik. Birkaç hizmet kolunu görüşebildik, diğer hizmet kolları önümüzde duruyor. Bu açıdan masanın hiç kesintisiz işlemesine ihtiyaç var, çünkü zamanın daraldığı bir zemindeyiz. Hem masayı işletmeli hem de bu teklifleri bir an önce ciddi rakamlar olacak şekilde yeniden getirmeli. Bu masada refah payı gündemi görmezden gelinmemeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kastederek, büyüme oranını dikkate alarak ‘kamu görevlilerine refah payı vereceğiz’ vaadi, seçim beyannamesi kapı gibi duruyor. Masada 1650 TL talebimizle ilgili hüküm henüz konuşulmadı. Kiralarla ilgili cümle henüz kurulmadı. 8077 TL’nin emekli keseneklerine sayılması, emeklilerin durumunun düzeltilmesine ilişkin henüz masada henüz bir cümle yok.
“Doğru düzgün bir teklifle gelinmesini buradan ifade ediyoruz”
Masayı sonuna kadar işleteceğiz, biz çözüm tarafıyız. Masada sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bu tekliflerin yeniden gözden geçirilmesini, doğru düzgün ciddi teklifle gelinmesini buradan ifade ediyoruz. Refah payının olmadığı, demin ifade ettiğim başlıkların olmadığı rakamların yüzde 23’ten 25’e çıkarılarak, ikinci teklif diye sunulduğu bu zeminde konuşulacak çok fazla bir şey yok. Ama biz masanın çözüm gücüne inanıyoruz çünkü kamu görevlilerinin beklentileri buraya bağlı. Biz şu anı konuşmuyoruz, 2024- 2025’in toplu sözleşmesini yapıyoruz. Onun için önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin, memur emeklilerinin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalı. Bunun yolu da Maliye’den, Çalışma Bakanımızdan, Kamu İşveren Heyeti’nden geçiyor. Onun için Kamu İşveren Heyeti’ni bir an önce bu konuda yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum.”
“Sendika nasıl adım atarsa onları atacağız”
Yalçın, tekliflerinin kabul edilmemesi halinde nasıl bir adım atacakları yönündeki soru üzerine “Biz sendikayız, bir sendika nasıl adım atarsa onları atacağız. Dolayısıyla biz burada iyi niyetle bu masadayız. Çözüm için zorluyoruz, umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Hep umudumuzu koruduk” diye yanıt verdi.
ANKA
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 22 Nisan 2025Acemoğlu: Dijital ekonomi demokrasiye zarar veriyor!
Nobel ödüllü ekonomist Prof. Daron Acemoğlu, Financial Times için kaleme aldığı yazıda, dijital devlerin yalnızca piyasalara değil, devlet mekanizmalarına da sızdığını belirterek sert uyarılarda bulundu.
Ekonomi
/ 22 Nisan 2025İş dünyasından Merkez’e tepki: Bu şartlarda üretim imkânsız
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası’nın faiz artışına iş dünyasından yükselen tepkileri analiz etti. Eğilmez’e göre, geçmişte sessiz kalan çevreler şimdi artan maliyetlerle üretim yapmanın imkânsızlığından şikâyet ediyor.
Ekonomi
/ 22 Nisan 2025İş arayanlar bu mesleklere göz atmalı! İŞKUR açıkladı
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber İŞKUR'dan geldi. Türkiye iş gücü piyasasında önemli bir gerçek gün yüzüne çıktı. İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı. İşverenler personel arıyor ama bazı mesleklerde ciddi şekilde eleman bulamıyor.
Ekonomi
/ 22 Nisan 2025Altında 2026 Senaryosu: Jefferies’ten 3.000 Dolar Tahmini
Jefferies’e göre altın, küresel belirsizlik ortamında yatırımcılar için hâlâ en sağlam güvenli liman. Banka, 2025–2026 döneminde altının ons fiyatının 3.000 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor.
Dünya Ekonomisi
/ 22 Nisan 2025Brookings Tiger Endeksi: Trump tüm dünyada ekonomik güveni bitirdi
Brookings-FT Küresel Ekonomik İyileşme Takip Endeksi (Tiger) uyarıyor: Ticaret politikalarındaki belirsizlik ve piyasa çalkantıları, dünya ekonomisinin büyüme potansiyelini tehlikeye atıyor.
Dünya Ekonomisi
/ 22 Nisan 2025Oxford Economics: Euro Bölgesi durgunluğa sürükleniyor, tarife görüşmelerinden sonuç çıkmaz
Oxford Economics’in 17 Nisan’da paylaştığı analizde, bu gelişmelerin Euro Bölgesi büyümesine yönelik beklentileri ciddi şekilde zedelediği vurgulandı. Analist Kral’a göre, Beyaz Saray’ın AB ve Japonya temsilcileri ile yaptığı görüşmeler de sonuçsuz kaldı. 90 günlük mühletin sonunda, Trump’ın misilleme tarifelerini hayata geçirmesi Japonya ve Avrupa’da resesyona neden olur.
Gündem
/ 22 Nisan 2025Tüketici Güveni Geriledi: Ekonomiye Dair Endişeler Artıyor
TÜİK'in açıkladığı tüketici güven endeksi verilerine göre, vatandaşın ekonomiye olan güveni Nisan ayında bir önceki aya göre azaldı. Harcama beklentileri ve genel ekonomik duruma ilişkin iyimserlikte de düşüş yaşandı.
Dünya Ekonomisi
/ 22 Nisan 2025Küresel Ekonomide Soğuma: Güven Geriliyor, İstihdam Dalgalı
Danimarka’dan Polonya’ya, Tayvan’dan Güney Afrika’ya kadar birçok ülke ekonomisinde güven kaybı, iş gücü piyasasında zorluklar ve enflasyonda belirsizlikler dikkat çekiyor. Merkez bankaları faiz kararlarını sabit tutarken, tüketiciler temkinli, yatırımcılar ise yön arayışında.
Gündem
/ 22 Nisan 2025Ev Kadınlarına Emeklilik Yolu: Devletten 500 Bin TL Prim Desteği
Aile Yılı kapsamında hayata geçirilmesi planlanan Aile Koruma Kalkanı Paketi, milyonlarca ev kadınına sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanımayı hedefliyor.
Dünya Ekonomisi
/ 22 Nisan 2025Fed’in Bağımsızlığı Tehlikede mi? Trump, Powell’ı Hedef Aldı
Powell’ı “geç ve hatalı” olmakla suçlayan Trump’ın çıkışı, Humphrey’s Executor kararını ve Fed’in siyasi müdahalelere karşı dokunulmazlığını gündeme taşıdı.
Gündem
/ 22 Nisan 2025Finansal Güven Yükseliyor: İstihdam ve Talep Beklentileri Olumlu
Merkez Bankası'nın açıkladığı Finansal Hizmetler Güven Endeksi, nisan ayında 7,4 puan artarak 177,7 seviyesine yükseldi. Güven artışında iş durumu ve hizmet talebi beklentileri etkili oldu.
Dünya Ekonomisi
/ 22 Nisan 2025Piyasalarda Trump Rüzgarı: Altın Zirvede, Wall Street Çakıldı!
ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’a yönelik ağır sözleri piyasalarda sert dalgalanmalara neden oldu. Wall Street’te %2,5’i aşan kayıplar yaşanırken, ons altın 3.430 dolarla yeni rekor seviyeye ulaştı.
Çetin ünsalan
/ 22 Nisan 2025Çetin Ünsalan Yazdı: Hesap hatası mı; algı mı?
Ekonomi yönetiminin bence aklı iyice karıştı ya da çok fazla netleşti, bize algı politikası uyguluyor...
Benzer Haberler