Sosyal Medya

Ekonomi

Gıda sektöründe rekabeti ihlal eden şirketlere 2.15 milyar lira ceza kesildi

"Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptığı açıklamada, sadece temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerine son 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL ceza kesildiğini belirtti. Küle, bu yaptırımların, rekabetin korunması ve tüketici lehine daha adil bir pazarın oluşturulmasının önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

Gıda sektöründe rekabeti ihlal eden şirketlere 2.15 milyar lira ceza kesildi

“Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptığı açıklamada, sadece temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerine son 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL ceza kesildiğini belirtti. Küle, bu yaptırımların, rekabetin korunması ve tüketici lehine daha adil bir pazarın oluşturulmasının önemli bir parçası olduğunu vurguladı.

 

 

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kurumun bütçe görüşmeleri sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Küle, rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla düzenleyici ve denetleyici tedbirler aldıklarını belirtti.

 

Küle, aksaklık yaşanan sektörleri yakından gözlemlediklerini ve gerekli müdahaleleri hızla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Aynı zamanda bilişim teknolojilerine ve insan kaynaklarına yatırım yaptıklarını ve dijital verilere dayalı inceleme kapasitelerini artırdıklarını vurguladı. Başkan, ayrıca soruşturma sayılarını artırdıklarını belirtti ve 2020’den bu yana soruşturma sayısında 2 kat, yerinde inceleme sayısında ise yüzde 65 oranında artış sağladıklarını açıkladı.

 

Küle’nin sunumunda, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşların harcamalarını etkileyen sektörlerdeki suni fiyat artışlarına müdahale ettiklerini ve bu bağlamda un, maya, yumurta ve ekmek gibi temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerine karşı caydırıcı önlemler aldıklarını dile getirdi. Ayrıca, temel gıda ürünlerindeki rekabet ihlallerine yönelik son 4 yılda yaklaşık 3,7 milyar TL ceza kesildiğini ve 2023 yılı itibariyle bu cezanın 2,15 milyar TL’yi aştığını açıkladı.”

 

Küle, ayrıca kendi pazarlarında hakim durumda bulunan teşebbüslerin ihlallerini tespit ettiklerini ve rekabeti desteklemek için önlemler aldıklarını açıkladı. E-pazar yerleri, çevrim içi reklamcılık, ilaç, akaryakıt ve hızlı tüketim malları perakendeciliği gibi sektörleri incelediklerini belirten Küle, bu sektörlerdeki pazar aksaklıklarını tespit ettiklerini ve gerekli aksiyonları aldıklarını ifade etti. Ayrıca, mobil ekosistemler ve deprem bölgesindeki piyasaları incelemeye aldıklarını belirtti.

 

Küle, 2023’teki deprem felaketinin yaralarını sarmak amacıyla deprem bölgesindeki iş dünyası temsilcilerine yönelik ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve bu illerdeki hazır beton ve çimento sektörlerindeki incelemelere ve soruşturmalara devam ettiklerini açıkladı. Ayrıca, uluslararası çapta önem taşıyan kararlarını yurt dışındaki otoritelere aktardıklarını söyledi. Küle, son 4 yıl içinde yürüttükleri soruşturmalar sonucunda 10,4 milyar lira para cezası kestiklerini belirtti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler