Ekonomi
Faizi düşük krediyi dövize yatırdılar: Yatırım ve istihdam beklentileri karşılanamadı
Seçim döneminde düşük faizli kredi musluklarının açılması, beklendiği gibi yatırım ve istihdam artışına yol açmadı. Merkez Bankası'nın yaptığı bir araştırmaya göre, düşük faizli kredileri alan şirketler, bu kaynakları döviz yatırımına yönlendirdi.
2022’nin ilk 6 ayında, kredi/satış oranını artıran firmaların net döviz alımları yüzde 773 arttı. Merkez Bankası, ‘Ani Kredi Büyümesi ve Firma Davranışı: Bir Vaka Analizi’ başlıklı bir araştırma yayınladı ve bu çalışma, seçim ekonomisinin yarattığı kredi büyümesinin gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye’de verimlilik artışına katkı sağlamadığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre, 2022’nin ilk yarısında kredi/satış oranını artıran firmaların net döviz alımları büyük ölçüde artarken, azaltan firmaların net döviz alımları yüzde 151 arttı. Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre, Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmada kredilerdeki ‘aşırı’ büyümenin fiyat istikrarı ve finansal istikrarda bozulmalara yol açarak ekonomiyi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiğinin vurgulanmasıyla ekonomide son 2 yılda yaşananların adeta kısa bir özeti sunuldu.
Araştırmada “Daha fazla kredi kullanan KOBİ’lerin ithalat, yurt içi girdi alımı, vadesinden önce yabancı para cinsi borç kapatma ve net döviz alımlarını artırdığı, daha fazla kredi kullanan büyük firmaların ise döviz alımlarını artırma eğiliminde olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Dolayısıyla, düşük faizli kredi politikaları ile teşvik edilen yatırım, istihdam ve büyüme beklentileri yerine, şirketlerin döviz işlemlerine yönelmeleri, ekonomi politikalarının yarattığı belirsizliğin bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. Beklenen yatırım yerine, bu krediler döviz yatırımına dönüşmüştür.
PARA ANALİZ