Ekonomi
Ev sahipleri yüzde 25 sınırı böyle deliyor: Tahliye taahhütnamesi!
Büyükşehirlerdeki yüksek kira artışları, barınma sorununu adeta bir kanayan yara haline getirirken, mülk sahipleri kiracılarına kira sözleşmesi koşullarıyla şaşırtıcı teklifler sunmaya başladı. En dikkat çeken uygulamalardan biri ise: “tahliye taahhütnamesi.”
İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, mülk sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelerde uzun süreler boyunca çözülmesine dikkat çekiyor. Bir davanın 2-2,5 yıl sürebildiğini ve ek olarak icra takibi ve mahkeme masraflarının olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle mülk sahipleri, bu maliyetleri önlemek amacıyla kira sözleşmelerine “tahliye taahhütnamesi” şartı eklemeye başladılar.
Dünya’dan Hamide Hangül’ün konuyla ilgili haberine göre Şenay Araç Demir, bu sözleşmenin son dönemde mülk sahipleri arasında popüler hale geldiğine dikkat çekiyor. Özellikle yeni evlenecekler, öğrenciler veya başka bir eve taşınacaklar için ev sahiplerinin kiralama öncesinde “tahliye taahhütnamesi alın” dediğini belirtiyor. Ayrıca kefil talep ediliyor ve kefilin mali durumu iyi olmalı. Kredi notu da göz önünde bulunduruluyor. Örneğin, 10 bin lira kira ödediniz ve bir yıl sonra anlaşamazsanız, ev sahibi “dairem 18 bin lira” derse, kiracı mecbur kabul etmek zorunda kalıyor ve bu şekilde yüzde 25 sınırı aşılıyor.
Tahliye taahhütnamesinin süresinin karşılıklı anlaşmaya göre belirlendiğini, öğrencilere ise bir yıl sonunda evi boşaltacakmış gibi davranılmasının istendiğini açıklayan Demir, üniversitelerin açılmasına yakın, kira fiyatlarında yüzde 25 artış yaşandığını söyledi ve bazı bölgelerde İstanbul’da kiraların 90 bin TL’den 140 bin TL’ye kadar çıktığını ifade etti. Ancak, şu anda okulların açılmasıyla birlikte kiralık piyasasının durgun olduğunu, kiralıkların bir süre daha stabil kalabileceğini belirtti.
Özellikle öğrenciler için depozito, kefil ve tahliye taahhütnamesi talebinin arttığını belirten Demir, bu şartlar altında yerli veya yabancı öğrencilerden iki veya üç aylık kira peşin alındığını ve kiracıdan Türk kefil istendiğini açıklıyor. Ancak kiracının elden verdiği kira ödemelerinin bankaya yatırılmadığını ve bu durumun anlaşmazlık durumunda kiracıyı zor durumda bırakabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, ödemenin ispatlanması için belge imzalamanın önemli olduğunu vurguladı.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tahliye taahhütnamesinin kanuni geçerliliği olduğunu, ancak aynı gün düzenlenen ve sözleşmeye eklenen tahliye taahhütnamelerinin kanunen geçerli olmadığını açıklıyor. Ancak ileri tarihli tahliye taahhütlerinin geçerli olduğunu ifade ediyor. Kiracıları tahliye etmek için açılan davalarda uzun süreler beklemenin gerekebileceğini belirtiyor ve tahliye taahhütnamesinin bu durumu hızlandırabileceğine işaret etti.
PARA ANALİZ