Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi daralmayı önledi ancak iç talep sendeledi

Dirençli bir Euro Bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte %0,1 oranında büyümeyi başardı, ancak bu muhtemelen hane halkı harcamalarındaki daralmayı maskeliyor. Bu…

Euro Bölgesi daralmayı önledi ancak iç talep sendeledi

Dirençli bir Euro Bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte %0,1 oranında büyümeyi başardı, ancak bu muhtemelen hane halkı harcamalarındaki daralmayı maskeliyor. Bu kış için en kötü senaryolardan kaçınılsa da ekonomi durgun kalmaya devam ediyor.

Enerji krizine ve ardından gelen enflasyon krizine rağmen, Euro Bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte bir kez daha durgunluğa meydan okuyarak inanılmaz bir esneklik gösterdi. Ama bu dar bir kaçıştı. Çoğu ekonomi şu anda sıfıra yakın büyüme ile durgunlaşıyor. Büyük sanayi ekonomileri olarak Almanya ve İtalya, enerji krizinden daha fazla etkilendikleri için hafif daralmalar görürken, Fransa ve İspanya küçük büyüme oranları elde etmeyi başardılar.

İrlanda %3,5 oranında büyüdü – İrlanda GSYİH’sındaki son dalgalanmalar büyük ölçüde çokuluslu muhasebe faaliyeti tarafından yönlendiriliyor – bu da Euro Bölgesi GSYİH’sındaki küçük büyümeye önemli ölçüde katkıda bulundu. Aslında, İrlanda dahil edilmeseydi Euro Bölgesi’ndeki büyüme %0’a düşecekti.

Euro Bölgesi GSYİH’sı için temel veriler henüz yayınlanmamış olsa da, her bir ülkeden gelen veriler, iç talebin daraldığının bir resmini çiziyor. Alman istatistik ofisi bundan özellikle bahsetti; Fransa ve İspanya hane halkı tüketiminde keskin daralmalar gördü. İhracat oldukça iyi bir şekilde devam ederken ithalat önemli ölçüde düştü, bu da net ihracatın dördüncü çeyrekte ekonomik büyümeye olumlu katkıda bulunduğu anlamına geliyor. Bu, düşen ithalattan kaynaklandığında, bu bir güç işareti değildir.

Büyüme durgunluk noktasına kadar yavaşladı. Beklenenden daha uzun süren pandemi yeniden açılma etkileri, enerji krizini önemli ölçüde hafifleten olağanüstü sıcak hava ve daha fazla hükümet desteği nedeniyle en kötü senaryolardan kaçınıldı.

Yine de, daralan iç talep, pandemi sonrası güçlü bir harcama döneminden sonra, tüketicilerin harcamalarını 2022’de maruz kaldıkları satın alma gücü kaybına göre ayarladıklarını gösteriyor. Devam eden güçlü net ihracat büyümesine ilişkin şüpheler, zayıf bir küresel ortamda da haklı gösteriliyor ve borçlanma verilerinin gösterdiği gibi, yatırımlar daha yüksek faiz oranlarının baskısı altında kalmaya hazırlanıyor. Bu, en iyi ihtimalle yavaş performans gösteren bir ekonominin 2023’ün başlarında beklendiği ve ilk çeyrek için sıfırın altında bir düşüşün göz ardı edilemeyeceği anlamına geliyor.

ING

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler