Ekonomi
Erdoğan ekonomide hangi vaatlerde bulunmuştu?
Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan, ikinci turda yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Yeni kabinenin yakın zamanda açıklanması beklenirken,…
Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan, ikinci turda yüzde 52 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Yeni kabinenin yakın zamanda açıklanması beklenirken, gözler Erdoğan’ın ekonomide alanındaki vaatlerine çevrildi.
Erdoğan’ın seçim öncesinde ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin vaatleri şöyle:
MEMURA VE EMEKLİYE ZAM: En düşük memur maaşının temmuz ayı itibariyle 22 bin lira olacağı vaadinde bulundu. 1 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “Temmuzda enflasyon farkı yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacağız. Kamu işçilerinde olduğu gibi, en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkartarak, üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar, otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak” dedi.
Maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olan emekliler için de “7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alanları sevindirecek haberi milletimizle paylaşacağız” ifadesini kullandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, ödenen prim miktarına göre 7 bin 500 liranın üzerindeki emekli maaşlarında kademeli artış yapacaklarını duyurdu. Zam miktarı 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek.
3600 EK GÖSTERGE: Memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri için de 3600 ek gösterge sözü verildi. Yapılacak düzenlemeden ilk etapta 470 binin üzerinde memurun yararlanması bekleniyor.
ASGARİ ÜCRET: Temmuz ayında asgari ücrete ilişkin hesaplamalar yapıldığını belirterek, “Komisyonun toplanıp çalışması ile belirleniyor. Emekçilerimizi enflasyona karşı koruyacak tedbirleri alacağız gereken adımları atacağız” açıklamasını yaptı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise 500 dolar rakamını telaffuz etti.
EMEKLİLİK: Yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin emeklilik için prim gün sayısının aşağı çekileceğini söyledi. “Küçük esnafın emekliliği için gerekli gün sayısı 7200’e indirilerek SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek” dedi.
İŞSİZLİK VE BAKIM SİGORTASI: İşsizlik sigortası fonundan yararlanma şartlarını kolaylaştırılacağı vaadinde bulundu. Evde bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlıya düzenli bakan ve bunun için evde bakım yardımı alanların kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik kapsamına alınacağını ifade etti.
EV KADINLARINA EMEKLİLİK DESTEĞİ: “Ev kadınlarının emekliliğine destek sağlanacak, emeklilik yaşı özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilecek. Ev kadınlarının emekliliğini desteklemek amacıyla isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet karşılayacak. En düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 3 bin 218 liralık priminin 1609 lirasını devlet verecek. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek” açıklamasını yaptı. (HABER MERKEZİ)